Voorleesweek: ook (laaggeletterde) volwassenen houden van voorlezen

Voorleesweek: ook (laaggeletterde) volwassenen houden van voorlezen

maandag 21 november 2016 18:55
Spread the love

Het is voorleesweek, “het leukste kwartiertje van de dag” staat weer volop in de kijker. Voorlezen is goed voor taalontwikkeling, prikkelt de fantasie en heeft nog enkele voordelen, volgens de leesmonitor van Stichting Lezen. We denken daarbij meteen aan kinderen. Soms gaat het ook over bejaarden. Maar ook voor volwassenen en jongvolwassenen is voorlezen leuk en leerrijk.

 

Voorlezen en leesbevordering

Voorlezen en leesbevordering gaan hand in hand. Mijn kinderen zitten intussen in de lagere school en kunnen dus al prima zelf lezen. Maar ze staan erop dat we hen voorlezen voor het slapengaan en dan lees ik soms volwassen verhalen voor. Toch vragen ze om het licht nog even aan te laten en het boek bij hun achter te laten. Want ze willen er nog even in doorlezen. Ook als ze zelf nooit voor dat boek zouden kiezen. Voorlezen maakt nieuwsgierig, zet aan om te ontdekken. 

De magie van het voorlezen voor zwakke lezers

Vijftien procent van de Belgen heeft moeite met lezen: dat kan bijvoorbeeld komen door beperkte scholing, door leesblindheid of door een andere moedertaal. Een goede voorlezer maakt voor hen het onmogelijke mogelijk: want de voorlezer kan moeilijke woorden toelichten, uitleg geven bij personages of verhaallijnen. Door voor te lezen komen teksten en verhalen, die op eigen houtje onmogelijk te lezen zijn, op de radar voor zwakke lezers. 

Ook voor jongeren 

Ook veel jongeren hebben moeite met lezen. Ze hebben er geen interesse (meer) voor of ze zijn nooit gestimuleerd geweest om te lezen. Maar zich laten voorlezen, dat vinden ze meestal wel interessant. Zeker als de verhalen zich afspelen in hun eigen leefwereld. 

Tekstniveau

Hoewel voorlezen veel mogelijk maakt voor minder vaardige lezers, blijft een aangepast tekstniveau wel belangrijk. Zeker voor jongeren is ook een gepast thema, en een herkenbare context belangrijk. Je vindt ze bij gespecialiseerde uitgevers als Lezen voor Iedereen | Eenvoudig communiceren, dat een uitgebreid aanbod heeft van boeken voor minder vaardige lezers (leesniveau van A1 tot B1), ook specifiek voor jongeren. 

Alles over de voorleesweek

 

 

take down
the paywall
steun ons nu!