Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu

Doctoraatsonderzoekster over cannabisconsumptie om gezondheidsredenen

“Mensen die cannabis gebruiken om pijn of andere medische klachten te verlichten: Wie zijn ze? Hoe leven ze? Op welke manier, bij welke aandoening en hoeveel gebruiken, of beter gezegd: consumeren ze?” Dat vraagt het Instituut voor Sociaal Drugsonderzoek van de Gentse Universiteit zich af.
donderdag 23 maart 2017
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.


De Gentse professor Tom Decorte werd in 2000 benoemd als professor in het vakgebied Criminologie aan de Rechtsfaculteit van de Universiteit Gent. Van daaruit richtte hij in 2002 het Instituut voor Sociaal Drugsonderzoek (ISD) op.

Instituut voor Sociaal Drugsonderzoek

Deze onderzoeksgroep verwerft kennis rond het maatschappelijke aspect van druggebruik vanuit een sociaal-wetenschappelijke orientatie. Het ISD werkt vaak mee aan beleidsaanbevelingen aangezien zij een schat aan kennis bezitten.

Decorte: “De overheid doet graag beroep op onze kennis, maar soms zijn onze onderzoeksresultaten taboedoorbrekend en stroken ze niet met de gevestigde ideeën.”

“Drugs is enerzijds ellende en miserie, maar is anderzijds menselijk plezier.”

“We mogen ook niet vergeten dat onze kennis vooral gebaseerd is op de meest problematische gebruikers. Zij die tegen de lamp lopen en gearresteerd worden. Of zij die in de hulpverlening verzeild geraken. De mensen die zonder problemen cannabis gebruiken daar weten we veel minder van en hun verhaal is ook belangrijk.”(Bron: interview 30/10/2014)

Doctoraatsonderzoek

Eén van de onderzoekers uit het team van het ISD is Frédérique Bawin. In 2015 behaalde ze een Master in de Criminologische Wetenschappen aan de UGent met de grootste onderscheiding. Ze gaat voor haar doctoraatsonderzoek op zoek naar ervaringen van mensen die cannabis consumeren om hun gezondheidsklachten te verlichten. Het onderzoek is uniek omdat er weinig informatie te vinden is over deze groep.

Ik stelde Frédérique op een doordeweekse avond ergens in een Gents café enkele vragen over het onderzoek.

Kan je wat meer uitleg geven bij het onderzoek waar je aan werkt?

Frédérique: Ik voer onderzoek naar de de brede sociale context van mensen die cannabis gebruiken om gezondheidsredenen. Ik zoek ook uit bij welke aandoeningen ze gebruiken en hoeveel. Vanuit welke motivatie en hoe ze het gebruiken. Op welke manier ze aan de cannabis komen, welke medicatie ze nog nemen enzovoort.

Dus het gaat er niet echt om of cannabis werkelijk kan helpen als medicijn?

Nee, dat is niet het doel. De wetenschappelijke kennis rond het medicinale effect neemt wel alsmaar toe maar wij bekijken het eerder vanuit een cirminologische hoek. We doen aan theorievorming rond het profiel van de cannabisgebruiker die gebruikt om gezondheidsredenen omdat daar nauwelijk informatie over te vinden is. We willen een genuanceerder beeld van deze groep schetsen en de gangbare stereotypen doorbreken.

Kan het onderzoek verschil uitmaken op beleidsniveau?

Het onderzoek kan beleidsaanbevelingen doen, meer hebben we niet in de hand.

Hoe verloopt het onderzoek momenteel? Vulden er al wat mensen de vragenlijst in?

Sinds de vragenlijst online staat, dat was eind januari, hebben er al 170 respondenten ze ingevuld. Mensen kunnen er ook voor kiezen om bij hen thuis geinterviewd te worden. 40 personen belden of mailden me hier al voor op maar we zoeken nog meer respondenten! De vragenlijst is anoniem en ook bij de huisbezoeken worden geen persoonlijke gegevens bewaard.

Hoe verliepen de huisbezoeken tot nu toe?

Goed, ik merk dat mensen op hun gemak zijn wanneer ik hen thuis interview, het is tenslotte toch wel een delicaat onderwerp. Ik voel ook dat mensen blij zijn dat er naar hen geluisterd wordt. Verder is de context meteen duidelijker zichtbaar en we bereiken zo ook makkelijker de minder mobiele mensen.

Zijn de meeste mensen die je sprak de typische ‘tabak met wiet rokers’ of zag je ook al andere vormen van gebruik?

Ik sprak al verschillende mensen die cannabis vaporizen en cannabisolie druppelen. Er zijn er ook die capsules en zalf hebben op basis van cannabis. Tijdens het gesprek tonen ze mij vaak die producten.

Neem je iedereen serieus die zegt zijn klachten verlicht te zien met cannabis of denk je er soms het jouwe van?

Ik heb tot nu toe altijd al het gevoel gehad dat de mensen die ik sprak heel oprecht zijn. Het zijn vaak heel persoonlijke gesprekken. De huisbezoeken vormen echt een meerwaarde voor het onderzoek.

Tot slot: Zou je zelf cannabis medicinaal durven gebruiken indien je erg ziek bent of aan iets moeilijk te behandelen lijdt?

Dat hangt af van de specifieke situatie en van welke aandoening ik zou hebben. Ik zou nooit ‘nooit’ durven zeggen.

Mensen die Frédérique willen kontacteren voor een interview of de vragenlijst willen invullen, vinden hier alle info.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

Eén reactie

  • door Ronald Van Beneden op vrijdag 24 maart 2017

    Is dat nodig? Al duizenden jaren is geweten dat deze plant een geschenk is van de goden tot het welzijn van iedereen. Natuurlijk zijn er altijd mensen die misbruik maken van. Het enige probleem is dat er geen patent te nemen is op deze plant. De studies die lopen dienen enkel om na te gaan of men er geen stofje kan aan toevoegen om alsnog een patent te verwerven en het gewone gebruik in diskrediet te brengen. Farmabedrijven zijn nu bezig alleenrecht te verwerven op gebruik en kweek nadat ze jaren gelobbyd hebben om deze plant in een slecht daglicht te zetten. Ze ruiken dus geld op de kap van noodlijdenden.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties