Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu

Met LuxLeaks naar een eengemaakte Europese vennootschapsbelasting?

woensdag 10 december 2014
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Het dossier LuxLeaks maakt nog maar eens duidelijk dat er dringend een einde moet komen aan het fiscale gehannes door de EU-lidstaten. De fiscale concurrentie – ook al beweren sommigen het tegendeel – is schadelijk voor de economie en voor ons samenlevingsmodel.

Met het besparingsantwoord op de crisis zit de EU volledig fout. Het is gebaseerd op inleveringen, privatiseringen, een rigoureuze controle van de overheidsbudgetten en het stimuleren van economische concurrentie binnen een eengemaakte Europese markt. Europa gaat zo verder de weg op die door Thatcher werd uitgetekend. De EU onder leiding van Frau Merkel legt dat thatcheriaans beleid nu op en ook onze rechtse verarmingsregering zet de neoliberale aanvallen op de sociale verworvenheden verder.

De fiscale race to the bottom maakt deel uit van deze politiek. Landen proberen mekaars belastinginkomsten af te snoepen door fiscale braderieprijzen te hanteren. LuxLeaks toont aan hoe de onderkruiperij werkt. Deze nefaste politiek brengt onze sociale zekerheid ook onnoemelijk veel schade toe.

Het Luxemburgse ministerie van Financiën heeft al gereageerd op de nieuwe LuxLeaks-onthullingen. Daar wijst men op de verantwoordelijkheid van de internationale gemeenschap, terwijl men wel toegeeft dat er ethische bezwaren kunnen zijn tegen zijn tax rulings.

De Standaard schrijft ook dat het Groothertogdom het niet langer pikt dat het alleen met de vinger wordt gewezen: ‘Bij de analyse van deze situatie moeten we naar het groter geheel kijken, en kan men niet enkel blijven stilstaan bij het kader van een enkel land. De internationale gemeenschap draagt een gedeelde verantwoordelijkheid om de internationale afspraken aan te passen aan de huidige omstandigheden’, stelt de Luxemburgse overheid.

Luxemburg vraagt nu plots dat er snel werk wordt gemaakt van de verplichte automatische uitwisseling van financiële informatie over tax rulings tussen de verschillende EU-lidstaten. Maar dat is natuurlijk niet genoeg. Het is zonder meer duidelijk dat de bedrijven ook verplicht moeten worden te stoppen met de delokalisaties die ook een gevolg zijn van de door Europa georganiseerde fiscale concurrentie. Dat kan door aan de bedrijven overal hetzelfde belastingtarief op te leggen en een eind te stellen aan onzinnigheden zoals de notionele interestaftrek.

Vijf minuten politieke moed volstaan. Waar wacht men op?

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

Eén reactie

  • door JAN VOS op woensdag 10 december 2014

    Met zijn allen op vraag van de vakbond op zondag naar alle hoofdsteden. Ik ga mee ondanks mijn afkeer voor de huidige vakbondsmentaliteit.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties