about
Toon menu

Denderleeuw: de echte proeftuin van de N-VA

De lokale proeftuin van de N-VA ligt in de Denderstreek. Niet in Antwerpen, noch in Aalst waar via het OCMW alles duurder werd en de strijd tegen ‘sociale fraude’ belangrijker is dan hulp. In Denderleeuw gaat men nog een stap verder: het lokale integratiefeest ‘Denderleeuw Kleurt’ werd afgeschaft en de lokale politie oefent pascontroles uit tijdens inspraakvergaderingen.
maandag 19 mei 2014
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

De coalitievorming in Denderleeuw verliep zeer moeilijk. sp.a en N-VA stonden er als grootste partijen lijnrecht tegenover elkaar. CD&V haalde er vier zetels, Vlaams Belang en VLD drie en de lokale lijst OPEN één. Open VLD wilde aanvankelijk niet in een coalitie stappen, maar deed dat na nationale druk uiteindelijk toch. Niet zonder averij overigens. De Open VLD-vertegenwoordiger in het OCMW stemde niet in met de coalitie en ging er als onafhankelijke zitten.

De coalitie heeft binnen het OCMW dus geen meerderheid en is er aangewezen op de gedoogsteun van het Vlaams Belang of ruime onderhandelingen om een consensus te bereiken. Zo gebeurde het bij de goedkeuring van de meerjarenplannen. Burgemeester De Dier (N-VA) heeft dus ook geregeld het Vlaams Belang nodig en komt op zijn beurt lokaal Vlaams Belang-voorman Kristof Slagmulder (een Voorpost-militant) af en toe tegemoet.

Radicaliteit

Ver van het politiek gewoel worden hier zaken goedgekeurd die de N-VA-voorstellen in grote steden qua radicaliteit méér dan evenaren. Denderleeuw keurde vlak na de installatie van de nieuwe meerderheid een Vlaams Manifest goed waarbij strikt gehouden wordt aan de Nederlandse taal: verenigingen dienen hun cursussen en trainingen in het Nederlands te organiseren, opschriften van winkels en co dienen in het Nederlands.  

Verenigingen die betrapt worden op ‘overtredingen’ dreigen hun subsidies te verliezen. De adviesraden worden actief verzocht daarop toe te zien. Tweetaligheid voor verenigingen met Afrikaanse deelnemers (als opstap naar het Nederlands) kan dus niet meer. Aannemers die per ongeluk een tweetalig bord zetten riskeren een GAS-boete. In april werd er zo nog een vergissing genoteerd: de lokale administratie trok er snel op uit om het woord ‘déviation’ overal met tape te gaan bedekken.

Ondanks dalende criminaliteit wordt er stevig geïnvesteerd in de politiezone met onder meer de aankoop van camera’s die automatisch nummerplaten herkennen.

Ramkoers

Stilaan komt het bestuur op ramkoers met een groot deel van zijn inwoners. De Gemeentelijke Raad OntwikkelingsSamenwerking en de vrijwilligers van het Festival Denderleeuw Kleur zijn alleszins onder de indruk. Vorige week liet het gemeentebestuur weten niet meer akkoord te gaan met de programmatie van het festival. Op zich is het al bijzonder te noemen dat een bestuur zich gaat moeien met de programmatie van activiteiten die ze subsidieert. Denderleeuw Kleurt bestaat dit jaar net tien jaar en haalde de laatste jaren méér dan tweeduizend bezoekers. Lokale groepen stonden er naast Afrikaanse bands, de eetstandjes waren gemengd enz.

Een gemengde bevolking heeft Denderleeuw in elk geval. De goede bereikbaarheid met de trein zorgt ervoor dat heel wat Brusselse Afrikanen hier komen wonen zijn. Het gemeentebestuur had dit jaar twee vertegenwoordigers naar de festivalvergaderingen gestuurd. Een maand voor de effectieve festivaldatum (21 juni) lieten die weten niet akkoord te zijn met de programmatie. De zogezegde ‘cultuurcommissarissen’ waren ook niet bij machte om te onderhandelen over een compromis. Het festival werd dan maar afgeschaft.

Ook rond andere dossiers ligt het bestuur overhoop met groepen inwoners. Schepen van Ruimtelijke Ordening Erna Scheerlinck (N-VA) legde bij de Procureur een klacht neer omdat ze hard aangepakt wordt op het forum van de website van dit comité, dat zijn buurt groen wil houden. Jeugdclub Pingie krijgt de zenuwen omdat men al maanden in de onzekerheid verkeert rond een nieuwe locatie die hen beloofd werd.

Hek van de dam

Vorige week was het hek van de dam. Bewoners van de Steenveldlaan en de Wellestraat werden naar het stadhuis geroepen voor een infovergadering over de aanleg van rioleringen en de erbij horende afkoppeling van privéwoningen in hun straat. Dit kost sommige inwoners wel wat geld, dus hadden die ook familieleden en vrienden uitgenodigd van straten die later aangepakt worden.

Dit was niet naar de zin van burgemeester De Dier (N-VA). Die trommelde vier politieagenten op die de deelnemers aan de vergadering verwelkomden met een pascontrole. Wie niet in de twee straten woonde mocht naar huis vertrekken. De inwoners waren hier helemaal niet mee opgezet. 

Terecht: inspraakvergaderingen laten begeleiden door agenten of beperken tot de inwoners van een paar straten schendt de essentie van de democratie. Bewoners hebben in Denderleeuw niet meer het recht om specialisten uit te nodigen die hen kunnen helpen om zich te verdedigen of om solidair te zijn met mensen van een paar straten verder. Dat is ongezien in en buiten deze regio.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

Eén reactie

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties