Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu

ING, BNP Paribas en Deutsche Bank: stop betalingen aan Dakota oliepijpleiding

In de Amerikaanse staat Noord-Dakota voelen Sioux indianen zich bedreigd in hun voortbestaan. Dit vanwege de geplande aanleg van een oliepijpleiding door het gebied waar zij leven. BNP Paribas investeerde 445 miljoen dollar en ING Bank 248 miljoen dollar in de pijpleiding. Daarnaast financiert Deutsche Bank de drie bedrijven die de Dakota oliepijpleiding wil aanleggen, met 276 miljoen dollar.
donderdag 1 december 2016
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Bankwijzer roept deze drie banken op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen en alle investeringen in het project, respectievelijk de bedrijven achter dit project stop te zetten. BNP Paribas, Deutsche Bank en ING: luister naar de Sioux en voorkom verdere mensenrechtenschendingen en vervuiling van het milieu!


Vreedzame protesten neergeslagen 


In de afgelopen maanden is het vreedzame verzet van indianen en hun duizenden bondgenoten sterk toegenomen. In reactie hierop is fors geweld gebruikt door politie uit meerdere Amerikaanse staten, leden van de US National Guard en bewapende particuliere veiligheidsdiensten die werken voor bedrijven die betrokken zijn bij de aanleg van deze oliepijpleiding. Het willekeurige geweld, waarbij honden, rubber kogels en traangas werden ingezet, heeft al geleid tot honderden gewonden. Gearresteerde demonstranten zijn onderworpen aan een onmenselijke behandeling, zoals naakte opsluiting, zonder voedsel en in hondenhokken.

"Ze proberen ons pijn te doen", zei Arlana Curley van de Sioux-stam tegen de Britse krant The Guardian, "omdat we opstaan tegen de grote bedrijven.


ING gaf in een statement van 2 november aan dat de bank haar bezorgdheid heeft geuit, aanvullend onafhankelijk onderzoek laat doen en haar invloed zal gebruiken waar mogelijk om het proces tot een bevredigend resultaat voor alle betrokken partijen te brengen.

Dit is niet genoeg!

Bankwijzer roept in nauwe samenwerking met de Sioux en betrokken organisaties uit de VS BNP Paribas, Deutsche Bank en ING op om investeringen in de Dakota Pijpleiding en de bedrijven hierachter (Sunoco Logistics, Energy Transfer Partners en Energy Transfer Equity) stop te zetten en eerst te luisteren naar de Standing Rock Sioux. Wat kunnen deze banken specifiek doen:

1. Alle verdere betalingen aan het project (ING en BNP Paribas), respectievelijk de bedrijven achter dit project (Deutsche Bank) onmiddellijk stop zetten en dit publiekelijk te communiceren;

2. Het doen van een dringende oproep, op zeer korte termijn, aan de betrokken bedrijven bij dit project om alle activiteiten voor dit project onmiddellijk stop te zetten en niet te hervatten totdat alle openstaande kwesties zijn opgelost tot volle tevredenheid van de Standing Rock Sioux;  

3. In het geval er geen overeenstemming komt tussen betrokken bedrijven en de Standing Rock Sioux, en de bedrijven de aanleg van de pijpleiding willen doorzetten: terugtrekking uit het project (BNP Paribas en ING) en beëindiging van de relatie met de bedrijven achter de pijpleiding (Deutsche Bank).

4. Publicatie van een openbare verklaring door de bank over welke stappen de bank exact heeft genomen om de mensenrechten, inclusief land- en waterrechten, van de Standing Rock Sioux in deze kwestie te helpen respecteren.

Wat kun jij doen?

Ondersteun onze oproep aan BNP Paribas, Deutsche Bank en ING om betalingen aan de Dakota Pipeline stop te zetten totdat er een oplossing is gevonden die de steun krijgt van de Sioux indianen. Klik op de rode button en stuur je oproep naar BNP Paribas, Deutsche Bank en ING.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

4 reacties

 • door ALBERTD op donderdag 1 december 2016

  Ik ben klant bij ing en dacht eraan om de bank de rug toe te keren toen onlangs die ontslagen vielen. Ik heb dat tot nu toe nog niet gedaan. Als ik de argumentatie van ing lees denk ik eraan om vlug de overstap naar mijn andere bank te doen met al mijn investeringen. Ik wil niet dat men gewetenloos met mijn geld omgaat want uiteindelijk is het mijn geld dat ing uitleend. Shame on you.

  • door chris op zaterdag 3 december 2016

   Like

 • door chris op zaterdag 3 december 2016

  De rode button vind je onderaan dezelfde tekst op Bankwijzer. Doen. http://bankwijzer.be/nl/nieuws/2016/ing-bnp-paribas-en-deutsche-bank-en-de-nodpl/

  En zondag naar manifestatie komen. Amerikaanse ambassade 15u

 • door dr alami op zondag 4 december 2016

  Banken zijn de centrale oorzaak van elk dilemma overal want het gaat om GELD, GEZAG & GEWELD en dienen alleen maar de rijken. De voedselbanken voor de rest. Wereld op zijn kop?

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties