Waarom er ook landbouwbedrijven zijn met ‘weinig’ dieren.

Waarom er ook landbouwbedrijven zijn met ‘weinig’ dieren.

donderdag 27 augustus 2015 01:06
Spread the love

Blijkbaar moet in de landbouw tegenwoordig alles ‘groot’ zijn. Het beleid kiest blijkbaar ook voor groot. Hoe moet ik het anders interpreteren? Als bedrijven met minder dan 20 kalvingen per jaar hun zoogkoeienpremie verliezen? De voorzitter van de Boerenbond vindt het in ieder geval normaal. Hoe kan een bedrijf met zo weinig dieren rendabel zijn?

Wel, misschien heeft zo’n bedrijf met weinig dieren wel zijn eigen afzet in handen. Misschien verdeelt dat bedrijf zijn tijd tussen de dieren en de verkoop van hun vlees. Misschien telt ieder dier op die manier voor 2. Misschien verdient dit bedrijf op die manier per dier misschien wel een leefbaar loon. Misschien verdient net dit bedrijf om ondersteund te worden???

Misschien denkt de bedrijfsleider na over het voedsel dat hij produceert. Misschien wil hij zijn goede grond reserveren om andere dingen te telen. Aardappelen, tarwe, groenten…  voedsel voor mensen, weet je wel. Misschien is op die manier aan landbouw doen wel beter dan alle grond vol maïs te zetten? Ik zeg zo maar wat… Misschien is voor die teelten ook tijd nodig en zijn er daarom niet zo veel dieren op het bedrijf.

Er zijn mensen die dromen om vleesvee te houden zoals men varkens houdt. Jaar in jaar uit in stallen. Super intensief, super gespecialiseerd. Meerdere honderden dieren per bedrijf. Er zijn mensen die het anders zien. Zij zien runderen als verwerkers van grote hoeveelheden ruwvoeder. Runderen eten dingen die mensen niet tot voedsel kunnen dienen. Misschien moeten we runderen maar op die plaats van de voedselketen houden?

Als boeren tegenwoordig het woord volativiteit horen, dan breekt het angstzweet hen uit. Misschien is een gemengd bedrijf  wel beter gewapend tegen schommelende prijzen… Misschien kan een klein bedrijf wel beter schokken opvangen dan een super groot bedrijf. Er zal altijd wel iets zijn dat goed gaat…

take down
the paywall
steun ons nu!