Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu

Is Vlaanderen geel?

Sedert de verkiezingen zie ik op TV en in de pers landkaarten verschijnen van België, waar Vlaanderen helemaal geel is ingekleurd, of grotendeels geel, met enkele vlekken blauw of oranje. Geel, dat weten we, is NVA. De inkleuring betekent dus: Vlaanderen = NVA.
woensdag 4 juni 2014
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Maar klopt dat? Wie de kleine lettertjes kan lezen verneemt dat de inkleuring wijst op de “winnaars per gemeente”. Maar er zijn vaak meerdere winnaars in een gemeente. Groen! gaat bijna overal sterk vooruit, soms ook O-VLD en CD&V; en ook de PVDA. Zelfs Spa wint, in Gent en Brugge.  http://verkiezingen2014.belgium.be/nl/eur/results/results_graph_EUX44021.html

Die winnaars zien we dus niet op de landkaart. Of betekent winnaar: het grootste aantal stemmen? Ook dan klopt het niet: bijvoorbeeld in Gent heeft Spa meer stemmen dan NVA. Voorts zegt “winnaar” niets over de keuze van de kiezers voor de diverse partijen. Zowat nergens haalt NVA een absolute meerderheid; de meeste kiezers stemden voor andere partijen. Alleen in Schilde en Zandhoven haalt NVA de helft van de stemmen (misschien miste ik nog ergens een gemeente). Dat betekent dus, dat de (anonieme) makers van de landkaart duidelijk bevooroordeeld zijn, NVA-mannetjes zeg maar. Liegen is een erg lelijk woord.   

(lezersbrief aan De Morgen, niet verschenen).

(Voor nog cijfers, dank aan Jan Hertogen).

DeMorgen 31 mei, zie bij Opinie blz 7: 

 http://krant.demorgen.be/?paper=56194&zone=GP&ticket=ST-4657-XiEu1XvbnaUVO5Fb15bK-caps.demorgen.be#/paper

Een lichtjes andere kaart, waar CD&V rood lijkt, op de N-VA website: http://www.n-va.be/sites/default/files/documents/PDF/resultaten2014.pdf  

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

Eén reactie

  • door Frank Roels op zaterdag 7 juni 2014

    N-VA optellen bij VB en LDD ("rechts"), dat geeft interessante cijfers en evolutie, zie Jan Hertogen: http://www.npdata.be/BuG/226-Verkiezingen-2014/ "N-VA raapt federaal 9,6% verliesstemmen VB en LDD op
en verliest 5,0% van haar kiezers aan de 'trado's', de andere partijen,
zo gaan ze bij saldo 4,6% vooruit in 2014 in vergelijking met 2010. 

N-VA wordt extreem-rechts aangedikt terwijl globaal Rechts/Extreem Rechts,
 (VB, N-VA + LDD samen) er 5,0% op achteruit gaan in vergelijking met 2010.


    Analyse over de Brusselse resultaten: http://www.npdata.be/BuG/227-Verkiezingen-2014-2/

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties