Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu

“De Rode Duivels: van volkshelden tot losers”

maandag 5 september 2016
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Een paar dagen geleden viel mijn oog eerder toevallig op dit artikel in De Standaard.  Experts deden er hun zegje naar aanleiding van de nogal desastreus verlopen eerste match onder de nieuwe coach Martinez. Zoals bekend werden de Rode Duivels achteraf uitgefloten.  Jammer zonder meer. Maar bij de analyse van experts achteraf viel toch op dat een eerder voor de hand liggende verklaring slecht zijdelings vermeld werd – nl. dat die jongens bijna allemaal ronduit ziekelijke bedragen opstrijken, en het dus vrij normaal lijkt dat in tijden waarbij nogal wat mensen de buikriem moeten aanhalen of erger, de volkswoede zich ook op topvoetballers gaat richten, zeker als het effen minder loopt op het veld. Des te meer met zoveel jongens in de nationale elf die in de Premier League aantreden, waar al naar gewoonte weer met enorme bedragen gegoocheld werd in de zomer. 

Een en ander werd dus wel effen vermeld door de experts, maar dan toch eerder vluchtig,  “…Terwijl profvoetballers soms nogal wrevel wekken met de poen die ze scheppen. ’  Gefnuikte (hoge) verwachtingen, het volk dat zich achter winnaars maar niet achter verliezers schaart, de onverwacht goeie prestatie van de Olympische hockeyploeg recent, …    je kreeg de indruk dat experts die factoren toch een stuk belangrijker achtten.

Sorry, met uitzondering van die ene expert misschien vrees ik dat die lui  er “geen bal” van begrijpen. Mensen waarvan stilaan iedereen onderkent dat ze bedragen opstrijken die op geen enkele manier nog in verhouding staan met de waarde die ze leveren aan de samenleving, zullen misschien inderdaad op een piëdestal verheven worden als ze de pannen van het dak spelen en pakweg wereldkampioen worden. Maar als het effen tegenzit, zitten ze ook direct in de vuurlijn. Dat kun je jammer vinden – zelf zou ik ze ook niet beginnen uit fluiten – maar ik vrees dat het simpele feit dat ze miljoenen opstrijken om tegen een bal te trappen, domweg de voornaamste verklaring is voor het gefluit en boegeroep. En geen ‘nevenverklaring’...

Als nationale politici slag om slinger in de vuurlijn liggen, overigens soms voor zaken waar ze maar weinig “macht” over hebben (wegens het feit dat de echte macht zich tegenwoordig elders situeert), kun je niet verwachten dat in een tijd waarbij het ongenoegen over ongelijkheid en globalisering almaar lijkt toe te nemen, vetbetaalde topvoetballers de dans zullen blijven ontspringen. Daarvoor behoren ze net iets te duidelijk tot de 0.01 % die (grof) winnen bij die globalisering.

Dus ja, Hazard, Courtois en co, ik vind het ook jammer dat jullie op boegeroep onthaald werden, afgelopen donderdag, maar ik vrees dat dit gewoon de keerzijde van de medaille is. Mochten jullie duidelijk aangeven dat je niet meer mee doet aan het hallucinante circus van Premier League “salarissen”, of bijvoorbeeld consequent 80 % doorstort naar goede doelen,  zou het misschien een ander verhaal zijn.  

Een nieuwe Duivelse PR campagne alleen zal niet volstaan, vrees ik. 

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

Eén reactie

  • door jaak de cock op dinsdag 6 september 2016

    Kristof, ik ben zo niet direct thuis in dat financiële wereldje, maar: ik zou denken dat die buitensporige lonen niet zozeer de 'schuld' zijn van de voetballers zelf, wel van de massa kijkers en volgelingen. Als er morgen 80% minder mensen naar de stadions gaan kijken, als de wedstrijden nauwelijks nog op tv gevolgd worden, dan gaan die lonen pijlsnel naar beneden. Een kwestie van vraag en aanbod, en dus de vraag of je een steen naar die grootverdieners moet gooien ? Giften en goeie doelen, dat is dan weer wat anders. Sommige van de Rode Duivels - en topvoetballers op de ganse planeet - zullen dat ongetwijfeld doen. Maar ik vermoed dat dat bij àlle rijken maar een minderheid is...

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties