Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Aandelen als alternatief voor het spaarboekje?

woensdag 9 december 2015
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

En dan lees ik : “Een beetje vertrouwen op je bankadviseur en regelmatig overleggen kan ook helpen.”

...Helpen waarvoor?

Ik ben natuurlijk geen econoom, dus ik kan daar geen wetenschappelijke opinie over geven. Maar als simpel consumentenbrein weet ik dat geld eigenlijk bedoeld is als middel om handel te drijven. En sparen op de bank is in oorsprong een goede win-win uitvinding om als wederdienst van het ter beschikking stellen van je (toen nog) aangroeiend kapitaal winst terug te krijgen in de vorm van rente. Zeg maar dat de bank uit dankbaarheid, omdat ze ondertussen wat kan spelen met jóuw geld, je enkele centjes meer teruggeeft.

Maar de waarde van geld heeft in ons op hol geslagen kapitalistisch systeem vandaag een zeer wrange dominante bijsmaak gekregen: het is een echt drukkingsmiddel geworden: de levensstandaard van de westerse maatschappij is zeer hoog wat geleid heeft tot een verslaving aan een uiterst comfortabel leven. Wie veel heeft kan echter ook veel verliezen. Dus slaat onvermijdelijk de angst toe om in een financieel gat te vallen en vervolgens al even gemakkelijk en anoniem uitgespuwd te worden door datzelfde systeem.

Economie wordt bovendien zo ingewikkeld voorgesteld dat het lijkt alsof het voor de gewone mens niet meer te begrijpen is, maar eigenlijk vermoed ik dat de rente bewust eerst tot een belachelijk miniem percentage gebracht werd en dat nu aandelen als alternatief voorgesteld worden als een manier om je geld gewoon op te slokken in een anoniem systeem dat al lang niet meer op reële handeldrijvende waarden gebaseerd is.

Geld is steeds minder verbonden met de realiteit: wat is de echte waarde van geld? Aandelen zijn een fictieve zinsbegoocheling (bewust pleonasme): wie daar nog in gelooft is gehypnotiseerd door de banken. Je kan nog beter je geld terug in een 'flipperkast' steken, dan heb je ten minste nog even lol voor je geld; want : weg-is-weg... het is misschien tijd om eindelijk de ballon te durven doorprikken?

Ik heb het gevoel dat de banken zélf de controle kwijt zijn en dat ze ‘putten-zonder-bodem’ aan het vullen zijn… Wat is er nog over van geldelijke waarde in heel dat virtueel schouwspel? Moeten we niet eerder streven naar een samenleving die gebaseerd is op echte belangrijke, lees levensnoodzakelijke, waarden door bijvoorbeeld geluk als maatstaf te nemen voor de welvaart van een staat?

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

  • door Carlos Pauwels op donderdag 10 december 2015

    Geld is van langs om minder waard en risicovol. Dreigende (hyper)inflatie kan uw spaargeld ernstig aantasten. En stel dat er een 2008bis komt, welke overheid kan al die spaarders vergoeden? Zegt u het maar. U bent geen econoom, ik ook niet. Economie inetresseert mij wel en ik lees dagelijks wel iets dat met economie te maken heeft. Zo lees ik over de QE van Draghi waar ik niet echt een goed oog in heb. Die stuwt momenteel de beurzen in die mate dat aandelen inderdaad véél interessanter zijn dan het spaarboekje. Kijk maar eens naar de beursstijgingen na 2008. Kijk uiteraard ook naar wat er in 2008 zelf gebeurd is. Wat wel een feit is, is dat op de lange termijn aandelen gemideld véél meer opbrengen dan spaarboekjes. Kijk hiervoor bv. naar het pensioensparen. Ze blijven wel een risico. Dus opletten ermee. Ik geef het voorbeeld van 2 uit de kluiten gewassen KMO's: Ter Beke en Lotus. Sedert hun beursintroductie gestegen met enkele honderden procenten en nog altijd koopwaardig. Er zijn er ook heel wat anderen failliet gegaan. Om te koersen moet je eerst wel met de velo leren rijden. Er zijn zelfs ook mensen die helemaal niet geloven in de waarde van geld en bv. goud, zilver e.d.m. kopen. Wie enkele jaren terug goud gekocht heeft op het goeie moment en verkocht op het goeie moment is nu de grote winnaar. Met een spaarboekje zult u nooit de grote winnaar worden. Heb ik nu aangeraden aandelen te kopen? Nee toch? Heb ik nu aangeraden uw geld op een spaarboekje te zetten? Nee toch? Ik heb het hierboven geschreven: leer met de velo rijden.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties