Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Daar zijn de milieuministers

dinsdag 8 december 2015
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

De klimaatonderhandelingen in Parijs zijn net in hun tweede week. Dit is het moment waarop de ministers van Leefmilieu van de onderhandelende landen de arena betreden. Zij moeten hun gewicht in de schaal leggen om de moeilijke knopen door te hakken.

De Belgische delegatie overlegt elke ochtend voor de onderhandelingen beginnen. Maandag waren ook ministers Marghem (MR, in het geel), Frémault (cdH) en Furlan (PS) erbij.Ook federaal minister van Energie en Leefmilieu Marghem (MR), en de Waalse ministers van Energie Furlan (PS) en Leefmilieu Di Antonio (PS) en Brussels minister van Leefmilieu Frémault (cdH) vervoegen de Belgische delegatie. Zij hadden veel lof voor het harde werk van de Belgische delegatieleden tijdens de eerste week. Vlaams Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) wordt pas donderdag verwacht.

Stroomversnelling
Naast een reeks speeches stond er maandag veel pendeldiplomatie op het programma. Een Belgische onderhandelaar is voorzichtig positief over de vooruitgang: “De onderhandelingen zijn dit weekend in een stroomversnelling geraakt door informeel overleg tussen ministers. Ongeveer driekwart van de landen lijkt aan boord te zijn.”

“De overige, waaronder Maleisië (woordvoerder van de onderhandelingsgroep ‘Like Minded Development Countries’, nvdr), lijken nog wel aan te sturen op vertragingen om hun eisen nadrukkelijker in de tekst te krijgen.”

Comité de Paris
Ook nieuw deze week: het ‘Comité de Paris’, net opgericht door Frans buitenlandminister en COP-voorzitter Laurent Fabius. Dat comité bestaat uit milieu- en energieministers uit een hele resem deelnemende landen. Een Belgische minister haalde de selectie van Fabius evenwel niet.

Het Comité de Paris krijgt de taak om deze week de onderhandelingen in goede banen te leiden en mikt op woensdagavond als deadline voor een nieuwe ontwerptekst. Op die manier hebben vertalers en juristen nog de tijd om het akkoord door te nemen voor het eigenlijke einde van de onderhandelingen.

Het is afwachten of dat hen lukt. Aftellen naar woensdagavond dus.

Door Johannes Nissen


Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.