Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu

Federale regering gaat in de aanval tegen de Non-Profitsectoren

zaterdag 22 oktober 2016
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Na 30 jaar offensieve realisaties (harmonisering barema's, bijkomende tewerkstelling, regulariseering DAC, eindeloopbaanregeeling)  komt de Gezondheids- en Welzijnssectror in het defensief met de quasi volledige afbraak van de eindeloopbaanregeling: de 12 bijkomende verlofdagen vervallen voor de 45-49 jarigen, daarna is het enkel het zorgpersoneel dat de dagen behoudt. De arbeiders, bedienden, paramedici, kaders enz die sinds 2000 recht hebben op dezelfde bijkomende verlofdagen (12 dagen voor de 45-49 jarigen, 24 dagen tussen 50 en 54 jaar en 36 dagen voor +55 jarigen) zien deze dagen verdwijnen.

Verworven rechten blijven behouden maar wie volgend jaar 45 jaar wordt in de sector, ook als zorgpersoneel, krijgt niets. De 46 jarige, die al in het systeem stond, behoudt z'n 12 dagen. Wie arbeider, bediende of ander- niet verzorgend werk doet, zal, als hij nu geen 45 jaar is, nooit nog eindeloopbaandagen krijgen.

Het woord 'rimpeldagen' heeft niets van doen de eindeloopbaanregeling, die juist bestaat in een progressieve opbouw van bijkomende verlofdagen met het ouder worden. Rimpeldagen zijn een uitvinding van de werkgevers in het perspectief om deze regeling in te perken of af te schaffen. Zien wie zich aan de kant de regering en wie zich aan de kant van het personeel zet. En wie dat niet niet doet moet het evenzeer voelen als de regering.

Zien ook hoe de sector van Gezondheidszorg, met voorzienbare uitbreiding van de afbraak tot de welzijnssector, op deze provocatie zal reageren.

Het meest verschrikkelijke, onlogische en onbegrijpelijk is dat de eindeloopbaan,  juist door haar opbouw, de énige regeling is van werkbaar werk die werkt. In alle andere sectoren lekt de eindeloopbaan, behalve in de Non-Profit. In plaats van deze regeling uit te breiden tot andere sectoren wordt de kernsector nu in het hart aangepakt. Voor een analyse van de Non-profit waar 3x minder uitstroom is na 55jaar als de andere sectoren, zie http://www.npdata.be/BuG/273-Eindeloopbaan/

En dit op een moment dat de eisenbundel voor de nieuwe programmatie klaar is: Op 60 jaar 12 bijkomende verlofdagen. Daarmee is de toon en het actieperspectief gezet: behoud van de volledige regeling voor alle personeelsgroepen en uitbreiden ervan tot 48 dagen voor wie 60 jaar wordt. Het is nu ook aan de verpleegkundigen en verzorgenden om solidair te zijn met het gehele personeel die zich ook altijd gemobiliseerd hebben wanneer het om het belang van de verzorgenden ging.

De bejaardenhomes vallen nu onder de Vlaamse bevoegdheid waar wel de regeling nog intact is, behoudens als ze plooien voor het voorziene contact van de federale overheid met de deelstaten in deze. Wat Vlaamse bevoegdheid is moet ook onder Vlaamse CAO's vallen.

En de Donderdag Date-dag zal speciaal door het Non-Profitpersoneel gevierd worden, nadat het langer werken, de afbouw van kredieturen en het flexibeler werk al grote happen genomen heeft in het werken voor happiness.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

3 reacties

 • door kristoffel op maandag 24 oktober 2016

  Is het verdedigbaar dat administratief personeel in ziekenhuizen 12 (twaalf, jawel) extra vakantiedagen krijgt die verder oplopen naar de pensioenleeftijd? Zwaar beroep? Dan heeft iedereen een zwaar beroep. I het verdedigbaar dat deze voordelen ook gelden in de welzijnssector, ik denk bijvoorbeeld aan administratieve bedienden van NGO's en liefdadigheidsinstellingen? Een verkrampte reactie is dit van 'eigen volk eerst'-signatuur. Dat zware beroepen (bejaardenhelpers) extra's krijgen, maar de hele reutemeteut die er mee van profiteert en waarvan bij de ondertekening van de cao indertijd al werd gezegd dat dit een fout was?

  • door Jan Hertogen op dinsdag 25 oktober 2016

   Van bij het begin is gesteld dat het 'eigen beroep eerst' principe diende doorbroken, en dat de sector als dusdanig een zelfde eindeloopbaanperspectief diende te krijgen. De compensatie voor onregelmatig werk zorgt voor het evenwicht.

   Heb bij de onderhandelingen ooit voorgesteld om de premies voor onregelmatig werk om te kunnen zetten in een arbeidsduurverkorting met bijkomende aanwervingen, maar dat is toen niet weerhouden.

 • door lievedc op donderdag 22 december 2016

  Terwijl zoveel onderzoeken aantonen dat rimpeldagen of hoe ze ook heten, positief zijn voor de werknemers, minder burnouts, makkelijker om langer werken vol te houden, gaat men deze hier afschaffen. Ik begrijp dat niet, men zou ze ook in andere sectoren moeten overnemen.

  Ik las ergens dat 'andere sectoren dit ook niet hebben'. Klopt natuurlijk. Zelf ben ik nog niet zo lang werkzaam in een administratieve functie in de zorgsector. Ik kom uit een andere sector en kan dus vergelijken. Feit is dat ik in de andere (IT) sector 1. veel meer verdiende 2. een VOLLEDIGE 13de maand had (in zorgsector lijk ik maar iets van de helf ervan te hebben-bruto) 3. zeer regelmatig een hele mooie bonus kreeg 4. een firmawagen had 5. ecocheques kreeg Ik gaf dit alles op, na een collectief ontslag weliswaar, en koos voor de zorgsector ... omdat men in de zorgsector een zoveel meer menselijkere eindeloopbaan heeft, oa. omwille van de rimpleldagen. En laten we duidelijk zijn in de administratie gaat het niet op 3 dagen per maand die ze in de zorg hebben. We hebben al lang niet meer dezelfde voorwaarden als het verzorgend personeel (waar ik absoluut achtersta want hun job is heel anders dan de onze). Ik ben 45+ dus zal het niet voelen maar mijn collega's wel en het lijkt me niet correct om deze dagen af te schaffen, dus laat ik graag mijn stem horen.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties