Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu

Wurgkrediet bij Dexia = gemeente failliet?

zondag 18 januari 2015
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Er komt geen einde aan het ellendige verhaal over de toxische leningen. De bokkesprongen die de Zwitserse frank deze week heeft gemaakt, hebben ook desastreuze gevolgen voor de gemeenten die via Dexia leningen afsloten in deze munt. Dexia verkocht die kredieten in zijn gloriejaren als zoete broodjes. 

Deze week liet de Zwitserse centrale bank de koppeling van de Zwitserse frank aan de euro los en tegelijkertijd verlaagde haar voornaamste rentevoet van -0,25% naar -0,75%. Nadat de bank dat bekendmaakte, schoot de waarde van de Zwitserse frank met 20% de hoogte in. Jarenlang werd de koppeling in stand gehouden omwille van de concurrentiepositie van het Alpenland. Maar nu de waarde van de dollar ten opzichte van zowel euro als frank fors is gestegen, vond de centrale bank die politiek niet langer houdbaar. 

Elke Zwitser werd dus meteen 20% rijker, maar betalingen in Zwitserse frank zijn nu ook 20% duurder geworden. Veel Zwitsers voelen zich in hun nopjes. Het zuiden van Duitsland bv. werd vandaag overspoeld door Zwitserse koopjesjagers met een aangedikte portemonnee. Maar mensen, bedrijven en lokale besturen, die een lening in Zwitserse frank aan het aflossen zijn, zijn de klos. 

In Polen is de beslissing van de Zwitserse centrale bank hard aangekomen. Aangetrokken door de lagere rente dachten ze goedkoper te kunnen lenen en zo’n 500.000 Polen sloten ooit een hypotheeklening af in Zwitserse frank. Ook voor de Poolse banken die de leningen toestonden is het natuurlijk zeer slecht nieuws. In 2008 kostte de Zwitserse Frank twee zloty en nu vijf. 

In andere Oost-Europese landen stelt zich hetzelfde probleem. Buitenlandse valuta lagen er vanwege de lage rentevoeten goed in de markt. Maar na het uitbreken van de globale kredietcrisis werd het afsluiten van leningen in euro’s en franken toch wat aan banden gelegd. In Kroatië werden leningen zelfs nietig verklaard of omgezet in Kroatische kuna omdat het gerecht vond dat er sprake was van ongeoorloofde speculatie. Ook 500.000 Hongaren sloten een lening af in Zwitserse frank. Daar verplichtte de regering de banken vorig jaar om die in forint om te zetten. Onze KBC was daarover allerminst tevreden en scheurde de broek aan haar Hongaarse speculatie. 

Allerlei valutahandelaars zitten nu ook in de rats. Dat is bv. het geval voor Alpari UK, de shirtsponsor van de Londense voetbalclub West Ham United. Alpari UK heeft de boeken al neergelegd en het logo is al van de shirts van de voetballers verdwenen.

Ook lokale besturen, die via Dexia dachten goede zaakjes te kunnen doen, zitten met een groot probleem. Daar had La Tribune het over. Maar in Frankrijk werd vorig jaar de zogeheten Loi de validation goedgekeurd. Die wet keurde de rentevoeten van wurgcontracten goed, die dus ook door Dexia werden gebruikt bij de kredietverlening aan lokale besturen. Tegen die wurgcontracten werd geprocedeerd door tal van steden en gemeenten, die door de bankiers tot het betalen van enorm hoge rentes werden gedwongen. Er werd ook een steunfonds van 1,5 miljard euro opgericht, waarmee de gedupeerde lokale besturen kunnen geholpen worden. Door de recente koersontwikkeling van de Zwitserse frank zou dat bedrag zeer snel opgesoupeerd kunnen zijn. De rentevoet van de leningen leek eerst erg aantrekkelijk, maar in feite was de evolutie van de rente gekoppeld aan de koerswisselingen tussen munten, waardoor de rente ook al eerder spectaculair toenam. Dat bracht Libération al in 2011 uit.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

Eén reactie

  • door Carlos Pauwels op maandag 19 januari 2015

    Hebzucht is het oorkussen van de duivel. Een duivelszak is nooit vol. Schoenmaker blijf bij uw leest. Beleg alleen in wat je kent is een beurswijsheid. Wie geen rekening heeft gehouden met mogelijke koerswijziging van de munten is onverantwoord te werk gegaan (veelal met het geld van anderen, de gemeenten bv.). Leningen in Zwiterse frank werden aangegaan om te beleggen in zwakkere munten die een hoge rente geven. Een hoge rente betekent altijd een hoger risico.Een goede huisvader belegt daar niet in en wie verantwoord omgaat met andermans geld ook niet. Wie zijn gat verbrandt moet op de blaren zitten. Men gaat de kleine belegger waarschijnlijk een speculatietaks opleggen. Wat dan gezegd van deze monsterspeculatie waar o.a. gemeentebesturen zich schuldig hebben aan gemaakt. Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen. Het zijn nochtans ook de gemeenten die zich verbrand hebben in het ARCO-schandaal. En wie betaalt het gelag? Niet de gemeentebesturders, wel de burger die geconfronteerd wordt met allerlei besparingen en hogere belastingen. Wie het schoentje past trekke het aan.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties