Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Een brief vanop de Grote Markt - 25/03/2015

woensdag 25 maart 2015
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Beste Bart De Wever,

Vanavond was ik één van de burgers die voor ’t Schoon Verdiep mijn mening wou uiten. Want onze meningen komen niet overeen. Dit is geheel normaal in een democratie, maar tegenstemmen moeten elkaar horen en niet onderdrukken.

Hoe komt het dat de macht van het getal vanavond zo werd neergedrukt? De meerderheid van de sympathisanten op de Grote Markt vanavond is uit eigen ongenoegen met de gang van zaken op straat gekomen. Deze stem zo indrukken, daar stuit u ons, de publieke opinie maar fundamenteler de gehele democratie mee tegen de borst.

De fundamenten waar onze voorvaderen zo hard voor gevochten hebben, keert u nu op één avond de rug toe. De vrije meningsuiting én de democratie zet u in hun blootje. Dit doet me denken aan eerdere doemscenario’s uit onze Europese geschiedenis. Daarnaast gebruikt u de kracht van onze samenleving, namelijk diversiteit, tegen zichzelf. Moeten we niet starten met een positief verhaal te vertellen?

Naar mijn aanvoelen zijn verschillende burgerinitiatieven sterk bezig met het positieve verhaal van onderuit te laten horen. Dit is waar we als samenleving voor willen gaan, een gemeenschappelijk verhaal. De polarisaties die u uw afgelopen legislatuur heeft opgesteld zoals de Walen, de sossen en nu de Marokkaanse gemeenschap*, deze polarisatie dreigt zich nu tegen u te keren. De polarisatie is Bart De Wever tegenover de democratische burgers.

Het onrechtmatig behandelen en uit de hand gelopen machtsvertoon van vanavond heeft mij diep geraakt. Ik was tot voor kort naïef en goed gelovig dat mijn overtuiging voor rechtvaardigheid mij ver ging brengen. Die illusie is vanavond weer een stukje meer de kop in gedrukt. Het is jammer dat je als eerlijke rechtvaardige burger niet meer op kan tegen de macht van de politie én de macht van de politiek. Maar gedwee zal ik niet volgen wat u mij opdraagt, daar mag u van op aan.

Tot slot, die GAS-boete. Waarom krijgen mensen die op een vreedzame en democratische manier hun stem laten horen een financiële sanctie? Waarom kan u, als burgervader, vrijuit gemeenschappen beledigen en geraakt u hier simpel weg mee weg? Waarom krijgt u geen GAS-boete voor verstoring van de openbare orde? U en uw uitspraken waren tenslotte de aanleiding van dit gebeuren. Ik ben dan ook bereid mijn GAS-boete aan u te doneren! Omdat u ze meer verdient dan ik.

Vriendelijk groeten,

De Burger van op de Grote Markt.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

4 reacties

 • door Mezelf op donderdag 26 maart 2015

  Er is geen enkele stem "ingedrukt" lijkt me ; betogen mag in Antwerpen. Alleen moet men de reglementen (die al decennia oud zijn, geen uitvinding van de huidige ploeg) respecteren. Net zoals je in Gent, Brussel of Bommerskonten de regels moet respecteren. Wie door het rood licht fietst, kan tegen gehouden worden en een sanctie krijgen. Wie betoogt zonder toestemming (of het nu de PEDIGA, Hart tegen Hard of de Boerinnenbond van Zoetenaaie is) kan hetzelfde lot ondergaan. Wat die GAS-boete betreft ; vindt u het normaal dat een doorsnee Antwerpenaar ('allochtoon' of 'autochtoon'), Jan of Ali 'met de pet' financiëel moet opdraaien voor jullie actie, of de actie van PEDIGA, of die van de Boerinnenbond ? Terzijde : Als die politie er niet was geweest, dan had die gesjeesde mafkees die 'white power' brullend jullie met een mes aanviel slachtoffers kunnen maken ; daar al eens bij stil gestaan ?

  • door Philippus Neeri op donderdag 26 maart 2015

   Ik wou ook een commentaar schrijven maar ... ik kan me volledig aansluiten bij wat "mezelf" hierover schrijft. Of het nu een betoging van "links", "rechts" of om het even wie: aanvragen op voorhand en wachten op de toelating. En wie zijn gat daaraan verbrandt, ja die moet op de blaren zitten.

 • door Mezelf op donderdag 26 maart 2015

  En als u alles wil weten over het organiseren van een betoging, ziehier het democratisch tot stand gekomen, decennia oude reglement. https://www.antwerpen.be/nl/info/52d5051e39d8a6ec798b4781/evenementenvergunning

  • door ria aerts op zaterdag 28 maart 2015

   Wat u hierbij fijntjes vergeet is dat u het dan aan de overheid overlaat om betogingen toe te laten of niet. Dit ondergraaft de bedoeling van de vrije meningsuiting. Het doet me denken aan Singapore, waar mensen 1 dag per jaar op 1 welbepaald plein in de hoofdstad mogen betogen. Misschien vindt u het goed dat zoiets voortaan ook bij ons gebeurt. Misschien gaat u dan de bordjes die worden meegedragen nog zelf klaar maken ook en uitdelen aan de deelnemers. Maak er maar een komedie van, van onze democratie.

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties