Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu

Hoe erg stoort u zich aan de Taalnazi-test?

dinsdag 11 oktober 2016
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

In De Standaard van 10/10/2016 staat met helmen en marcherende laarzen de Taalnazi-test aangekondigd onder de hoofding: Hoe erg stoort u zich aan taalfouten?

Alsof de nazisymbolen zonder probleem mogen genormaliseerd worden. En dit op de dag dat een Duits onderzoek aantoont dat de Bonner Justitie na de oorlog voor 77% bemand werd door oude nazi's, die zich specialiseerden om hun eigen misdaden en die van anderen in te dekken.

Blijkbaar zijn er op De Standaardredactie ook nog denkbeelden die maken dat er geen probleem gezien wordt in het bekleden van taalpurisme en gestrengheid met de nazisymbolen.

Om een elementaire (of in deze opzet ordinaire) taaltest Grote Taalnazi-test te noemen moet je wel helemaal geschift zijn.

Voor het nationaalsocialisme was 'taal' de manier om de werkelijkheid achter de woorden te verhullen. "Arbeit macht frei", "Jedem das seine", maar ook 'zigeuners', 'euthanasie', 'verplicht tewerkgestelden', 'heropvoedingskampen', 'asocialen' en vele andere scheefpraat, waarvan sommige woorden nog resistent zijn. Ik dacht spontaan dat het over dit misgebruik van taal zou gaan. Maar neen dus. Doe de test.

Zie DS http://taaltest.standaard.be/

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

4 reacties

 • door Alysa op dinsdag 11 oktober 2016

  Ik erger mij niet aan die test maar eerder aan de termen die met deze test in verband staan zoals, inderdaad, die term 'taalnazi', ik ben geen nazi, geen taal - nazi maar ook geen andere soort van nazi, bovendien wanneer men inderdaad termen als 'nazi' ironisch gebruikt dan doet men afbreuk aan 't feit dat er ooit échte nazi's bestonden/bestaan, alsof men in deze tijden alles maar moet relativeren, of tenminste door anderen laten relativeren, 'laat maar zeggen', 'laat maar begaan', hoor je toch regelmatig zeggen, maar men gaat voorbij aan 't feit dat men daarmee afbreuk doet aan die mensen die ooit echt het nazi - verleden hebben meegemaakt en hun familie/vrienden/kennissen, nee, ik vind niet dat men termen en symbolen zoals 'nazi' maar moet relativeren, ironisch gebruiken!

  O, ja, 'k heb aan die test meegedaan en u raadt het al, volgens deze test ben ik een echte taal - nazi! Nu, ja met dit 'feit' moet ik dan maar trachten te (over)leven!

  • door jan peeters op dinsdag 11 oktober 2016

   Beste Alysa, Ik heb ook aan de test meegedaan en blijk een een taal-hippie te zijn. Niet verwonderlijk want ik schrijf graag en opzettelijk tegen de 'norm'. Ik vindt de uitdrukking 'taal-nazi' zelfs zeer spits gevonden, want de Nazi's waren ook mensen met weinig tolerantie en begrip voor anderen. Alleen zij hadden het juiste standpunt. Beste Alysa, ge staat voor een spiegel. Wordt geen puritein, niet iedereen heeft het talent om aan de jaarlijkse taalkwis van het Nederlands met goed gevolg deel te nemen. Apropos, met hoeveel taalfouten heb ik u nu op stang gejaagd?

 • door Roland Horvath op woensdag 12 oktober 2016

  De term taalnazi is onbegrijpelijk. De antwoorden op de 30 vragen worden gerangschikt volgens de strengheid van de beoordeling van taal fouten in 4 categorieën: Taalhippie, taaltoerist, taalchampetter en taalnazi. Bij het lichtvaardig gebruik van de term nazi, keert AH zich om in zijn graf.

  Anderzijds wordt de term nazi hierdoor gemeengoed. Nazisme omvat de kenmerken van fascisme/ corpocratie en voegt daar gestook in al zijn vormen aan toe van wij -zij denken over demoniseren en uitsluiten van minderheden tot laster en racisme. Aan De Standaard om het gebruik van de term nazi gemeengoed te maken. Kandidaten voor die kwalificatie zijn N-VA, VB, de Nederlandse PVV van Geert Wilders, het Franse FN van Marine Le Pen, de Hongaarse Fidesz van Viktor Orban. En mogelijk het EU bestuur, fascistisch is het zeker.

 • door Tom Hoeree op woensdag 12 oktober 2016

  Dit is onbegijpelijk. En kan alleen bedacht zijn door mensen die tenminste gedeeltelijke sympathieën hebben voor het ...azisme, of er ernstig mee flirten (ik kan het woord nauwelijks uitspreken, laat staan voluit schrijven). Ik kan me immers niet voorstellen dat krantenmakers de betekenis van dit woord niet meer kennen. Zeker niet als ze interesse hebben in taal. Als t als grapje is bedoeld, dan is dit hoogst ongepast, meer nog, verfoeilijk.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties