Filipijnse Lumad organisaties ontvangen mensenrechtenprijs van Stop The Killings

vrijdag 11 december 2015 15:20
Spread the love

Het platform Stop the Killings heeft gisteren een mensenrechtenprijs uitgereikt aan de Lumad organisaties van Mindanao, in het Zuiden van het de Filipijnen. Zij betalen een zware prijs voor hun strijd tegen de activiteiten van internationale mijn- en landbouwbedrijven in de regio. Enkele honderden mensen manifesteerden voor een einde aan het geweld.

De Lumad organisaties wonnen de prijs omwille van hun volgehouden strijd in Mindanao. Ze organiseren de inheemse Lumad bevolking en verzetten zich tegen grootschalige mijn- en landbouwactiviteiten, die hun leefomgeving vervuilen en levensstijl bedreigen. Ze blijven dit doen, ook in uiterst moeilijke omstandigheden. Op 1 september werd Emerito Samarca vermoord, samen met twee vooraanstaande figuren uit de Lumad gemeenschap. Ondanks intimidatie en moorden verzetten Lumads zich reeds 25 jaar, met succes, tegen o.a. een grootschalige koper en goudmijn in Tampakan.

De Lumad organisaties haalden het van het arbeiderscomité van de gemeente Palmeras uit Colombia, de Peruviaanse activiste Maxima Acuña de Chaupe en de vereniging van Maya-advocaten uit Guatemala. De jury, samengesteld uit vertegenwoordigers van vakbonden, sociale organisaties en de academische wereld, hoopt dat de prijs er mee toe bijdraagt dat het geweld tegen de organisaties een halt wordt toegeroepen.

De trofee werd in ontvangst genomen door Percenita “Daday” Sanchez, van de Mindanao Interfaith Services Foundation. Deze organisatie richtte 19 scholen op voor Lumads. Zij bedankte Stop the Killings en al diegenen die een stem hebben uitgebracht, uitvoerig voor de solidariteit. De urgentie van hun situatie werd recent nog in de verf gezet door de VN-rapporteur voor de rechten van interne vluchtelingen, Beyani. In zijn rapport vraagt hij speciale bescherming voor de Lumads omdat zowel hun cultuur als inkomen bedreigd zijn.

De afgelopen maand hadden meer dan duizend mensen gestemd voor een van de genomineerden. Nog eens enkele honderden daagden vandaag op voor een luidruchtige manifestatie door de straten van Brussel en woonden de prijsuitreiking bij. Daarmee tonen ze zich solidair met milieuactivisten in het Zuiden, op de internationale dag van de mensenrechten. Velen onder hen hadden zondag zelf nog gemanifesteerd in Oostende, voor het klimaat.

Milieuactivisten worden steeds vaker het slachtoffer van dodelijk geweld. Het afgelopen jaar werden er volgens de ngo Global Witness 116 milieuactivisten vermoord. Met deze campagne wil het platform Stop the Killings aandacht vragen voor deze zorgwekkende evolutie.

Stop the Killings is een actieplatform van vakbonden en sociale organisaties. Door middel van actie en informatieverstrekking willen ze zich verzetten tegen de repressie van syndicalisten en activisten in het Zuiden. De Lumads werden genomineerd door Solidagro, G3W en 11.11.11. Ze werken samen met de Lumads zodat ze beter hun rechten kunnen verdedigen.

Het was al voor de vierde keer dat de mensenrechtenprijs werd uitgereikt.

take down
the paywall
steun ons nu!