bpost in Nederland op het overnamepad. Fortis achterna?

bpost in Nederland op het overnamepad. Fortis achterna?

woensdag 2 november 2016 14:47
Spread the love

De Nederlandse beurskrant Het Financieele Dagblad (fd.nl) meldt dat Bpost een nieuw bod voorbereidt op PostNL. In april mislukte een eerdere poging nadat die in de pers was uitgelekt. fd.nl schrijft nu dat ze door een vergissing van een pr-bureau aan de info komt. In april kreeg de PS-er Labille de zwarte piet voor loslippigheid van minister van Overheidsbedrijven De Croo. Die reageerde toen heel pissig. Hij vond in januari ook een maandloon van 1.743 euro bruto op het einde van de loopbaan van een hulppostman “heel correct”. Van werknemersbelangen ligt De Croo nooit wakker.

‘Eten of opgegeten worden’

De Standaard heeft het vandaag ook over de op til zijnde overnamepoging. De website vermeldt dat het artikel aangeboden wordt door BNP Paribas Fortis. Toevallig weten ze daar alles over overnames. Fortis, dat in 2009 zelf door het Franse BNP Paribas voor weinig geld werd opgeslokt, mag op dat vlak gerust een ervaringsdeskundige genoemd worden.

In 2004 werd Jean-Paul Votron daar CEO en meteen was het helemaal gedaan met voorzichtig bankieren. Fortis kocht de Turkse D??bank in 2005 en probeerde overal actief te zijn. In 2007 produceerde Fortis USA zelfs CDO’s op basis van subprime hypotheken! In 2007 deed het samen met RBS (Royal Bank of Scotland) en de Spaanse Banco Santander een vijandig overnamebod op het Nederlandse ABN-Amro. De algemene aandeelhoudersvergadering van Fortis keurde de strategie massaal goed. De aandeelhouders zagen ze de dividenden al binnenstromen. Het zou evenwel helemaal anders uitpakken. Fortis had zijn huiswerk slecht gemaakt en kon de koopsom van 24 miljard euro voor zijn deel van ABN Amro niet op tafel leggen. Het kwam in zeer zwaar weer terecht en de belastingbetaler moest opdraaien voor de megalomanie en het mismanagement.

In 1998 had Fortis al de Generale Bank gekocht na een bitse overnamestrijd met datzelfde ABN-Amro. De strijd om de Generale Bank werd toen ternauwernood en met een zogenaamde ‘gifpil’ beslecht in het voordeel van Maurice Lippens en de zijnen. Toen waren er bij Fortis ook vakbondsmensen die de overname steunden. Dat is nu bij bpost ook het geval. Misschien is dat niet zo’n goed idee.

Er zijn nog heel wat andere opvallende gelijkenissen tussen het bod van Fortis op ABN-Amro en het huidige van bpost. Lippens had het over ‘overnemen of overgenomen worden’. Bij De Standaard heet het nu ‘opeten op opgegeten worden’. bpost zou zijn aanbod verbeterd hebben – ook iets dat Fortis in 2008 bij herhaling deed. bpost geeft – net als Fortis indertijd – garanties aan het personeel.

Wordt er verder geprivatiseerd?

In De Standaard reageert de vakbond: ‘Het was van begin af aan duidelijk dat dit dossier nog wel eens op tafel zou komen. Het is in deze markt een kwestie van eten of opgegeten worden’, zegt ook ACOD Post daar. Op deredactie.be komt Jean-Pierre Nijns van de socialistische vakbond aan het woord: “Ik steun iedere overnamepoging om onze marktpositie te verstevigen, maar ik ben tegen privatisering. We bewijzen vandaag als Bpost dat we performant genoeg zijn om over de landsgrenzen heen te kijken. We kunnen vandaag eventueel andere postoperatoren overnemen, dus ik zie geen reden om te privatiseren. Ik ben er nagenoeg zeker van dat als we erin slagen om een andere operator over te nemen, dat dat automatisch zal inhouden dat we geprivatiseerd worden. Daar zal ik mij met hand en tand tegen verzetten.”

Het personeel zal wellicht op weinig steun kunnen rekenen in zijn strijd tegen de verdere privatisering van bpost. Ook dat is een les uit het verleden. In de loop van de jaren ’90 hielden de opeenvolgende regering van liberalen, sociaaldemocraten en christendemocraten ook uitverkoop. Veel kroonjuwelen werden voor een appel en een ei van de hand gedaan. De ASLK (Algemene Spaar- en Lijfrentekas) kwam zo in handen van het voormelde Fortis. Herman Verwilst, een voormalig sp.a-senator leidde die privatisering van binnenuit. Eerder had Verwilst het volgde verklaard: ‘Je gaat je kachel niet verkopen om hout te kunnen kopen.’ Verwilst werd na het Fortis-debacle voorzitter van de nu ook failliete Gentse bank Optima.

Het ASLK-personeel heeft toen tegen de privatisering gestaakt, maar stond zo goed als alleen met het protest. Wijlen ABVV-voorzitter Georges Debunne waarschuwde wel voor de gevolgen. Maar de politiek – de sociaaldemocratische ministers vaak op kop – bleef hiervoor doof. Dat zal met de regering waar we nu mee zitten zeker het geval zijn.

take down
the paywall
steun ons nu!