Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Tijdelijke censuur in Ecuador

zaterdag 22 augustus 2015
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Wat is er gaande?

– Hevige inheemse protesten tegen een mogelijke grondwetswijziging die het president Rafael Correa mogelijk maken om zich voor een derde mandaat kandidaat te stellen. Ook zijn milieubeleid wordt op de korrel genomen door de militanten.

– Op vrijdag 14 augustus spuwt de vulkaan Cotopaxi een twaalf kilometer hoge rookpluim in de lucht, een grotere uitbarsting wordt verwacht.

– President Rafael Correa roept de noodtoestand voor het hele land uit en legt tijdelijke en 'preventieve' censuur op de communicatiemedia om valse berichten en paniek omtrent de uitbarsting van de Cotopaxi te vermijden. Enkel de officiële staatsrapporten mogen op sociale media bediscussieerd worden.


De nationale staking van 13 augustus was lang op voorhand aangekondigd, enkele weken eerder vertrokken inheemse militanten uit het zuiden van het land, te voet, om in de hoofdstad Quito te protesteren. De regering liet het historisch centrum gedeeltelijk afsluiten en hield de aanhangers van de president en opposanten uit elkaar met een indrukwekkende politiemacht. Tijdens de betogingen geraakten minstens 60 politieagenten gewond, waarvan 20 met breuken. Elders in het land werden wegversperringen opgegooid. President Rafael Correa noemde de protesten gefaald.


De betogers, geleid door inheemse organisatie CONAIE, protesteren tegen een mogelijke grondwetswijziging die President Correa zou toelaten om zich voor een derde termijn verkiesbaar te stellen. De protesten richten zich op meerdere beleidsmaatregelen. De regering zou geen gehoor hebben gegeven aan hun klachten op vlak van petroleumontginning in de Amazoneprovincies en de militarisering van het gebied. Nieuwe wetten zouden de toegang tot water van inheemse gemeenschappen beperken, in het voordeel van mijnbouwprojecten. De militanten bekritiseren verder het vasthouden van 63 leden van de organisatie. In het zuiden van het land en in de Amazone duren de protesten voort, die steeds grimmiger lijken te worden.


De dag nadien schiet de Cotopaxi in actie, 14 augustus. De vulkaan ligt op een 70-tal kilometer van de hoofdstad Quito, de eerste activiteit werd al in april vastgesteld. De rookpluim reikte kilometers in de lucht. De Cotopaxi is een bijzonder actieve vulkaan met meer dan twintig uitbarstingen in 2000 jaar. Omwille van de grote gletsjers brengen de mogelijke laharen (de mengeling van gesmolten sneeuw, stenen en lava) meer dan 100.000 mensen in levensgevaar. Meer dan 300.000 personen wonen in de bredere omgeving van de vulkaan en lopen eveneens een groot risico. De nationale media schieten in actie om zo veel mogelijk mensen in te lichten over de gevaren en wat men nu juist moet doen als het zover komt.


De regering reageert snel en roept de noodtoestand uit op zaterdag 22 augustus, deze zal 60 dagen duren. Dit geeft de mogelijkheden om fondsen vrij te maken, politie en militairen te mobiliseren. Ook werd op maandag 17 augustus een nooddecreet uitgevaardigd die de media verplicht om de officiële berichten van de bevoegde instantie voor rampen (Secretaría de Gestión de Riesgos) te gebruiken. Het verspreiden van niet-officiële bronnen op sociale media is intussen aan banden gelegd. De regering benadrukte dat het enkel gaat over berichtgeving omtrent de uitbarsting van de Cotopaxi. Het controleren van sociale media heeft tot doel om het propageren van valse berichten tegen te gaan, aldus de regering. De staatssecretaris voor communicatie, Fernando Alvarado, roept de media op om bijzonder voorzichtig te zijn met de verslaggeving om onnodige paniek te voorkomen. De Secretaría de Gestión de Riesgos is bijzonder actief op sociale media en informeert haar volgers over gebeurtenissen over het hele land.


Reporters Zonder Grenzen verwierpen deze maatregel die valt binnen een klimaat waar persvrijheid al heel beperkt is. Diego Cornejo, directeur van de vereniging van krantenuitgevers in Ecuador, reageerde dat de censuur “disproportioneel en inopportuun is, omdat die juist plaatsvindt op een moment van sociale mobilisatie.” César Ricaurte, directeur van de NGO Fundamedios, die zich in Ecuador inzet voor de persvrijheid bekritiseerde het ambigue karakter van de censuur. “We weten niet of het decreet over alle sociale media handelt of zich richt op de sociale media van de communicatie media.” In een opiniestuk in El Comercio reageerde journaliste Betty Jumbo waarin ze stelt dat het Instituto Geofísico de Tungurahua al 16 jaar monitort en er dagelijks rapporten over uitbrengt. Met hun ervaring hebben zij het steeds bij de feiten gehouden en nooit paniek gezaaid. Andere journalisten uitten hun zorgen al, dit zou een lastig precedent kunnen zijn.


De bekommernis die heerst onder journalisten en internationale organisaties is niet nieuw. De wet op communicatiemedia dateert van 2013 en stuitte toen al op protest. Media kunnen aangeklaagd worden (dit is reeds gebeurd) indien zij niet voldoende berichten over zaken van algemeen belang, zoals het staatsbezoek van President Correa aan Chili. Hoewel de wet stelt dat de media meer in handen van (inheemse) gemeenschappen moest komen, blijft het merendeel in handen van de oude privébedrijven.


Voorlopig blijft het Instituto Geofísico dagelijks berichten over de activiteit van de meest actieve vulkanen: de Reventador, de Tungurahua en de Cotopaxi. De rapporten zijn summier en to the point. Het monitoren van de activiteiten gebeurt met internationale experts en van aan de voet van de berg. Voor honderdduizenden Ecuadoranen is het bang afwachten wat deze kolos nu zal doen.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

  • door ria aerts op woensdag 26 augustus 2015

    Na Venezuela en Brazilië komt weer een ander land dat na een vreselijke dictatuur het sociaal beter doet onder vuur. Krijgen we opnieuw een toepassing van de shock-doctrine? Wat is waar, wat is gespin? We zullen maar wachten met onze conclusie tot het voer voor historici wordt, zeker?

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties