Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Primeur in Europa: crowdfunding voor medicinale cannabis

LIER –Vanaf 15 augustus heeft crowdfunding een nieuwe primeur in Europa. Dan gaat namelijk de campagne ‘Adopt a Patiënt’ van start. Deze campagne heeft de bedoeling om medicinale cannabis in België op de kaart te zetten en het taboe eindelijk te doorbreken. Initiatiefnemer MEDCAN vzw, de nationale belangenvereniging, hoopt via deze weg 100.000 euro in te zamelen om minstens 100 patiënten met een voorschrift aan medicinale cannabis te helpen.
donderdag 23 juli 2015
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

‘ADOPTEER EEN PATIENT’ EN DOORBREEK HET TABOE OVER MEDICINALE CANNABIS IN BELGIE!

Gebaseerd op de ministeriële richtlijn van 2005 heeft MEDCAN vzw in samenwerking met de HGC Academy een systeem uitgewerkt om medicinale cannabis in België op een veilige manier te reguleren. Het project moet de patiënt verzekeren van een betaalbaar, kwalitatief en lokaal geproduceerd medicinaal cannabisproduct.

Producten zoals Sativex® (G.W. Pharmaceuticals Ltd.) zijn afkomstig van bedrijven die vooral vanuit een winstoogmerk opereren. Hoewel de overheid onlangs de verkoop ervan legaliseerde, is deze optie voor veel patiënten te duur of ontoereikend. Gemiddeld betaalt een patiënt die medicinale cannabis gebruikt, tussen 12 en 15 euro per gram. De verzekering komt niet tussen in deze kost. Volgens de initiatiefnemer van ‘Adopt a Patiënt’ is het perfect mogelijk om medicinale cannabis op maat te cultiveren in een besloten circuit van verenigingen zonder winstoogmerk. Op deze manier wordt de medicinale cannabis betaalbaar voor de patiënt (6,5 euro per gram, incl. BTW) en kan het geld terugvloeien naar onderzoek en ontwikkeling.

MEDCAN vzw wordt actief ondersteund door een oncoloog, neuroloog en cardioloog-internist. Dit maakt het mogelijk voor heel wat leden van de vereniging die lijden aan o.a. kanker, MS, epilepsie en fibromyalgie om op consultatie te gaan bij een arts die hen ondersteunt en opvolgt in hun behandeling met medicinale cannabis. Daarnaast zijn er tal van andere artsen die al medicinale cannabis (durven) voorschrijven.

Medicinale cannabis

De Medicinale Cannabis Club vzw (MCC)is de uitvoerende schakel in dit project. Zij verzorgen de productie (1 plant per patiënt) volgens de strikte protocollen en zijn verantwoordelijk voor de veilige en transparante distributie van de cannabis naar de medicinale consumenten. Om te bekomen dat de cannabis ook echt medicinaal genoemd kan en mag worden, moet aan strenge voorwaarden worden voldaan. Dit is nodig om een zuiver product te garanderen.

Tot slot wordt m.b.t. de geproduceerde cannabis een traceersysteem (seed-to-sale) op poten gezet, waardoor iedere geproduceerde gram kan worden teruggetrokken tot de plant.

Enkel op voorschrift

De eerste stap om in aanmerking te komen voor de medicinale cannabis van MCC vzw begint bij het inschrijven bij de nationale belangenvereniging MEDCAN. Na ontvangst van een medisch voorschrift voor cannabis bij een arts, kan het dossier van de patiënt afgehandeld worden.

Vervolgens wordt de patiënt uitgenodigd door MCC vzw voor een uitgebreid intake-gesprek. Hier wordt aandacht geschonken aan het toewijzen van de meest geschikte cannabissoort voor de patiënt in kwestie. De patiënt krijgt tips hoe de medicinale cannabis best gedoseerd kan worden en wat de meest efficiënte en minst schadelijke toedieningsmethode is. Na afloop wordt een verslag van het gesprek opgesteld en teruggekoppeld naar de behandelende arts van de patiënt.

Crowdfunding

Om de ontwikkeling van ons project te ondersteunen wordt er een crowdfunding-campagne opgestart genaamd ‘Adopt A Patiënt’. De campagne start op 15 augustus en heeft als doel 100.000 euro aan donaties in te zamelen zodat minstens 100 patiënten via doktersvoorschrift op een veilige en verantwoorde wijze toegang kunnen krijgen tot kwalitatieve, betaalbare en lokaal geproduceerde medicinale cannabis. Mocht elke cannabisliefhebber in België 5 euro over hebben om samen het taboe te doorbreken, zouden we al ver komen.

U kan meer informatie over de campagne ‘Adopt a Patiënt’ terugvinden en volgen op www.finicrowd.be/project/medicinale-cannabis. U kan ook twitteren met de hashtag #adoptapatient.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.