Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu

ING weigert betaling Cuba-reis.

woensdag 28 oktober 2015
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.
  • Onderschrift

De waanzin voorbij.

Gisteren stemde de Algemene Vergadering van de VN voor de 24ste keer op rij de jaarlijkse resolutie over de opheffing van de blokkade tegen Cuba. De resolutie, die niet-bindend is, werd gesteund door 191 van de 193 lidstaten. Enkel de Verenigde Staten en Israël stemden tegen. Die tegenstemmen betekenen dat de blokkade wordt voortgezet. Zij die dachten dat de tijd rijp was voor de afschaffing van de langstdurende financiële en economische blokkade in de geschiedenis komen dus bedrogen uit. 

In december 2014 kondigde president Obama aan dat de relaties tussen de VS en Cuba zouden genormaliseerd worden. Vorige maand stelde de Cubaanse president Raul Castro nog dat normale relaties pas mogelijk zijn als Washington zijn sancties opheft. De VS moeten de militaire basis Guantanamo teruggeven en stoppen met anticommunistische radio- en TV-propaganda. “Nu de diplomatieke banden zijn hersteld, kunnen genormaliseerde verhoudingen alleen worden bereikt met het einde van de economische, commerciële en financiële blokkade tegen Cuba", zei Castro toen tijdens de Algemene Vergadering van de VN. 

Maar de uithongeringspolitiek van de Verenigde Staten wordt dus verder gezet. Waartoe deze waanzin leidt, wordt goed geïllustreerd door een brief die een klant kreeg van de bank ING. Daaruit blijkt dat ING betalingen naar een bankrekening in België niet toestaat, wanneer er ‘Cuba’ in de mededeling staat. Een tweede brief, waarmee gedreigd wordt de klantenrelatie te stoppen, bewijst dat het niet over een eenmalige uitschuiver van de bank gaat. 

ING werd enkele jaren geleden door de VS verplicht om haar dochter de Netherlands Caribbean Bank (NCB) op te doeken, nadat die door de VS veroordeeld was voor het schenden van de blokkade.

  • Onderschrift

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

Eén reactie

  • door ria aerts op donderdag 29 oktober 2015

    Ik heb altijd gedacht dat die zgn. toenadering VS-Cuba een rondje Poetin pesten was. Ja, zo kleinzielig is de internationale politiek.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties