Hoge boetes moeten Hondurese werkgevers in bedwang houden

Hoge boetes moeten Hondurese werkgevers in bedwang houden

dinsdag 16 mei 2017 10:18
Spread the love

Foto: Reporters

MINDER MISBRUIK DOOR NIEUWE ARBEIDSINSPECTIEWET IN HONDURAS

In Honduras is er een grote stap gezet voor de rechten van arbeiders. Een nieuwe wet legt hoge boetes op aan werkgevers die arbeidsinspecteurs hinderen. “Voortaan zullen werkgevers wel twee keer nadenken alvorens de wet te schenden.”

Eindelijk is ze er, de wet op de arbeidsinspectie. Het is een cruciale strategische stap op weg naar betere arbeidsrechten in Honduras. De wet is een belangrijke overwinning van de vakbonden en zal werknemers beschermen tegen al te gretige werkgevers. Die trachten hun concurrentiepositie te verbeteren door werkomstandigheden onzekerder te maken en door alle arbeidsvoordelen waar werknemers wettelijk recht op hebben achter te houden.

Boetes honderd keer groter

Tot op heden zijn veel aanklachten, die gaan over de schendingen van arbeidsrechten, opgelost op internationaal niveau in plaats van door het verzwakte Secretariaat voor Arbeid van Honduras. Volgens de directeur van de arbeidsinspectie, Selvin Martinez, is de nieuwe wet robuust en zal het een oplossing bieden voor de aanklachten van arbeiders die onopgelost bleven door het Secretariaat.

“Dat komt grotendeels door het type sancties”, legt Martinez uit. “In vergelijking met de oude arbeidswet, is het eerste wat opvalt de enorme kloof tussen de opgelegde geldsommen bij overtreding van de wet. Er is ook een proces opgezet dat de inspectiedienst zal moderniseren door de oprichting van een afdeling die de inspecteurs van dichtbij zal opvolgen. Voorheen betaalden werkgevers liever een boete van 1000 Lempiras (€ 40) wanneer ze de toegang van arbeidsinspecteurs tot de fabriek weigerden. In de nieuwe wet bedraagt de boete 250.000 Lempiras (€ 10.000). Voortaan zullen werkgevers wel twee keer nadenken alvorens de wet te schenden.”

De wet is van toepassing op alle schendingen van de arbeidswet, de grondwet, internationale geratificeerde akkoorden, collectieve arbeidsovereenkomsten en de wet op gezondheid en veiligheid op het werk.

Guillermo Matamoros, hoofd van de Hondurese Maquila vereniging (AHM) verklapt dat de wet hard aankomt, maar dat het belangrijkste is dat alle betrokken partijen die respecteren. Hij erkent dat de wet is aanvaard in consensus met alle sectoren waarop zij betrekking heeft na consultatie met alle relevante actoren.

Een internationale campagne

De arbeidswet komt er na een aanklacht, die met steun van de Amerikaanse Arbeidsfederatie (AFL-CIO) werd neergelegd bij het Arbeidsdepartement van de Verenigde Staten (VS). Dat gebeurde binnen de context van het vrijhandelsakkoord tussen Centraal-Amerika, Canada en de VS (CAFTA).

De aanklacht toont aan dat werknemers in textielindustrie en de agro-industrie in Honduras uitgebuit worden. Er zijn onbetaalde overuren, salarissen onder het minimumloon, gevaarlijke werkomstandigheden en vijandigheden tegenover vakbonden. Op basis van de klacht formuleerde de Internationale Arbeidsorganisatie, waarmee Honduras 22 conventies heeft afgesloten, een reeks aanbevelingen gericht op een institutionele versterking van de inspectiediensten.

De organisaties waarmee FOS in Hoduras samenwerkt, waaronder de vakbondskoepels, RSMH (maquila), STIBYS (drankensector) en FESTAGRO (agrosector) hebben in heel dit proces een cruciale rol gespeeld.

Auteur: Stijn Roovers

take down
the paywall
steun ons nu!