Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

De mislukte uitlokking door Vandersmissen

woensdag 25 mei 2016
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.


Na een rustige betoging van 60 a 80.000 personen kwamen we toe aan Brussel zuid. Opmerkelijk was al dat velen de betoging al vroeger verlieten, want het is intussen geweten dat het aan Brussel Zuid al eens mis durft te gaan.


Het viel meteen op; 1 persoon met gasmasker, en 1 persoon met een PS vlag waren zich duidelijk klaar aan het maken voor iets, terwijl enkele 10-tallen meters verder Vandersmissen gezellig stond te keuvelen. De vele fotografen die bij de brug verzamelden hadden duidelijk door waar ze moesten zijn om commotie te fotograferen.Net als ik van lens wisselde (om verder te kunnen inzoomen) stak een zogezegde anarchist met veel poeha een vlag van de PS in brand. De omstanders waren vooral pers die uit waren op sensatie. Vandersmissen had toe kunnen ingrijpen, maar liet begaan.Niet veel later begeeft een relschopper of 5 zich met dranghekken en stenen zich onder de brug door steeds verder de Zuidlaan op. Steeds Vandersmissen viserend. Deze trok zich steeds verder terug terwijl de grote ordemacht onzichtbaar bleef. Nieuwsgierige omstanders volgen. Het merendeel onder hen onbewust van wat er zich aan het afspelen is.

Cameraploegen en fotografen konden rustig de tijd nemen om beelden te maken van die enkele zogenaamde “anarchisten” die VandersmiSSen herhaaldelijk lijken te provoceren met dranghekken en kleine projectielen. Op deze foto is te zien dat enkele relschoppers vlak bij de hoofdcommissaris staan, maar deze verwijderd hen niet uit de betoging. Nog meer mooie opportuniteit om beelden te maken voor de pers, want zo goed als niemand stond in de buurt. 

Voor de “anarchisten” is het ook photoshoot tijd; hier zie je hoe de man met verbrandde PS vlag zich stoer opstelt voor een horde fotografen. Alweer laat Vandersmissen de kans voorbij gaan om deze geïsoleerde relschopper te verwijderen. 


In de bovenstaande foto’s zie je 2 personen die mee hielpen uitlokken, zonder vakbondsplunje en duidelijk voorbereid. 

Plots duikt dan toch een grote “ordemacht” op. Terwijl omstanders toe kijken hoe de hoofdcommissaris de relschoppers laat begaan, en steeds meer nieuwsgierigen toestromen. De sfeer is intussen zo uit de hand gelopen dat fotografen nog steeds alle bewegingsvrijheid hebben. 3 Van de grootste agressievelingen staan quasi alleen, oog in oog met de hoofdcommissaris. 1 van hen gooit een kassei in zijn richting, maar er is blijkbaar nog geen enkele reden om deze heethoofden te verwijderen. 

Keer op keer zijn het dezelfde groep mensen die de hoofdcommissaris, die alleen staat zonder bescherming, provoceren. Het laat hem schijnbaar koud.

Fotomoment zoveel; de “anarchisten” “chargeren” met dranghekken. De hoofdcommissaris en meeste omstaande fotografen blijven opvallend rustig. Dan vraag ik me als omstaander af of dit allemaal show is. Dat hij weet dat kasseien noch hekken hem zullen bereiken, aangezien dat niet de bedoeling lijkt.2 Beelden van alweer dezelfde mensen die stoer staan doen en mensen proberen aan te zetten om mee VandersmiSSen aan te vallen. (man met gasmasker en de man met leren jas op het 2de  beeld)

En toen ging het plotseling zeer snel. Op een moment waarop ik even met iemand wat woorden wisselde zag ik plots de hoofdcommissaris wild op de “menigte” afstormen en een mensenmassa voor hem uit weg lopen. Wie die beelden goed bekijkt ziet dat de hoofdcommissaris op dat moment géén énkele van de hierboven herkenbare relschoppers aanvalt, maar steevast mensen in vakbondsplunje die hoofdzakelijk stonden toe te kijken en geen enkele weerstand boden. Buiten dan de enkeling die zonder enig probleem het hoofd van de Brusselse ordetroepen kon uitschakelen: bekijk hier de beelden: http://bit.ly/25k4RQL
Meer zelfs; vakbondsleden die de hoofdcommissaris ter hulp komen gesneld worden door zijn versterking óók zwaar onder handen genomen.Plots worden ook een hoop mensen gearresteerd. Ik stond op een zekere afstand maar herkende toen, noch op de beelden de oorspronkelijke relschoppers onder de zichtbare gearresteerden.
Vlak na de neergang van de hoofdcommissaris rukte de ordediensten op tot een goede 50 meter van de spoorwegbrug. Ze waren duidelijk in paniek, gebruikten waterkanon, een kleine dosis traangas en ook eenheden met honden kwamen versterking bieden.Ook wie zich totaal niet agressief opstelde, werd door de politie (verbaal) hardhandig aangepakt. Een bewoner van het huis op de hoek mocht dit bijvoorbeeld niet betreden. Inmiddels is de sfeer zodanig gespannen tussen het cordon ordetroepen en de toekijkende massa dat cameraploegen er rustig tussenin konden lopen. Na het maken van deze beelden begaf ik me naar de Europaesplanade aangezien ik al meermaals gezien heb hoe de ordetroepen hun weg banen onder de brug door. Net op tijd, want op het moment dat ik er onder door ging werd de volgende charge ingezet. Deze kunt u in deze video gade slaan. 
Eens de ordediensten hun positie in namen aan de andere kant van de brug bleef de situatie lange tijd hetzelfde. Sommige enkelingen probeerden nog confrontaties uit te lokken, die dan met het waterkanon beantwoord werden, op andere momenten kregen de ordediensten applaus.


Niet lang voor ik de Europaesplanade verliet, om de finale ontruiming die ik verwachtte te ontlopen, door er nog een zogezegde anarchist op, ostentatief zwaaiend met een zwart-gele Vlaamse leeuwenvlag. Wat zo een figuur op dit soort manifestaties komt doen, buiten rel schoppen, is me totaal bijster. Waarom deze in de klassieke media een anarchist genoemd wordt ook.

De situatie was intussen al zo veel rustiger geworden dat menige persoon en groep selfies begon te maken voor de ordetroepen.


Bij het verlaten van Brussel Zuid stootten we aan de achterkan op nog een hoop klaarstaande ordetroepen.

Als je naar de foto’s en videobeelden kijkt blijkt dus duidelijk dat VandersmiSSen in samenwerking (?) met de oorspronkelijke relschoppers (kende hij hen?), vakbondsmilitanten en omstanders in een conflictsituatie heeft willen lokken door zich langzaam aan steeds verder van het parcours terug te trekken en de versterking onzichtbaar op te stellen. Is het daarom dat de hoofdcommissaris de originele groep relschoppers liet begaan en kans na kans liet liggen om hen te verwijderen.
Moesten de oorspronkelijke relschoppers zijn excuus zijn om op zijn eentje als een cowboy, enkel gewapend met een bus traangas, 50 meter voor zijn versterking uit, omstaander aan te kunnen vallen? Of was dit uit frustratie omdat er niet de confrontatie kwam die hij wenste? Er zijn immers aan het einde van de betoging weer een handvol neo-nazi’s herkend. U weet wel; de soort manifestanten die VandersmiSSen niét arresteert of belaagt, maar escorteert.

Hoe dan ook; VersmiSSen is er weer in geslaagd de aandacht van de vreedzame, grote en kleurrijke betoging af te wenden, alsook diens boodschap. Puur door sensatie uit te lokken. De media, en ikzelf, waarvoor mea culpa, zijn daar mooi in getrapt. Ik sluit deze bijdrage dan ook graag af met het volgende beeld: “Breng de 100000 in beeld, niet de 100”


 

bron over fascistische infiltraties: http://aff.skynetblogs.be/archive/2016/05/24/nederlandse-neonazi-s-in-brussel-de-namen.htmlDeze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

11 reacties

 • door babipsylon op donderdag 26 mei 2016

  Inderdaad vreemd dat een hoofdcommissaris die het overzicht zou moeten bewaren, zich verliest door als enige wat traangas of zo te gaan spuiten ver verwijderd van zijn makkers. Is er verder enig bewijs dat hij graag onlusten zou ontlokken?

 • door Kevin op donderdag 26 mei 2016

  Heb juist hetzelfde gedacht! Wij zijn met een aantal collega's gezellig aangekomen toen mr. De Leeuw zijn speech ging houden, en heel die tijd tot het eind van de speech van Mr. Leemans bleven die 2 eerste provocateurs de camera's naar zich toe trekken. Tot ze dan hun verbrande PS vlag opnamen en naar hun "front" opstapten. De rest kan je hier lezen. Het was echt zielig hoe Politie liet begaan! Het had een duidelijke vreedzame betoging kunnen worden!

 • door Carlos Pauwels op vrijdag 27 mei 2016

  Wil men met deze frontale aanval op de commissaris de laffe en misdadige aanslag van een rode hooligan (anarchist) verschonen en goedpraten? Het lijkt er op! De objectiviteit is hier héél ver te zoeken. Die aanslag is zelfs misdadig: 5 jaar gevangenis is mogelijk. Van de ordediensten blijf je af!

  • door Het Zwart Schaap op vrijdag 27 mei 2016

   Carlos pauwels , rood is niet de kleur van de anarchisten , anarchisten dragen zwart, hoogstens zwart-rood. Rood wordt traditioneel gezien geassocieerd met socialisme en communisme. Leer uw geschiedenis voordat je hier wat verdeeldheid komt zaaien in je hoedanigheid van doorzichtige provocateur....

   (wiki: In politics, a red flag is a symbol of socialism, communism, and left-wing politics; it has been associated with left-wing politics since the French Revolution (1789–99) ) (wiki: Anarchists have employed certain symbols for their cause, including most prominently the circle-A and the black flag, although anarchists have historically largely denied the importance of symbols to political movement.[1] )

   • door Carlos Pauwels op dinsdag 31 mei 2016

    Ik heb het over een anarchist en het is niet de kleur van de kledij die al of niet bepaalt of je dat bent of niet. Dat gezwans over die kleur is naast de kwestie.

 • door Radoveden op vrijdag 27 mei 2016

  Bedankt voor deze bijdrage, Jeroen. Dit alles bevestigt mijn bange voorgevoelens. Het is ook hoofdcommissaris Vandersmissen, die Alexis Deswaef, voorzitter van de Liga voor Mensenrechten liet arresteren toen die bloemen wou neerleggen aan de Beurs ter nagedachtenis van de slachtoffers van de recente terroristische aanslagen hier in Brussel.

 • door Alfredo op zaterdag 28 mei 2016

  Heel jammer dat dit altijd moet gebeuren . Als ik dit artikel goed lees is het de politie die dit probleem veroorzaakt heeft ? Met alle respect voor de stakers , maar was er geen staking dan waren er geen problemen geweest . En dan nog maar zwijgen van de aanvaller op de commisaris . Ik moet zeggen als ik zou gaan staken , dan zou ik er met mijn verstand bij blijven en alcohol verbieden . En als ik teveel gedronken heb , val je toch geen agenten aan ??? Met alle respect voor delegees en andere opstokers , ga werken dan gebueren er geen domme dingen in de toekomst . Bij een volgende staking hoop ik dat de politie eens correct optreed , we gaan dan eens zien wat er allemaal zou gebeuren .

 • door mieke van de ven op zondag 29 mei 2016

  Ik heb soortgelijke acties meegemaakt in andere vreedzame betogingen. De oproerkraaiers, meestal met gelaatsbedekking, doken uit het niets op om vervolgens te provoceren en rellen te schoppen, waardoor politieoptreden ineens 'noodzakelijk' was. Journalisten verspreiden liever beelden van schermutselingen dan beelden van vreedzame betogers en beïnvloeden daarmee bewust of onbewust de publieke opinie negatief. Is dat dan wat wordt beoogd? Het uiteindelijke verbod op betogingen en zeker als die de rotste plekken van dit totaal verziekte politieke systeem blootleggen of die resulteren in het aan banden leggen van de macht van multinationals en hun lobbycircuit? Ik kan me moeilijk voorstellen dat zo'n Brussels politiecommissarisje handelt zonder dat er andere kompanen, hogere bestuurders of lager personeel bij betrokken zijn, er tenminste van af weten of domweg wegkijken omwille van hun job. Zijn zij op hun beurt dan ook weer kleine radertjes (marionetjes) die passen in de grote stromingen om dit huidige inhumane, ondemocratische en alles voor het grote geld opofferende Europese regime in stand te houden? Een 'grondig' onderzoek naar het merkwaardige gedrag van de commissaris door een onafhankelijke commissie zal wel volgen. Maar ja, waar vind je ze nog ... die onafhankelijke onderzoekers? Of wordt het een doofpotaffaire? Dan is het wachten op het openspringen van de enorme doofpotpuisten, die blijkbaar in alle geledingen van het systeem voorkomen. En dat is een kwestie van tijd ....... veel tijd. Beste journalisten, blijf alsjeblieft zoeken naar de waarheid en durf die publiek te maken!

  • door Het Zwart Schaap op maandag 30 mei 2016

   Ik kan u alvast in uw pessimisme bevestigen. Ten eerste is het 'onafhankelijke onderzoek' naar politie en inlichtingendiensten in België een lachertje (comite P en I ) , ze zijn namelijk niet onafhankelijk , klachten krijgen geen gevolg waardoor er ook een ferme onderrapportering van wantoestanden is. Klacht indienen lijkt dan ook enkel nadelen te hebben , wie wil er nu in godsnaam geregistreerd staan in een databank van de politie als 'vijand van de politie' , politie beschermt zichzelf , zo simpel is het. Dit wordt trouwens ook internationaal al lange tijd herhaald , maar België laat het liever zo (net als de mensenrechten schendingen in onze gevangenissen). Denk maar aan de wantoestanden bij de antwerpse politie , de brusselse spoorwegpolitie, de moordenaars van ' de bottinekes' , etc. en hoe die steeds in de doofpot en onder de mantel der vergiffenis verborgen en stil gehouden worden. Ten tweede als blijkt dat er binnen de instituties niet verbeterd kan worden , dan maar zelf het initiatief nemen ? Inderdaad , na de vorige actie van de brusselse commisaris , vroegen na 2 dagen tijd 2000 mensen zijn ontslag via facebook (zie:vandersmissen démision op facebook en sluit u aan !). Als dat geen teken aan de wand is ? Enkel al het vermoeden van misbruik en het klaarblijkelijke ontbreken van enige legitimiteit bij zo veel burgers zou tot een onslag of overplaatsing moeten leiden. Niet in Belgenland -ons kent ons- ,en een extreem-rechtse, agressieve, Vlaamse hoge officier met 'losse pollekes' bij de politie heeft zo zen nut voor sommige duistere rechtse krachten die de politiek bespelen in dit naar fascisme afgleiden land...

 • door Ludo Dewijs op dinsdag 31 mei 2016

  Nog meer getuigenissen over Vandersmissen zijn wangedrag zijn hier te vinden: https://www.facebook.com/Vandersmissen-d%C3%A9mission-470875016437590/

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties