Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu

Een subliem statement van sopraan Lieselot

Kleine gebeurtenissen kunnen soms een grote betekenis hebben. Dinsdagochtend 3 februari was er op radio Klara een magisch muzikaal moment te beleven. Sopraan Lieselot De Wilde, geïnterviewd naar aanleiding van haar optredens in 'Iedereen Beroemd', zong live en a capella een lied dat je ademloos deed luisteren, zo zuiver en sterk. Het spontane optreden kwam over als een statement van inspiratie en schoonheid voor onze angstige en verwarde samenleving.
donderdag 5 februari 2015
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Dat statement geeft ze trouwens ook ten beste met haar wekelijkse optredens in Iedereen Beroemd, waarbij ze telkens een lied uit het klassieke repertoire zingt in dichtbevolkte locaties als een kapsalon, wasserette of op café. Toonvast en geconcentreerd, zich bewust van de schoonheid die ze mag vertolken, ondanks het geroezemoes en de onverschilligheid van de meeste aanwezigen. Ook al is de meerderheid misschien niet mee, voor wie er wél voor openstaat is de ervaring onbetaalbaar.

In de radiostudio was die afleiding en dat lawaai er niet. Eerst was er stilte. Dan zong Lieselot: helder en vanuit een intense bezieling. Subliem! Kracht vanuit naakte weerloosheid, zo live op de radio. Hier kan geen enkele cd-opname tegenop. Het was zó sterk dat presentatrice Cara Van der Auwera zelfs eventjes van haar melk was.

De ochtend kreeg opeens een ander licht. De winter was opeens minder koud. En het radionieuws nadien kwam minder zorgelijk over.

Transcendent

Waarover het lied precies ging kan ik me niet herinneren, zozeer was ik in de ban van de verrassende performance en de stem, en in spanning of Lieselot het einde wel ging halen. En hier raken we een punt dat het geheim vormt van waarom schoonheidservaring, zeker via zang, zo'n existentiële klap kan geven aan de luisteraar. Je hoeft van de tekst niets te verstaan om toch door de menselijke stem en de vertolking gegrepen te zijn. Het is transcendent. Onvatbaar maar hoogst reëel.

De diepe weemoed die Lieselot verklankte is niet deprimerend maar troostvol omdat ze het onbewuste raakt. Omdat ze iets oproept van een andere, tijdloze werkelijkheid, ver boven de waan en de zorgen van de dag, waarin het mysterie - wat het leven wezenlijk is - niet kapot wordt gerationaliseerd. “Alleen met het hart kun je goed zien, het wezenlijke blijft voor de ogen verborgen” (Antoine de Saint-Exupéry).

Statement

Het pretentieloze maar blijmoedige optreden van Lieselot kan gelden als een actueel statement, nu we haast elke dag om de oren worden geslagen met berichten over angstgevoelens, wantrouwen, zinloosheid en pessimisme, met alarmsignalen over de geestelijke gezondheid van onze bevolking. Een getuigenis dat we ook in een tumultueuze wereld ons eigen lied kunnen blijven zingen. Tegen de stroom in, toonvast, gelovend in onze eigen innerlijke kracht, in de mogelijkheid dat het goede en het schone aanstekelijk kunnen werken op medemensen en ons helpen te genezen.

“Natuur, kunst en religie zijn de beste ontstekingsremmers van het leven, want ze geven een boost aan het immuunsysteem”, is de conclusie van een recente studie van de universiteit van Berkeley. Onderzoekers hebben een verband aangetoond tussen de emoties die we voelen wanneer we geraakt zijn door de schoonheid van de natuur, kunst en spiritualiteit met lagere niveaus van ontstekingsbevorderende cytokines.i

Wat voor het individu geldt, geldt evenzeer voor een gemeenschap of voor de samenleving als geheel.
Materialisme en consumentisme, genot en vertier, volstaan niet om te leven; vacuüms in de cultuur en zingeving worden sowieso opgevuld. Dat thema, dat Michel Houellebecq bespeelt in zijn roman Soumission, is zeker  één van de redenen waarom elk jaar enkele honderden Vlaamse jongeren zich bekeren tot de islam - "een sterk merk" - en sommigen hun heil zoeken in extremisme, fanatisme en geweld.

Zoals filmregisseur Hilde Van Mieghem onlangs zei: De geest en het hart hangen vaak samen. Als het ene pijn heeft, reageert het andere. We zouden die twee, die tot een unieke kracht kunnen leiden, vaker samen moeten zien. Maar onze tijd is daar niet vatbaar voor, koude rationaliteit regeert”. ii

Secularisme is onze nieuwe religie geworden, want alle problemen worden gereduceerd tot sociaal-economische factoren. iii Tegenover deze vervlakking en eenzijdigheid hebben we nood aan nieuwe en ruimere denkkaders, die verse zuurstof injecteren in de samenleving. Waarin ruimte en respect is voor religieuze ervaring en spiritualiteit, in plaats van die systematisch als achterlijk of als luchtfietserij weg te zetten. Religie – niet de ideologie ervan - boort bronnen van creativiteit, vertrouwen, verbondenheid en healing aan. Alternatieven zijn dun gezaaid.

“Waar het visioen verdwijnt, verwildert het volk.” Een politiek en maatschappelijk systeem dat louter bestaat uit pragmatisme en opportunisme, waarvan economie en geld de onbetwistbare dogma's en referentiepunten zijn, heeft geen duurzame toekomst - zelfs niet economisch. We moeten opteren voor al wat de bezieling en de veerkracht van mensen, zeker van onze kinderen en kleinkinderen, versterkt.

Gewoon een eerlijk lied op een koude wintermorgen, live op de radio, recht uit het hart, kan al wonderen doen. Bedankt, Lieselot!

--

Jos Vranckx is journalist, auteur van Geloof als geneesmiddel / De vergeten factor X? (Davidsfonds). Het optreden van Lieselot De Wilde kan je zien op de Facebook-pagina van radio Klara.

iUniversity of California - Berkeley. "Add nature, art and religion to life's best anti-inflammatories." ScienceDaily, 3 /2/ 2015.

iiDe Morgen, 24/1/2015

iiiTinneke Beeckman, 'De hemel verdienen', In De Standaard, 17/12/2014

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.