Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Waarom er ook landbouwbedrijven zijn met 'weinig' dieren.

donderdag 27 augustus 2015
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Blijkbaar moet in de landbouw tegenwoordig alles 'groot' zijn. Het beleid kiest blijkbaar ook voor groot. Hoe moet ik het anders interpreteren? Als bedrijven met minder dan 20 kalvingen per jaar hun zoogkoeienpremie verliezen? De voorzitter van de Boerenbond vindt het in ieder geval normaal. Hoe kan een bedrijf met zo weinig dieren rendabel zijn?

Wel, misschien heeft zo'n bedrijf met weinig dieren wel zijn eigen afzet in handen. Misschien verdeelt dat bedrijf zijn tijd tussen de dieren en de verkoop van hun vlees. Misschien telt ieder dier op die manier voor 2. Misschien verdient dit bedrijf op die manier per dier misschien wel een leefbaar loon. Misschien verdient net dit bedrijf om ondersteund te worden???

Misschien denkt de bedrijfsleider na over het voedsel dat hij produceert. Misschien wil hij zijn goede grond reserveren om andere dingen te telen. Aardappelen, tarwe, groenten...  voedsel voor mensen, weet je wel. Misschien is op die manier aan landbouw doen wel beter dan alle grond vol maïs te zetten? Ik zeg zo maar wat... Misschien is voor die teelten ook tijd nodig en zijn er daarom niet zo veel dieren op het bedrijf.

Er zijn mensen die dromen om vleesvee te houden zoals men varkens houdt. Jaar in jaar uit in stallen. Super intensief, super gespecialiseerd. Meerdere honderden dieren per bedrijf. Er zijn mensen die het anders zien. Zij zien runderen als verwerkers van grote hoeveelheden ruwvoeder. Runderen eten dingen die mensen niet tot voedsel kunnen dienen. Misschien moeten we runderen maar op die plaats van de voedselketen houden?

Als boeren tegenwoordig het woord volativiteit horen, dan breekt het angstzweet hen uit. Misschien is een gemengd bedrijf  wel beter gewapend tegen schommelende prijzen... Misschien kan een klein bedrijf wel beter schokken opvangen dan een super groot bedrijf. Er zal altijd wel iets zijn dat goed gaat...

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

5 reacties

 • door helena delodder op vrijdag 28 augustus 2015

  Alles moet groter: dat wordt "professionalisering" genoemd. Schaalvergroting is het toverwoord. "Schaalvergroting lost alles op".

  Ik ben het daar niet mee eens. Hopelijk stappen meer landbouwers in systeem van zelf dieren kweken en die rechtstreeks aan de consument verkopen. De consument is nog niet 100% rijp voor deze stap. Maar dit zou de consument een eerlijk product en de producent een eerlijke prijs moeten garanderen.

  • door Jos De Clercq op zaterdag 29 augustus 2015

   Rendabeler werken heeft veel te maken met het wegwerken van schaalnadelen. En daar zit die schaalvergroting. Waarschijnlijk een gebrek aan fantasie of creativiteit. Er zijn immers nog mogelijkheden om schaalnadelen weg te werken. Het is absoluut geen lachertje om het vlees van mijn dieren zelf te verkopen. Een bedrijf dat zichzelf respecteert houdt zijn verkoop echter in eigen handen. Thuisverkoop is dan voor mijn bedrijf de enige oplossing. Ik ben immers te klein om er een tweede persoon voor in te schakelen.

   • door ria aerts op zaterdag 29 augustus 2015

    U hebt groot gelijk, maar het zal moeilijk opboksen zijn tegen de grote industriële groepen. En de regeringen die hen subsidiëren. Ik hoop dat er nog kleine, gemengde boerderijen blijven, maar ik zie het zwart in. Multinationals die alsmaar hogere winsten willen maken, bevolkingen die verarmen, werknemers die te weinig tijd hebben en enkel klaargemaakte troep eten... Gaat de plaatselijke boer de weg op van de kleine kruidenier?

   • door helena delodder op zondag 30 augustus 2015

    Ja, zelf je vlees verkopen dus slachten/laten slachten "beenhouwer" ed. daar zijn dan ook nog eens opnieuw regeltjes. Moeilijk.

    Ik hoop dat u een uitweg vindt.

    Gisteren heb ik gehoord dat landbouwbedrijven in rode, groene of oranje zone's liggen. En als je te dicht bij een klein natuurgebied ligt van lig je in een rode zone. Dit betekent binnen de twee jaar stoppen. Je hebt dan dat rood label. Maar blijkbaar zijn ze alle kleine natuurzone's nu aan het schrappen en komen daar geen subsidies meer voor. Dus die zullen verdwijnen. Maar je blijft als boerderij wel dat rood label hebben. Ik weet niet of ik het goed heb begrepen maar dit lijkt mij geen zuivere koffie. En wij hebben landbouw nodig!

    • door Jos De Clercq op maandag 7 september 2015

     Daar zeg je zo iets, Helena. In het juiste schuifje van het wijzigend beleid... wacht, andere omschrijving: veranderende regelgeving vallen. (beleid zie ik toch als iets anders) is als spelen op de lotto. Je winstkansen zijn beperkt en willekeurig. Je weet nooit wat er morgen boven je hoofd hangt. Mij bezorgt dat geen stress meer. Ik ben fatalistisch geworden in die dingen. Ik heb al heel wat gewonnen en evenveel verloren. Tja, het is wat het is.

    Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties