Pesticiden, de echte killers op het veld

Pesticiden, de echte killers op het veld

woensdag 28 juni 2017 18:15
Spread the love

Ecuador-agroindustrie-landarbeid-bananen-besproeing-pesticiden-Reporters-Eduardo-Perez-1

Het veelvuldige gebruik van pesticiden op de bananenplantages hebben verregaande gevolgen voor mens en natuur.

Er is een grote kans dat de bananen in je fruitmand uit Ecuador of je meloenen uit Honduras komen. Daar heb je niet alleen het ideale regenwoudklimaat maar ook grote velden die het toelaten om fruitplantages op te zetten. Transport is goedkoop dus de afstand overbrugbaar. Maar er is een groot slachtoffer van de productie: het milieu.

Een aanslag op de leefomgeving

De intensieve kweek op grote plantages van bananen, meloenen, palm enzovoort zijn monoculturen; een fruit-, planten- of boomsoort per plantage, met gemiddeld twee volledige oogsten per jaar. In de natuur vind je altijd meerdere ‘soorten’ die samengroeien in een ecosysteem. Die onnatuurlijke situatie zorgt dat het leefgebied van heel wat insecten, dieren en planten verdwijnen door de eenzijdige beplanting, erosie en ontbossing. Maar ook voor een uitputting van de gronden en extra kwetsbaarheid van de planten. Samen met een gebrek aan genetische variatie, zo zijn bijvoorbeeld 97% van de bananen in de supermarkt afkomst van de Cavendish – variant, maakt dat ze extra vatbaar voor plagen, insecticiden en ziekten zijn.

Hiervoor wordt een enorme hoeveelheid pesticiden en meststoffen ingezet bij de productie van het fruit. Plagen en ziekten worden op hun beurt resistent tegen de pesticiden, de uitgeputte gronden hebben nood aan meer voeding. Hierop is het antwoord van de plantagehouders nog sterkere pesticiden en meer bemesting. Het budget van de gemiddelde plantagehouder voor pesticiden ligt dan ook hoger dan het budget voor de werkkrachten.

Agrochemica worden met de hand of via de lucht over de plantages verspreid. Ongeveer 85 % wordt geloosd vanuit een vliegtuig; het merendeel van deze producten komt niet op de planten terecht maar vervuilt wel de hele omgeving. Dit met alle gevolgen van dien! Meststoffen en pesticiden vervuilen gronden en drinkwater. De hevige regens laten de stoffen diep doordringen in de grond en waterbronnen. Wat zorgt voor vis- en diersterfte en besmet voedsel. Vervuild water wordt gebruikt om te wassen, koken en kuisen. Drinkbaar water moet aangeleverd worden door watertanks.

“Ik heb een broer die twee jaar geleden stierf aan maagkanker. We kunnen niet bewijzen dat het door het vervuilde water kwam, al zijn er hier veel mensen die lijden aan maagkanker en veel doden… Niet enkel de mensen zien af, de dieren sterven ook of verhuizen. In de rivieren zie je geen kreeften meer.”

Mario Mirando Jímenes, werknemer op een plantage van Del Monte

Dubbele aanslag

De landarbeiders worden tweemaal geraakt: zij leven vaak in de buurt van of op de plantages, hierdoor zijn hun huizen, voedsel en water besmet.

Wettelijk mogen er geen pesticiden gesproeid worden als de arbeiders op de plantages zijn. Maar deze wet wordt voortdurend geschonden. De impact op de gezondheid van de landarbeiders is enorm: de gezondheidsklachten gaan van depressie, tot maagkankers, ademhalingsproblemen en miskramen.

“Eén maand geleden werd ik opgenomen in het ziekenhuis met een vergiftiging, nadien werd ik weer zonder beschermkledij het veld opgestuurd”

Ex-werkneemster van Agricola Agromonte

Landarbeiders worden ‘los manchados’ of ‘de gevlekten’ genoemd naar de vlekken die ze op hun huid krijgen door het contact met de pesticiden. Vaak wordt er voor hen geen beschermingskledij voorzien en moeten ze deze zelf aankopen. Of is de beschermingskledij niet aangepast aan het werk of klimaat: hoge temperaturen (het kan wel meer dan 40° worden) en hevige regens. Arbeiders zijn bang dat ze de hoge productiedoelstellingen niet gaan halen en kiezen dan maar om zonder beschermingskledij te werken. Niet alleen de huid maar ook de ogen raken geïnfecteerd door de chemische producten. Misselijkheid, diarree en zelfs onvruchtbaarheid zijn andere gezondheidsproblemen waarmee de landarbeiders te maken krijgen. En bij uitbreiding de hele gemeenschap.

Bekijk hier de documentaire Bananas!* De film waarvan Dole Food Co niet wilt dat je hem ziet!

Auteur: Caroline Bal

take down
the paywall
steun ons nu!