Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

15 jaar 'oorlog tegen terreur'

zondag 11 september 2016
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Exact 15 jaar geleden werden de Twin Towers neergehaald door een hallucinante daad van terreur. De 'War on Terror' (en de gevolgen ervan) die daar het antwoord op vormden, blijkt 15 jaar later voor meer dan 1,5 miljoen Afghaanse, Iraakse, Pakistaanse, Jemenitische, enz. slachtoffers te hebben gezorgd.

Een goed moment misschien om even na te gaan, hoe efficiënt die 'War on Terror' precies was. Daarom een paar paragrafen uit mijn toekomstige boek.

*

Michael Flynn, een voormalige directeur van zowel de ‘Defense Intelligence Agency’ (de inlichtingendienst van het departement van defensie in de VS ) als ‘JSOC’ (één van de belangrijkste eenheden in de militaire antiterrorisme operaties van de VS ), ging in juli 2015 uitgebreid in debat met journalist Mehdi Hasan in het Aljazeera-programma ‘Head to Head’. Daarin gaf hij onomwonden toe dat de ‘War on Terror’ weinig effect heeft. Meer nog, “wanneer je terugblikt naar 2004 en je spoelt door naar 2014,” zei hij, “dan blijkt dat het aantal terroristen… het aantal groepen die door onze overheid omschreven worden als terroristen… verdubbelde.”

Dat de ‘War on Terror’ zoals die vandaag gevoerd wordt, zelfs vanuit louter politiek strategisch perspectief hopeloos inefficiënt blijkt, is echter helemaal geen vernieuwende gedachte – zelfs niet binnen het Amerikaanse militaire apparaat. Al in 1997 beschreef een studie van de ‘Defence Science Board’ van het Pentagon dat “historische data een sterke correlatie laten zien tussen de inmenging van de VS in internationale situaties en een toename in terroristische misdrijven in de Verenigde Staten.”  Verschillende experten zijn het er dan ook over eens dat terrorisme enkel verergert zolang men louter militair optreedt en te weinig oog heeft voor de sociale, economische en culturele frustraties die eraan ten grondslag liggen. 

*

 In 2004 liet Kofi Annan als secretaris-generaal van de VN een panel van experten werk maken van onderzoek naar en beleidsaanbevelingen rond globale dreigingen. Dat panel drong er op aan een definitie van terrorisme te hanteren waarbij een gewelddaad als terroristisch wordt omschreven wanneer die daad “de intentie heeft om burgers en niet-combattanten te doden of ernstig lichamelijk te kwetsen, met als doel om de bevolking te intimideren of een overheid of internationale organisatie te verplichten een bepaalde daad te stellen of achterwege te laten.”

De slachtingen in Fallujah, het immense gebruik van huurlingen, de destructie van drones en nog zo veel andere aspecten van de ‘War on Terror’ maken het ons bijgevolg bijzonder moeilijk om het gangbare discours te blijven volgen. In conflictengebieden als Irak, Syrië, Afghanistan, Jemen en Pakistan, wie zijn daar dan ‘soldaten’ en wie zijn ‘terroristen’? Het enige wat zeker is, is dat miljoenen mensen geterroriseerd worden – door zowel mannen met als zonder baarden.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

3 reacties

 • door Roland Horvath op maandag 12 september 2016

  De feiten worden duidelijker weergegeven door een omkering van 2 termen in de titel. Dat wordt dan: "15 jaar terreur door oorlog". Of "15 jaar terreur door oorlogen en tegen terreur". De zogenaamde terreur is een reactie op de oorlogen van de VS/NAVO in Zuid Azië en Afrika, in het kader van de VS campagne voor wereldheerschappij. Ieder land dat een eigen koers zou kunnen varen zoals Syrië, Libië, Mali wordt plat gebombardeerd. De VS, de voornaamste terroristische organisatie in de hele wereld, zijn een voortdurend oorlog stokend en aanvalsoorlogen voerend land met miljoenen doden als gevolg.

  Nine eleven 9/11, Al Qaeda en IS zijn de excuses voor de VS aanvalsoorlogen. Ze zijn dan ook voor een groot gedeelte creaties van de VS. Zoals Nine eleven met de 4 passagiersvliegtuigen bestuurd door 19 moslims. Van de 8 zwarte dozen van die vliegtuigen is er geen enkele gevonden en bij de plaatsen delict was geen moslim in velden of wegen te bekennen. Een week na 11/9/2001 was al bekend dat van de 19 moslims op de lijst van 19 er 5 toen nog steeds in Saoedi Arabië woonden.

  9/11 is bedrog van de VS regering. Het is het begin van de VS aanvalsoorlogen in islamitische landen en van het nazistische gestook van de VS tegen moslims en tegen de Islam, wat nu wereldwijd beoefend wordt door nazistische partijen. Het kenmerkende van nazisme is gestook in al zijn vormen van wij -zij denken over demoniseren en uitsluiten van minderheden tot laster en racisme.

  Als we/ BE/ EU nog iets meer willen zijn dan een VS kolonie, een goedkope werkplaats voor de Grote Multinationale Ondernemingen uit de VS en een reservoir van kanonnen vlees voor de VS oorlogen dan moeten we ons losmaken van NAVO en TTIP/ CETA/ TISA. En betere relaties aanknopen met onze buren Rusland en Eurazië.

 • door dr alami op maandag 12 september 2016

  ''De eigenaars'' van het idee voor de aanslagen van september zij:De Amerikaanse CIA en de Israëlische Mossad. De uitvoering door Amerikaanse inlichtingendiensten + terroristen onder het toezicht van de regering-Bush. Iedem voor wat onlangs in Turkije plaatsgevonden is. Het is dan ook een puur Amerikaanse (inlichtingen)beleid i.s.m. met eigen bondgenoten dat tot de opkomst van de ergste terroristische elementen overal heeft geleid. Het lezen van verstreken 15 jaar grosso moddo kan zo samengevatten worden: overal zwakte in de vooruitzichten voor een optimisme, de Arabische Lente werd opgesloten, de rechten en vrijheden van mensen werden sterk aangevallen en het algemene mondiale klimaat van geweld en terrorisme nog steeds aan het toenemen. Gezien onrecht, uitbuiting,onderdrukking en bezettingen,... zijn nog steeds overal van kracht dan zullen wel een ''echte erge september'' met de andere maanden zeker komen. Men zal dan voor andere echte methoden dan ''de valse methode van 11 september'' kiezen en dan zullen de poppen overal aan het dansen zijn. Wie zou hebben geloofd dat verdreven uit Sudan Osama bin Laden, zijn vrouwen en kinderen die over een adequate voedsel van een maand niet beschikken samen met een handjevol mensen in Jalalabad gelegerd en door koorts en andere ziekten uitgeput zijn en na vier jaren dat ze een ''Amerikaanse droom'' in het kader van van 11 september kunnen realiseren???!!!

 • door janu op maandag 12 september 2016

  De 'hallucinante daad van terreur' werd wel gepleegd door de machtige elite met medeplichtigheid van verschillende Amerikaanse overheid diensten en bondgenoten.. Een moslim organisatie werd vals beschuldigde voor de aanslag van 9/11. De westerse burgers zijn goed gehersenspoeld dat ze deze terreur agressieoorlogen tegen moslims door een westerse wereld dictatuur bezien als beschaving, als een oorlog voor vrijheid en vrede. De westerse wereld dictatuur voert al sinds 1000 jaar terreur agressieoorlogen tegen de rest van planeet.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties