Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu

Het meest invloedrijke krijgt het minste aandacht

De generatiewisseling zal de arbeidsmarkt uitroken en jaar op jaar de strijd om de werknemers opvoeren ook voor de werknemers met migratieachtergrond en dat gedurende minstens twee tot drie decennia.
dinsdag 10 januari 2017
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.


Tabel: Generatiewissel oudere door jongere werknemers      
Voorbeeldfiches België - Vlaams, Brussels, Waals gewest
BuG 274: Generatiewissel alle landen van de wereld            


De waaromvraag

Men mag/kan zich afvragen waarom economen, politicologen, politici, beleidsvoerders, onderzoekscentra, studiediensten van vakbonden en werkgevers, progressieven, partijen, ook de communisten en media (waar blijven de journalisten van de Tijd, De Morgen of de Standaard die zich sterk maken om sociaaleconomisch bij de tijd en zeker de toekomst te zijn) volledig voorbijgaan aan datgene wat de komende decennia de arbeidsmarkt en de samenleving drastisch zal wijzigen. Is het onvermogen, onkunde of onwil om het voor de hand liggende materiaal te analyseren en wetenschappelijk te kaderen?
 
Deze redenen zijn geen verontschuldiging voor de dringendheid en de indringendheid van het inzicht in de Generatiewissel (met grote G te schrijven) die er zit aan te komen dwz van de leeftijdsjaren en cohorten die één voor één de arbeidsmarkt zullen verlaten en de jongere generatie die, jaar op jaar hen op de arbeidsmarkt zal vervangen. Het is een (vrij) eenvoudige oefening die we hier al summier enkele malen gemaakt hebben, maar die we nu integraal en met een nieuwe grafische weergave én splijtende tabellen zullen illustreren en dit voor alle administratieve niveaus in België: gemeente, arrondissement, provincie, gewest en België.
 
Een fiche met 4 grafieken en 2 tabellen kan eenvoudig aangemaakt worden voor elke administratieve lokaliteit. Bij inzwarting kan men deze fiche uitprinten of op een wordblad bewaren. Hierbij voorbeeldfiches voor België. Vlaams, Brussels en Waals gewest.
 
Geen pessimisme maar kennis van zaken geeft toekomstperspectief
 
Voor progressieven, linksen, burgerbewegingen, het middenveld enz is het belangrijk om de kansen voor tewerkstelling, wonen, opleiding te zien en ten volle aan te wenden. Het is van belang om elkeen optimaal voor te bereiden op deze mogelijkheden en niet te vervallen in pessimisme en depressiviteit omwille van  'populisme' en het 'gevoel' dat het allemaal de verkeerde kant opgaat. De echte profeten zijn niet de Boudry's en de Holslags en die hen een forum geven.
 
Het is nu om aan de jongeren mee te geven dat voor elke opleiding en voor elke kwalificatie voldoende tewerkstelling zal open komen. In eerste instantie ter vervanging van de uitstromende werknemers en ook voor nieuwe jobs die vooral in de publieke dienstverlening tot stand komen. Want ook de bijkomende jobs situeren zich in hoofdzaak, dwz voor 60% in de publieke dienstverleningen. Maar de beleidsvoerders geven maar al te graag de indruk dat de nieuwe jobs in vooral gecreëerd worden in de private op winst gerichte sectoren, niets is minder waar. En dat het vermaledijde 'overheidsbeslag' zou afnemen. Daar is misschien iets op gekort maar niet op de tewerkstelling die er van afhangt. Men krijgt zelfs z'n elementaire 'staats'diensten niet opgevuld, cfr Spoor, Gevangenisbewaring, Politie, en men mag zich afvragen in welke mate een racistisch en xenofoob aanwervingsbeleid daarin een bepalende factor is.

Lees het volledige bericht BuG 348 on-line 
 
Jan Hertogen, socioloog

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

Eén reactie

  • door Carlos Pauwels op dinsdag 10 januari 2017

    Er staat een zinnetje in de tekst dat bij mij een belletje doet rinkelen. "Het is nu om aan de jongeren mee te geven dat voor elke opleiding en voor elke kwalificatie voldoende tewerkstelling zal open komen". Dat is zijn wensen voor werkelijkheid nemen of erger, de jongeren bewust blaaskes wijsmaken. Zoals er in het verleden al veel beroepen zijn verdwenen, zullen er in de toekomst ook verdwijnen. Om een schets te maken van wat er aan het gebeuren is, neem nu de Iphone. Het succes van de afgelopen 10 jaar. Ik lees vandaag dat een ingewijde in de sector voorspelt dat hij geen nieuwe 10 jaar te gaan heeft. Er komt zeker iets anders in de plaats. Men zou beter eens te rade gaan bij specialisten en eens navraag doen over welke beroepen een kans hebben en welke niet. En welke er misschien zullen bijkomen. En dat men dan met die gegevens maar eens naar het onderwijs stapt: sorry voor de Grieks-Latijnse. Er vallen er nu al veel uit de boot maar er zullen er in de toekomst nog meer uit de boot vallen. Men kan er van op aan dat er minder en minder handenarbeid zal zijn en dat toekomstige beroepen meer en meer intelligenter zullen worden, met alle gevolgen van dien. Denk daarbij aan de verdere informatisering en aan de robots. Ik weet ook niet waar het precies naartoe gaat. En dan kom ik voor de zoveelste keer weer uit bij het basisinkomen.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties