Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu

Bedenkingen bij het drugsdebat tussen Tytgat en De Wever

dinsdag 7 maart 2017
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Het siert burgemeester Bart De Wever dat hij de jeugd wil beschermen tegen de gevolgen van drugsmisbruik maar met een aantal zaken die hij in het debat met professor Jan Tytgat aanhaalde ben ik het niet eens.

“In de Amerikaanse staat Washington is het aantal dodelijke ongevallen door chauffeurs met cannabis in hun bloed gestegen van 8 procent vóór de legalisatie tot 17 procent erna. Dat is een verdubbeling. Willen we dat?”  

Maar volgens de onderzoekers is het niet aangetoond dat cannabis de ultieme oorzaak is van de fatale crashes omdat bij de meeste chauffeurs ook alcohol en andere drugs werd aangetroffen in het bloed. Een campagne die waarschuwt  voor het gecombineerd gebruik  van roesmiddelen kan dit probleem helpen voorkomen.

Als je weet dat cannabisgebruikers 40 procent meer kans hebben op schizofrenie, moet je je privé maar bijverzekeren om de extra kosten daarvan te betalen.”

Mijnheer De Wever baseert zich op een onderzoek dat gepubliceerd werd in The Lancet in 2007  waaruit bleek dat mensen met een psychiatrische aandoening veel vaker cannnabis roken dan mensen zonder psychiatrische aandoening.  De onderzoekers benadrukten echter dat er een vervolgstudie moest komen omdat er geen causaal verband kon aangetoond worden, er waren enkel veronderstellingen.

Maar mensen met een psychiatrische aandoening zoals schizofrenie nemen vaker drugs omdat ze vaker kampen met een sterke drang om high te zijn.  Ze zijn ook veel vaker verslaafd aan koffie en  90% onder hen rookt sigaretten.

Harvard Medical School voerde in 2013 een vervolgstudie uit waaruit bleek dat cannabis geen schizofrenie veroorzaakt! Cannabis kan er wel voor zorgen dat de ziekte vroeger uitbreekt, zo’n 2,5 jaar vroeger.

Schizofreniepatiënten grijpen, volgens de Nederlandse verslavingskliniek Jellinek, vaker terug  naar cannabis omdat het soms ook een positief effect heeft op een psychose. Spijtig genoeg bieden enkel CBD-rijke cannabissoorten dit voordeel, maar door de illegaliteit weten mensen niet meer wat ze roken.

 

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

Eén reactie

  • door Gewetensbezwaarde op woensdag 8 maart 2017

    Maar het is ook belangrijk te benadrukken dat de staat met hun repressie methoden trauma's veroorzaakt en dat is misdaad. Het wordt hoogtijd dat er schadeclaims worden gevraagd. Er zijn al teveel mooie, zachtaardige mensen die hierdoor gebukt door het leven gaan.

    Genoeg gronden om aan te tonen dat het doelbewust in stand houden van deze wetgevingen een misdaad tegen de mensheid is.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties