Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Open brief: Wereldburgerschap op school in een wereld volgens Trump

donderdag 10 november 2016
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Maandagochtend 10 uur. Een kopie van een document, verspreid door de kabinetschef van minister Alexander De Croo, circuleert onder collega’s. Hij meldt ons vluchtig dat er dringend veertig procent bespaard dient te worden op de Noordwerking binnen de Belgische Ontwikkelingssamenwerking. En dat hij geen tijd gehad heeft om de Noordwerking door te lichten. De Noordwerking, zegt u?

Wereldburgerschapsvorming bekt misschien wat beter. Dat wil zeggen,  drie programma’s die sensibiliseren en informeren. Over mondiale vraagstukken en sleutelcompetenties om jongeren mee te wapenen. En om leerlingen inzicht te doen krijgen in de actualiteit. Hen te laten participeren.

Zoals het Programma Kleur Bekennen, dat binnen haar Kenniscentrum van wal stak met diverse experimenten leerlingenparticipatie op school. Met een whole school approach. Een brede school-verhaal, waarin het welbevinden van leerlingen primeert. En de nood van leraren en directies om daaraan tegemoet te komen. Zou het daar misgelopen zijn in de Verenigde Staten?

Kan je president Obama verwijten dat hij niet voldoende ingezet heeft op wereldburgerschapsvorming op school? Spreekt Hillary de taal van het volk niet voldoende? De leraar-bij-de-pinken kan niet op zijn eentje bergen blijven verplaatsen, in een wereld volgens Donald Trump. Hij of zij heeft nood aan vrije ruimte en co-creatieve coaching. Om samen met een brede school aan actoren leerlingen te informeren en sensibiliseren over de grootste mondiale vraagstukken van onze tijd.

E.B.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

  • door Ronald Van Beneden op donderdag 10 november 2016

    Vergeet niet dat onze huidige politici hetzelfde doen . Trump zegt het terwijl de anderen het reeds gedaan hebben zij het in stapjes met begeleid protest. De uitkomst is hetzelfde maar in stilte. Een bevolking verarmen en langzaam uitzuigen in naam van de globalisatie. Of hoe een levensstandaard omlaag wordt gehaald in naam van het kapitalisme of was het nu door de bevoorrechte handelspartners , die dankzij de lage lonen politiek de rest van de wereld op de knieen dwingen.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties