Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu

Voormalige Waffen SS’er maakt indruk op Gents N-VA-gemeenteraadslid

woensdag 11 januari 2017
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Het Vlaams Legioen marcheert in Brussel voor vertrek naar het Oostfront met de Waffen-SS in de jaren 1940. Wellicht ook een privéaangelenheid? Foto: Amsab

Een medewerkster van het kabinet van minister-president Geert Bourgeois (N-VA) was naar eigen zeggen onder de indruk van een feest ter ere van Vlaamse Oostfrontstrijders. Dat zijn nazicollaborateurs die tijdens de Wereldoorlog bewust en vrijwillig dienst namen om samen met de nazi’s aan het oostelijk front te strijden. Vooral de toespraak van Oswald Van Ooteghem maakte volgens de medewerkster, het Gentse gemeenteraadslid Karlijn Deene, indruk.

Van Ooteghem vocht namens het Vlaams Legioen aan het Oostfront. Hij werd in 1949 veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar wegens collaboratie met de nazi’s, maar kwam in 1950 al vervroegd vrij. Zelf erkende hij na de oorlog dat het naziregime indruk op hem maakte. “Het principe van Ein Volk, Ein Reich sloot wonderwel aan bij ons ideaal van één groot rijk voor alle Nederlandstaligen,” stelde hij in een getuigenis. Hij ging in op de oproep van het VNV, een met de nazi’s collaborerende extreemrechtse partij, om naar het Oostfront te trekken.  Van Ooteghem deed dit met het Vlaams Legioen dat deel uitmaakte van de Waffen-SS. Dat deze deelname aan het nazisme na de oorlog bestraft zou worden, wist Van Ooteghem. Hij dook een tijdje onder en maakte aanstalten om naar Argentinië te trekken, maar kwam uiteindelijk terug naar België waar hij veroordeeld werd.

Na de oorlog organiseerden voormalige nazicollaborateurs zich in verschillende organisaties. De meeste groepen van Oostfrontstrijders zijn al verdwenen, de leeftijd speelt immers een rol. De meest bekende organisatie was wellicht het Sint-Maartensfonds dat al sinds 2006 gestopt is. Voormalig minister Johan Sauwens moest in 2001 aftreden na een toespraak op een bijeenkomst van het Sint-Maartensfonds. Op dezelfde bijeenkomst in 2001 was er nog een spreker die ondertussen wat meer naamsbekendheid gekregen heeft: Jan Jambon. De groep rond Van Ooteghem, Vriendenkring Sneyssens, hield op 10 december 2016 een laatste bijeenkomst.

Gents gemeenteraadslid Karlijn Deene (N-VA) nam er samen met haar grootvader aan deel. Ze schreef op sociale media dat er een “beklijvend moment” was toen “Oswald Van Ooteghem hulde bracht aan de gesneuvelde en overleden kameraden en voor hen de joelkaars aanstak.” Waar aanwezigheid op een bijeenkomst van nazicollaborateurs in 2001 nog een reden tot ontslag was, wordt de aanwezigheid van Deene nu geminimaliseerd. Zelf stelde ze dat de bijeenkomst slechts een hulde aan overleden mensen was. Dat het om collaborerende nazi’s ging, laat ze daarbij gemakshalve achterwege. De baas van Deene, minister-president Bourgeois, verklaarde: “Dit is een privéaangelegenheid. Ze vergezelde gewoon haar opa.” Dat haar opa blijkbaar actief was als nazi of toch alleszins na de oorlog sympathiseerde met diegenen die gecollaboreerd hadden, wordt gemakshalve achterwege gelaten.

Er kan niet betwist worden dat een bijeenkomst van nazicollaborateurs een politiek karakter heeft. Dat een politica die actief is als gemeenteraadslid en als tekstschrijver van de minster-president daarop aanwezig is, kan niet zomaar afgedaan worden als een ‘private’ kwestie. Het was een politieke bijeenkomst met een politiek inhoudelijk doel: het bijeenbrengen van mensen die met elkaar gemeen hebben dat ze in de oorlog de nazi’s steunden. Dat de aanwezigheid van Karlijn Deene aan zo’n activiteit niet meer heisa veroorzaakt, is opmerkelijk.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

7 reacties

 • door Roland Horvath op woensdag 11 januari 2017

  Van Ooteghem, Deene en Bourgeois: Wat kan men anders verwachten van N-VA: De geschiedenis herhaalt zich steeds, in een andere vorm.

  De BE en VL regeringen worden geleid door nakomelingen van collaborateurs. Hun discours over de splitsing van België BE, die VB/N-VA op het oog hebben, heeft zijn oorsprong in de repressie na de oorlog: Het is wraak, er is geen positieve reden. De repressie was inderdaad af en toe wat overdreven was vooral vlak na de oorlog.

  Tijdens WO II hebben VL en WA organisaties meegewerkt met nazi Duitsland, waarvan de- staat nauw verbonden was met het grootkapitaal/ de GMO: Dat wordt fascisme genoemd naar analogie met het Italië van de jaren 1920-1940 van Mussolini. Nu zien we eveneens dat VL nationalistische groeperingen het internationale grootkapitaal dienen: De geschiedenis herhaalt zich: Dat mag fascistisch genoemd worden.

  Het Duitse nazi regime tijdens WO II kenmerkte zich door onverdraagzaamheid tegen minderheden, door voortdurend gestook tegen die groepen en door racisme. Nu zien we dat de leidende partij in VL en in BE voortdurend stookt tegen minderheden: Walen, werklozen, immigranten, vluchtelingen, moslims en anderen, en dat ze die groepen tracht uit te sluiten: Dat mag nazistisch genoemd. Ook hier herhaalt de geschiedenis zich.

  Als N-VA met dit alles geconfronteerd wordt, dan worden ze hysterisch. Toen Albert II in zijn laatste TV rede in 2013 nog maar refereerde aan de scheiding der geesten in België in de jaren 1930 waren de N-VA 'ers wekenlang ongenietbaar, vooral dan de Leider. Anders zijn ze dat ook niet, maar dat even terzijde.

  De schijnheiligheid heeft geen grenzen: N-VA wil als democratisch aangezien worden en tracht VB als het tegendeel te kwalificeren, terwijl ze nog een stuk erger zijn dan VB.

 • door Dirk Buys op woensdag 11 januari 2017

  Nog niet zo lang geleden schreef ene Willy De Buck onder de titel "Portret. Hoe rijkeluiszoontje Fidel Castro de revolutie leidde om te eindigen als steenrijke CEO van de holding Cuba" in de krant ‘Het Nieuwsblad’ zijn bedenkingen neer over het Cuba regime. Vandaag is de Buck inzake de collaboratie minder uitdrukkelijk, laat ons zeggen ‘afwezig’ in het debat. Terecht misschien, Van Ooteghem was maar een gewone soldaat in het grote radarwerk van het nazisme. Helaas pindakaas uiteraard. Na de oorlog was het duidelijk dat het nazisme een wansmakelijke schandvlek was in onze geschiedenis. Van Ooteghem had dus kunnen afstand nemen en zijn deelname als een foute inschatting kunnen verantwoorden. Weeral pindakaas blijkbaar, vandaag geeft hij nog steeds de aloude redevoeringen blijkbaar die jonge meisjes in vervoering kunnen brengen. Zou het dus kunnen dat er niets is veranderd in 72 jaar tijd? Willy? Waar ben je nou? Beste Geert Bourgeois, dus toch nog in ’t zelfde bedje ziek zie ik?

  • door Anon JJ op zaterdag 14 januari 2017

   Excuseer, Van Ooteghem was geen "gewone soldaat". Na door de leiding van de Waffen SS opgevallen te zijn als een leidersfiguur en onvoorwaardelijk en fanatiek aanhanger van de Nazi-ideologie, werd hij van het Oostfront naar de SS Führerschule in kamp Vogelsang gestuurd waar hij de graad van SS-Unterstrumführer ofte onderluitenant behaalde. Hij is geen "gewoon soldaat", maar een officier in de Waffen SS geweest. dat hij daarvoor maar één jaar in de cel heeft gezeten is een schande.

 • door janu op vrijdag 13 januari 2017

  Het "beschaafde" Christelijke Westen vindt het een weldaad wanneer mensen vergast worden met napalm, witte fosfor, verrijkt/verarmd uranium als de daders echte Übermenschen zijn en als de slachtoffers ware Untermenschen zijn. Het "beschaafde" Christelijke Westen vindt het een weldaad mensen te vermoorden met terreur bombardementen, als de daders echte Übermenschen zijn en als de slachtoffers ware Untermenschen zijn. Negationisme over hun genocidair verleden zit diep ingeworteld in Europa en de V.S.. Ze hebben hun beschaving gebouwd op de verborgen, anonieme massagraven van vele tientallen miljoenen slachtoffers van hun koloniale en imperialistische genocides. Meesters van slaven die sinds eeuwen de rest van de wereld terroriseren en nog steeds geen enkele empathie kunnen opbrengen, zich nog steeds niet in de plaats kunnen stellen van de aangevallen zwakkere volkeren in de rest van de wereld. Door dit diep ingebakken negationisme zijn de meerderheid van de Europeanen en Amerikanen zieke mensen, sociale neuroten, half blind, gehersenspoeld. De meesters van slaven laten zich niet afschrikken, want anders winnen de slaven

 • door Thomaspositiefman op vrijdag 13 januari 2017

  Toch een kleine vermelding: niet alle Oostfrontstrijders kan men over dezelfde kam scheren. Er waren vaak gewone boerenjongens bij die in het zwaar katholieke Vlaanderen al jarenlang hun pastoors hoorden tekeergaan tegen het duivelse, goddeloze bolsjewisme en die in het begin van de oorlog dweepten met deze zeer 'christelijke' taak om het Avondland te beschermen. Zij waren niet de jeugd van nu, die een ongelooflijk uitgebreid netwerk aan informatie hebben. Velen zullen uiteindelijk ook wel beseft hebben dat hun keuze fout geweest was, maar tegen die tijd was er ook geen weg meer terug. Dat ze bijeenkomen is normaal, zij hebben uiteindelijk ook samen gestreden. Dat er ook vele echte collaborateurs bij zijn die na 70 jaar het licht nog niet gezien hebben en hun daden nog steeds vergoelijken is een zeer, zeer spijtige gebeurtenis en valt helemaal niet goed te praten. Maar dan focus ik mij liever op de jeugd van nu; desondanks nog even vatbaar voor foute overtuigingen maar die we moeten leren van kritisch te denken en van te leren uit het verleden; dan tijd te verliezen aan enkele krasse knarren die hun kar nooit meer zullen keren.

  • door Frank Roels op zaterdag 14 januari 2017

   Zoals u zegt: er zijn er velen die volharden in de boosheid, en hun moordpartijen op geallieerde soldaten en burgers blijven goedpraten. In plaats van schuld te bekennen. Voor de nieuwe generaties die niets weten over WOII uit rechtstreeks ervaring, is dit zo belangrijk. Ook, zoals u schrijft, om te onthouden welke opiniemakers en leidende Vlaamse figuren onze jongens aanspoorden om samen met de nazi's te gaan vechten.

  • door PVDPUTTE op zondag 15 januari 2017

   "Er waren vaak gewone boerenjongens bij die in het zwaar katholieke Vlaanderen al jarenlang hun pastoors hoorden tekeergaan tegen het duivelse, goddeloze bolsjewisme"

   Vandaag de dag zien we anders hoe men binnen de NVA al jarenlang te keer gaat tegen alles wat links, socialistisch of progressief is. Hoeveel van de hedendaagse jeugd -waarvan je echt niet al te veel hoeft te verwachten inzake hun zoektocht naar onafhankelijke informatie- werden daar al niet door beïnvloed? Het volstaat om er de sociale media op na te slaan en je hebt het antwoord. Er moet dus niet al te lichtzinnig gedaan worden over een zogenaamde "kleine garnaal", die zijn dikwijls een onontbeerlijk radertje in het groter geheel.

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties