Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu

ING, u slaat de nagel op de kop!

zondag 9 oktober 2016
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Ja hoor. Plots gebeurde het. De vierde industriële revolutie zorgt voor drastische gevolgen op de arbeidsmarkt. Een financieel groeiend bedrijf, de ING, schuift talloze goede werkkrachten aan de kant. Een vriendelijk gezicht dat jou kan helpen bij het beantwoorden van financiële vragen en het verschaffen van de nodige hulp wordt omgeruild voor een onpersoonlijke aanpak die strekt tot in de woonkamer van de cliënt. Drempelverlagend werken zou je kunnen zeggen, want je moet je huis niet meer uit om bijvoorbeeld die ene overschrijving te doen.

Fysiek geld uit je laptop halen is daarentegen (voorlopig) nog te futuristisch.

We kunnen echter wel reeds spreken van een 3D printer die in enkele dagen tijd je huis kan rechtzetten. Ook wordt de kassierster op verschillende plaatsen omgetoverd in een snelkassa en de verkoopcijfers van de onlineshops vliegen de hoogte in. Ideeën die in mijn kindertijd onder ‘science fiction’ vielen zijn ondertussen (gedeeltelijk) realiteit geworden.

Met onze tijd meegaan

‘We moeten allemaal met onze tijd meegaan.’ Een uitspraak die je zeer vaak hoorde, toen de computer de wereld veroverde. Na wat gestuntel en gevloek zijn we die pc meestal wel dankbaar. Typen gaat sneller en is efficiënter dan schrijven, het bespaart ons veel tijd en het werk kan overzichtelijker gebeuren. We hebben minder papieren nodig en onze boekhouding kunnen we bijhouden in het bijhorende software-programma. Vroeger stond er in de kelder een hoop rekken vol bestofte dozen gevuld met oude documenten. Nu hebben velen een kleine USB-stick vol onnuttige gegevens.

Bedrijven willen ook met de tijd mee blijven gaan. Digitalisering en robotisering lijken de toekomst te zijn. De productie van goederen en het verlenen van diensten kan op een goedkopere manier gebeuren omwille van de vele voordelen die de technologische snufjes hebben. Robots kunnen sneller werken, zijn 24 op 7 beschikbaar, ‘klagen en zagen’ niet, hebben geen vrije tijd of slaap nodig en zijn in steeds meer functies beter betrouwbaar qua foutloos werken dan de mens.

Ik citeer mijn eigen woorden: ‘Een winstgevend goedje zou een kapitalistische werkgever wel eens kunnen denken.’ En zo gebeurde het ook. De morele maatschappelijke verantwoordelijkheid van topmannen in de financiële sector, verdween plots, openlijk en krachtig. Technologie is immers het nieuwe Westerse goud.

ING, u slaat de nagel op de kop!

Solidariteit met de ING medewerkers

Campagne of ‘hype’ van De Ideale Wereld genaamd ING-ing verovert Vlaanderen.

Introfilmpje – Wat is ING-ing?

https://www.canvas.be/video/de-ideale-wereld/najaar-2016/woensdag-5-oktober-2016/masterclass-internet-door-jelle-de-beule

Bronnen

Samenwerken met technologie”, 20 februari 2016, Hannelore De Schuyteneer, Blogspot."

“Masterclass internet door Jelle De Beule”, 5 oktober 2016, De Ideale Wereld, “https://www.canvas.be/video/de-ideale-wereld/najaar-2016/woensdag-5-oktober-2016/masterclass-internet-door-jelle-de-beule”.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

5 reacties

 • door Marc Segher op maandag 10 oktober 2016

  Zal ik het nog meemaken dat robotten hun eigen gemaakte producten gaan kopen? Ikzelf kleine man zonder job en zonder fatsoenlijk inkomen zal het niet meer kunnen. Zal de wereld van morgen de wereld van de robotten worden. Zeg nooit dat het niet kan. En wat zal dan gebeuren met de homo sapiens?

 • door Carlos Pauwels op dinsdag 11 oktober 2016

  Klopt allemaal; Het is niet tegen te houden. We doen er allemaal aan mee. Als de eerste treinen door de velden reden zei men dat de koeien geen melk meer zouden geven. Als de eerste weefgetouwen werden geïnstalleerd sloegen de toenmalige wevers er op met hun klompen (sabots). Vandaar het woord sabotage. Wie heeft geen bankkaart? Wie heeft geen internet? Hoeveel doen er hun aankopen niet via het net? De GPS in de wagen. Met de regelmaat van een klok komen er nieuwe medicamenten op de markt. Chirurgische ingrepen gebeuren al vaak met een robot. In het artikel is sprake van de 3D printer. Kijk maar eens hoe nauwkeurig men vanuit een vliegtuig een doelwit kan treffen. Niet te vergeten: de drones. En zo kan ik nog een tijdje doorgaan. Het is niet meer denkbaar dat bv. de metserdiender de ladder opkroop met een lading stenen op de schouder. Kijk eens in de autoassemblage. Straks ploegt de boer zijn land terwijl hij TV kijkt met een zelfrijdende ploeg. De wereld gaat er op vooruit en met alsmaar rassere schreden. Straks rijden auto's zonder chauffeur, treinen zonder machinist. Het houdt niet op. En wie weet wat de toekomst nog allemaal in petto heeft? Zich verzetten tegen de vooruitgang is vechten tegen de bierkaai. Hoe dat allemaal (werkgelegenheid / inkomen, enz.) moet geregeld worden is mij een raadsel. Ik zal het niet meer meemaken. Maar ik voorzie dat er binnen afzienbare tijd nog hooguit 20/30% werk gaat hebben, de echte bollebozen die mee zijn. En die andere 70/80%??? Handenarbeid? Volgens mij moet de maatschappij dringend herzien worden met het oog op de toekomst. En dat men er maar aan begint. Het is boeiend maar angstwekkend. Had ik 30 jaar geleden moeten schrijven wat ik nu schrijf, men verklaarde mij zot. En ik zou willen dat ik er naast zat, maar....

 • door JohanGroenroot op dinsdag 11 oktober 2016

  Het grote probleem is niet alleen de technologie waar ING en andere banken zich achter verschuilen. Aandeelhouders werd een zekere gegarandeerde winst beloofd en CEO's kennen zich nog steeds riante bonussen toe. Is het geen klassiek kapitalisme met een hip jasje op de kap van werknemers?

  De nieuwe open source blockchain technologieën maken het mogelijk om op zekere wijze financiêle transacties te verichten zonder derde partij (in deze de banken). Met de komst van deze technologieën is de relatie bank-klant gebaseerd op vertrouwen verleden tijd. Voor gewone transacties heeft de burger dank zij de beschikbare technologie en andere ontwikkelingen banken in theorie niet meer nodig. De banken weten dit en zullen er alles aan doen om de afhankelijkheidsrelatie met hun klanten in stand te houden. Die zal uiteindelijk toch wel kiezen voor het gemak van conservatief conformisme.

 • door Stef Hublou Solfrian op maandag 17 oktober 2016

  Een zinvolle, betekenisrijke kritische aantekening bij de waanzin van de tijden, mevrouw De Schuyteneer. Ik voel de dingen op een gelijkaardige manier aan, nu al dertig jaar lang. Wie mijn levensloop kent, ziet dat er veel mogelijk is, om temidden van het wangedrag van directeurs en technocraten, toch een goede weg te blijven gaan. Integer, vanuit sterke "innerlijke voeling". Lees er mijn blogs op na. Iemand als schrijfster Margot Vanderstraeten laat weten dat zij deze bemoedigend vindt. Het is erg en akelig, wat er aan het gebeuren is in hoofde van vele machtige mannen (en vrouwen) in een Gemeenschap die meer en meer meent dat alles economie, en dus Handel is. We spreken niet voor niets van "autistisch kapitaal": dit betekent dat aandeelhouders meer en meer harteloos beslissingen nemen, enkel met het oog op winst op korte termijn. We kunnen echter allen stappen zetten om de hakken in het zand te zetten, om het zelf alvast beter te doen. "Let us be the change that we want to see in the world". Gisteren was ik nog te gast op het grote Bushcraft Kamp in Meerdaalwoud. Mensen grijpen terug naar de oersetting van houtvuren in het bos, ook omdat daar weer wondere gesprekken met grote menselijke diepgang kunnen gevoerd worden! Van gezicht tot gezicht. Ik heb persoonlijk protest aangetekend, als ik merkte dat geen geld meer gegeven wordt in de bank, door de dames aan de kassa, die ik soms al meer dan dertig jaar ken... Directeurs geven orders, "Stuur onze klanten naar de machine"... Ze beseffen niet dat hun al zwaar aangetast profiel, na de fraude en Crash, zo nog meer uitgehold en ontmenselijkt raakt. Het kern principe van menselijk bestaan is de face to face ontmoeting. Het is zo dichtbij en gewoon, én zo kwetsbaar dat het is vergeten geraakt. Uit de mode...Gevaarlijk is dat!

 • door Stef Hublou Solfrian op maandag 17 oktober 2016

  Het geval ING is een stormpje dat ons toelaat te zien wat er in grote lagen van de oceaan van de tijd gebeurende is. Het is tijd om in te gaan tegen de omsingeling door wat Piet Nijs terecht noemt "de technische intelligentie" met haar gevaarlijke stijl. - Deze herfstdagen zijn goede aanbieders van kansen om bij je innerlijk aan te sluiten en los te komen van technologie en klokgedreven tijdsbeleving! Ik kijk in mijn vrije dagen en uren vaak een hele dag en nacht niet op mijn klokjes. Een magische beleving brengt dat mee! Ik let aldus meer op het zonlicht, op de stand van de zon, op wat de vogels doen... op de wolken... en ik sta veel rustiger en steviger in mijn contacten met mensen. In de herfst is het vaak fris of lichtjes koud in de morgen. Houd jezelf bij de teugel. Houd je vingers tegen als zij na het opstaan willen grijpen naar de knop van de elektrische verlichting. Houd het even uit met zonlicht of maanlicht... Hetzelfde als je weer, als in een onmenselijk automatisme, naar de knop van de verwarming grijpen wil. Voel een uurtje de kou aan je lijf, op je vel! Bij zulke sensuele, directe lichamelijke ervaringen begint de Weg naar Beter...!

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties