Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Grieks links heeft gewonnen van Europa

dinsdag 14 juli 2015
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

In geen enkel ander land heeft links zich zo kunnen profileren en de wil van de bevolking uitdrukken als Tsipras in z’n onderhandelingen met de EU. Links, dat is dus links van de sociaaldemocratie. De 'socialisten' hebben op enkele Belgische uitzonderingen na, het spel gespeeld hebben voor wat ze zijn, anti-links en de beste pleitbezorgers voor de economische en financiële machten.

Wat was het belang van het Griekse volk: opnieuw geld uit de muur halen, de spaarcenten die hun waarde behielden, hun onroerend goed niet naar de vaantjes, en enkel op staatseigendommen na het individuele vermogen conserveren. Daar lagen de Grieken van wakker, daarom moest Tsipras zo ver gaan als nodig om in de Eurozone en in de EU te blijven.
 
En daar is hij wonderwel in geslaagd. Het referendum heeft hem verzekerd van een brede steun in eigen land en heeft z’n onderhandelingspositie geoptimaliseerd. Datgene wat er uit is gekomen, was het best mogelijke in de slechtst mogelijke situatie. En de Grieken weten dat het best. En daarom zal het al fel moeten misgaan om geen parlementaire meerderheid te krijgen in de stemming over z’n onderhandelingsresultaat.
 
Wat is onderhandelen? In de best mogelijke situatie, dwz met gelijke partners is het de ene die de taart mag snijden en de andere die het eerst mag kiezen. In de slechts mogelijke situatie, dwz bij de volledige ongelijkheid van partners, is het de slechtst geplaatste die het minimum toegeeft aan degene die het maximum zal proberen opleggen. Zo was het met Griekenland-EU, en Tsipras heeft als een volleerd en doorzettend onderhandelaar de schade maximaal beperkt, ook al heeft hij maximaal moeten toegeven en de schade maar minimaal kunnen beperken. Maar dat is de politieke prijs van het voorgaande beleid, maar dat verzekert hem wel van de steun van het Griekse volk en van een politieke toekomst die zowel hemzelf als links in Griekenland en Europa het verst zal kunnen brengen.
 
Niet zozeer het vermeende onvermogen van Tsipras maar het totale onvermogen van progressieven, linksen, politici en vooral media om ook maar te beseffen of te weten wat onderhandelen is, was het meest opvallend. De wijze waarop de VRT-journalistiek bv, op Tersago na, er een potje van maakte was niet alleen stuitend maar een onafhankelijke journalistiek onwaardig. De HAB’s kan men ze noemen, hautain, arrogant en betweterig, met nieuwslezers die met hun lichaamstaal daar niet voor onderdeden.
 
Naar wie moet het ‘links platform’ van Syriza overgaan in Griekenland, naar de KKE? En wat kunnen de meegaande oppositie van PASOK, Nea Dimokratia en To Potami  meer doen dan Tsipras gedaan heeft? Het parlement zal de buit van Tsipras hoe dan ook binnenhalen, Syriza heeft de kans om er nu als blok beter uit te komen, jaja, tegen het akkoord maar wel ja stemmen, of anders bij de volgende verkiezingen definitief de linkse macht vestigen in Griekenland, als voorbeeld voor de lamlendigheid van bv het echte links in Vlaanderen. De toekomst ligt open en Griekenland is er een politiek lichtend voorbeeld van. 
 
Dat Syriza deel uitmaakt van de Partij van Europees Links is meer dan een detail, het is een essentieel element in de overwinnen van links in het akkoord EU en Griekenland en van de dynamiek van groeiend links die Europa te wachten staat. Het is daarbij onbegrijpelijk dat de PTB-PVDA als de dood zwijgt over de rechtstreekse connectie zie ze langs kun kartelpartner, de PCWB, de Parti Communiste Wallonie Bruxelles, hebben met Europees links, want de PCWB maakt er volwaardig deel van uit. Dat is de echte link van de PTB-PVDA met Syriza, en niet de verbale krachtpraat over de band met het Griekse volk. Wanneer zal de PTB-PVDA deze politieke link met Europees Links valoriseren en consumeren?
 
Tot slot nog deze anekdote. Iets voor 6h in de bewuste nacht staan Merkel en Tsipras met de klink in de hand om buiten te gaan de grexit in. Tusk komt tussen en zegt dat ze even moeten wachten want hij wil een persoonlijke plaspauze. In de toiletten belt hij Herman Van Rompuy met de vraag wat te doen. De deur op slot en zeggen dat niemand nog buiten gaat zonder akkoord, zo luidt zijn advies. En zo geschiedde.

Jan Hertogen, socioloog en publicist

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

5 reacties

 • door dan maertens op dinsdag 14 juli 2015

  Komaan Jan,

  Vanaf dag één heeft Tsipras z'n kiezers belazerd door te beweren dat je tegelijkertijd, en in de Eurozone kon blijven en de austeriteitsmaatrgelen naast je kon neerleggen... Door hen voor te schotelen dat je economische gerechtigheid kunt verkrijgen door de kapitalisten te laten inzien dat je (eenvoudig Keynesiaans) concept hen een betere winstmaximalisatie zal bezorgen... door niet eens een plan B te voorzien (iets waarop al z'n kiezers tot net na het referendum hoopten). Vandaar dat hij die klinkende overwinning op een ondemocratische wijze moest negeren... En het is niet alleen de schuld van de Chinese communistische partij (die z'n kapitalisme als socialisme voorschoteld) maar ook van iedereen die de Syrizaknollen voor citroenen verkoopt, wereldwijd... dat het socialisme nu ongeveer even veel aantrekkingskracht heeft als een zak lood... en anderen hun kans schoon zien... Is het niet Varoufakis zelf die aanvoert dat extreem rechts nu in Griekenland aan zet dreigt te komen? Hoe lang wil je de werkende bevolking nog de reformismewortel voorhouden door het enkel over de martelaren Tsipras, Allende... te hebben terwijl wereldwijd honderduizenden ten gepaste tijde deze tragedies voorspelden (en er dikwijls hun leven bij inschoten)... Jij weet het ook, maar voor de lezer die de tijd niet had; hierbij het draaiboek van de laatste dagen: https://economicfront.wordpress.com/2015/07/13/lessons-from-a-defeat-in-europe/ En vooral; omschrijf dit nooit als verraad. Al vanaf dag 1 liet hij z'n programma afhangen van de goodwill van de internationale kapitalisten...

 • door Roland Horvath op dinsdag 14 juli 2015

  De EU is er in geslaagd de 8 hervormingen van het IMF door te voeren in Griekenland GR om de overheid en de 99% te verarmen niet om de KMO economie te stimuleren: Koopkracht, Sociale Zekerheid SZ, belastingen voor rijken, werknemersrechten, overheidseigendommen, democratie, handelsbelemmeringen en soevereiniteit afbouwen en/of afschaffen/ weggeven/ opheffen. Een ramp voor GR en voor de EU het begin van het einde dankzij Wolfgang Schäuble WS.

  Nu de EU annex het IMF een staatsgreep heeft gepleegd in GR, is het belangrijk in de EU of in lidstaten ook -enkele- veranderingen te -blijven- eisen. Zoals Wolfgang Schäuble er uit of toch minstens weg uit het ministerie van financiën. De redenen:

  Ten 1e hij begrijpt zo ongeveer niets van economie hoewel hij beweert naast rechten ook economie te hebben gestudeerd.

  Ten 2e, hij houdt er onacceptabele ideeën op na zoals: Duitsland DE mag begrotingslimieten overschrijden zoals in de jaren 1990, andere landen niet. DE mag hongerlonen betalen van 1,5 euro zoals in de periode 2005-2015 en mag zo oneerlijke concurrentie plegen.

  Ten 3e, Duitsland moet schuldvermindering en - herschikking krijgen zoals na WO I. En zoals na WO II: In een conferentie in Londen in 1953 is op initiatief van de US het grootste deel van de schuld kwijtgescholden. Of beter men is overeengekomen daar pas na de hereniging van Duitsland over te spreken. Een uitgebreid artikel over de Duitse schulden na WO II van Jesse Frederik is gepubliceerd in de Volkskrant op 15 december 2012: http://www.volkskrant.nl/archief/het-gelijk-van-de-koopman~a3363744/

  Ten 4e, WS heeft rare ideeën over een unie. Hij beschouwt andere lidstaten van de EU zoals GR als kolonies van DE, getuige het akkoord van zondag jl. tussen de eurogroep en GR.

 • door Anon JJ op woensdag 15 juli 2015

  Als dit een overwinning was, dan is het een pyrrus overwinning. Scha¨ble heeft van Griekenland een duitse vazalstaat gemaakt. Van de Griekse democratie en het zelfbeschikkingsrecht schiet niks meer over. Men gaat uitverkoop houden van de tegoeden van de Griekse staat. Het sociaal overleg wordt vernietigd op het altaar van het neoliberalisme.

  Komt daarbij nog dat dit Griekenland er helemaal niet zal bovenop helpen. Dat zeg niet ik, maar Krugman, Stiglitz en zelfs de liberaal De Grauwe.

  Neen, het is het "Finanzfacismus" van Schaüble dat gewonnen heeft. Sinds vorig weekend leven we allemaal onder de dictatuur van duitsland.

  • door ria aerts op woensdag 15 juli 2015

   Dat was toch al langer zo. Wie heeft al onze staatsbedrijven verkocht, onze gebouwen met sale-and-lease back, onze goudvoorraad...? En de uitverkoop zal verder gaan. Wat Griekenland opgelegd krijgt was ook al lang bezig en gaat nu misschien in versneld tempo verder. Minder staat, meer handel, weg verzorgingsstaat, weg solidariteit met de zwakkeren, op naar het overlevingsmodel (survival of the fittest (meanest?). We worden allemaal Amerikanen.

 • door Jan Hertogen op donderdag 16 juli 2015

  Zie ook de reactie van Gregor Gysi van Die Linke in Duitsland, die in de lijn ligt van het gestelde en waar ik ook volledig kan achterstaan, zie: http://linksfraktion.de/pressemitteilungen/ja-griechenland-nein-deutschland/

  "Wäre ich Mitglied des griechischen Parlaments, stimmte ich heute bei schwersten Bauchschmerzen und Bedenken gegen dieses - insbesondere von meiner Regierung erpresste - Diktat, eindeutig und klar mit 'Ja'. Alles andere bedeutete, eine Katastrophe, eine Verelendung des griechischen Volkes hinzunehmen."

  Jan Hertogen, toen er nog geen resultaat van de stemming bekend was.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties