Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Geen ‘witte zondag’, maar de zwartste zondag

Volgens politieke analisten en journalisten moeten we verheugd zijn over en ja, zelfs dankbaar aan de N-VA voor de slechte score van het Vlaams Belang. Dat N-VA nu aan zet komt om het grootste deel van de VB-agenda uit te voeren, wordt netjes genegeerd.
maandag 26 mei 2014
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Hebben deze geachte heren en dames het programma van de N-VA gelezen? Moet ik blij zijn dat meer dan 1 op 3 Vlamingen op een partij hebben gestemd die het racisme relativeert, om niet te zeggen ontkent? Moet ik verheugd zijn dat de N-VA extreemrechtse stemmers heeft weten te verleiden na de honderden overlopers van het VB die op haar lijsten figureerden? Moet ik dolgelukkig zijn omdat deze wolven in schapenvacht een mandaat krijgen om migranten nog meer in de miserie te duwen? Moet ik opgetogen zijn met een partij die een afbraakplan klaar heeft voor de Vlamingen en, als ze daartoe de kans krijgt, alle Belgen? Moet ik nu blij zijn omdat de N-VA ‘een democratische kans’ krijgt om de droom van het Vlaams Belang te realiseren?…

Ik denk het niet. Integendeel, na vandaag ben ik nog meer bezorgd. Ik geef een voorbeeld.

Ik sprak gisteren met een hooggeschoolde jonge migrant met een universitair diploma en twee bijscholingen. Hij vertelde dat hij 9 maanden lang werkloos was geweest, na drie jaar werken. Tijdens die 9 maanden had hij 120 keer gesolliciteerd. Alles mooi bijgehouden. 50 vacatures had hij zelf gevonden, de andere had hij per email gekregen via de VDAB of vrienden.

120 keer gesolliciteerd en hij werd 2 keer uitgenodigd. Het eerste bedrijf nam hem niet in dienst omdat het moeilijk lag om een migrant in dienst te nemen voor die functie in een verder 100% blank bedrijf. Het tweede bedrijf nam hem wel in dienst. Ze vertelden hem dat ze tot een aantal jaren geleden ‘geen migranten hebben aangenomen, zoals bijna alle bedrijven’, maar intussen zijn ze van beleid veranderd en daar zijn ze blij om, want de resultaten zijn uitstekend met het diverse team.

De man met wie ik sprak vertelde dat hij zijn vakbond en de VDAB confronteerde met de e-mails en telefoons van bedrijven die vaak openlijk discriminerend waren. Zowel bij zijn vakbond als bij de VDAB waren ze op de hoogte maar konden ze hier weinig tegen doen, want ‘het is dagelijkse kost’. Hij diende ook klacht in bij het CGKR, maar daar is nog steeds niets mee gebeurd.

Mijn hoop op politici die het lef hebben om racisme en discriminatie aan te pakken is bijzonder klein, want de feiten en cijfers zijn er al lang maar er is nog niets veranderd. De Vlaamse Minister van Werk, Philippe Muyters, weigerde ondanks de harde bewijzen om enige concrete maatregelen te nemen. Liesbeth Homans, een van de kopstukken van N-VA en wie weet de toekomstige minister-president van Vlaanderen, kreeg de volgende vraag van een Knackjournalist: “Hoe verklaart u de achterstand van hoogopgeleide allochtonen?” En Homans antwoordde: “Dat weet ik niet. Dat moet u aan de betrokkenen vragen”. Moet ik blij zijn met Muyters en Homans die weigeren om over racisme te spreken, laat staan het te bestrijden?

Ben ik verbaasd over dit resultaat? Neen, al wekenlang komt Bart De Wever bijna elke avond in het VTM-nieuws, gaande van gastoptredens in de studio tot reportages over hem.

Anderzijds zag ik voor deze verkiezingen, die volgens velen de moeder der aller verkiezingen waren, geen enkele stem van de migrantengemeenschap aan het woord in de vele TV-programma’s. Deze verkiezingen waren blijkbaar niet belangrijk voor deze gemeenschap die meer dan 15% van de bevolking uitmaakt, terwijl in grote steden zoals Brussel en Antwerpen zelfs de helft van de inwoners een migratieachtergrond heeft. Er zijn veel politicologen, sociologen, economisten, filosofen… met een migratieachtergrond. Waarom lieten de media niemand van deze mensen aan het woord met hun mening en analyse over het belang van deze verkiezingen?

Ik zelf publiceerde onlangs ‘De neoliberale strafstaat’, een brandend actueel boek waarin thema’s zoals de welvaartsstaat, werkloosheid, onderwijs en de opkomst van de repressieve staat centraal staan. In het laatste deel van het boek geef ik een aanzet tot alternatieven: hoe het anders kan en moet. ‘Kwaliteitskranten’ zoals De Morgen en De Standaard kozen ervoor om het boek volledig te negeren. Voor de VRT was het boek ‘te politiek’. Zelfs als je komt met een analyse die niet alleen over de eigen gemeenschap gaat maar over de hele samenleving, word je genegeerd. Van diezelfde journalisten moet je dan altijd horen ‘er zijn geen allochtone experts of opiniemakers’.

Een iemand werd wel uitgenodigd: Bear Grills, het ‘internetfenomeen’. De man die ik twee maand geleden ‘een treffend voorbeeld van depolitisering’ noemde, mocht als enige persoon met migratieachtergrond zijn mening komen geven. Een week voor de verkiezingen schreeuwde hij alle kanten uit dat we allemaal blanco moesten stemmen. Geen toeval dus, die uitnodiging voor hem.

Er is nog veel werk voor de boeg, niet alleen op het politiek niveau maar ook bij de media.

Bleri Lleshi is politiek filosoof. Onlangs verscheen zijn nieuw boek De neoliberale strafstaat, EPO

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

4 reacties

 • door sylviedhondtie op maandag 26 mei 2014

  Normaal lees ik geeen "opinie" van iemand die onderduiks reclame komt maken, in zijn belang. Pech, ik vond deze reclame maar op het einde.

  In die zin reageer ik slechts kort. "Gelernter " Filosoof bent u wellicht niet, filosofisch wellicht wel ( volgens uzelf).

  Want u wil niet inzien dat de overlopers vanuit het Vlaams Belang dat misschien ten gunste deden door van het blinde en rabiate racisme weg te gaan.

  PS : ik trek het mij WEL aan dat u schrik kreeg van racisme. .

 • door Roland Horvath op maandag 26 mei 2014

  Men kan stellen dat N-VA nu het Nieuwe VB geworden is. Ze hadden al programma punten overgenomen, bij de gemeenteraadsverkiezingen zijn er mandatarissen bijgehaald en nu kiezers. VB is dus ontsnapt aan het Cordon Sanitair door te verhuizen naar N-VA op het VB bestuur na. Die kiezers en mandatarissen zijn niet ineens democraten geworden, ze kleuren N-VA nog zwarter. Overigens het is redelijk te stellen dat N-VA ook niet democratisch is of was: Volgens de Leider is er democratie in Vlaanderen als N-VA de absolute meerderheid haalt, want dan regeert het Vlaamse volk. Dat heeft met de definitie van democratie als 'het georganiseerde meningsverschil' niets te maken. Een andere reden om N-VA voor niet- democratisch te aanzien is het feit dat volgens hen het volk =de Leider boven de burger staat en recht van spreken heeft. De burger heeft alles aan het volk te danken. Volgens de gebruikelijke definitie is de burger de bouwsteen van de democratie. Dat N-VA altijd voor democratisch aangezien is, is flauw, antiproductief en vals. Dit alles bewijst dat VB en N-VA twee uitgaven zijn van hetzelfde.

  Zondag 25 mei 2014 hebben de media - en de partij van het grootkapitaal gewonnen. Bij de VRT, VTM en haast alle kranten werd er maanden zelfs jaren lang haast elke dag gepraat over N-VA/BDW en verschenen er foto's van hen. Dat is voldoende om de verkiezing te winnen. Het Nieuwsblad bijvoorbeeld, een CVP krant, publiceerde de dag voor de verkiezing een foto van BDW op de eerste pagina. De Morgen, een krant die zich Links noemt, weigerde de afgelopen drie maanden commentaren te publiceren die essentiële kritiek hadden op N-VA. DMorgen is dus alleen in schijn een Linkse krant, ge kunt er dus niet veel van leren dat uitgaat boven de neoliberale propaganda van het grootkapitaal. Het summum van corrupte journalistiek is de jarenlange kruiperige houding van de VRT Terzake en Reyers Laat ten opzichte van N-VA en daarvoor - van VB en LDD. Nooit is er wat uitleg gevraagd bij de holle slogans van die partijen. Wij-zij denken en discriminatie zijn we gewoon gaan vinden of we vinden dat er toch een reden voor is.

  In het verder verloop van de formatie en de legislatuur gaat het alleen om geld en wel om een vermindering van de bedrijfslasten. De GMO willen dat zogenaamd omwille van hun concurrentievermogen zoals de EU het voorstelt. In feite voor hun exportwinst. Dat de Sociale Zekerheid SZ, lonen en koopkracht dan ook afgebouwd worden ten koste van consumenten en KMO is meegenomen. Het creëert armoede bij de meesten van de 99% gedurende tientallen jaren en dus onderdanige werknemers. Racisme, discriminatie, gelijkheid en vrijheid of zelfs maar welzijn en welvaart zijn niet de bekommernis van de winnende partijen. Het gaat uitsluitend om winst.

 • door Jan Willems op dinsdag 27 mei 2014

  “We moeten het N-VA bedanken….” Ik weet niet wie dit gezegd of geschreven heeft. Waarom wordt dat trouwens niet vermeld? Het is klinklare onzin. Het ging hem in deze verkiezingscampagne niet over sociaal-culturele fenomenen zoals racisme. Het ging hem om het sociaal-economische, links versus rechts zeg maar. Deze interpretatie, dat is niet de waan maar de WAANZIN van de dag. “Wie alleen in het heden leeft, mist veel”, zo staat op de achterflap van de gemoderniseerde versies van de stripverhalen van Suske & Wiske. Dat is aan mij alvast niet besteed. Surf maar eens naar http://www.dewereldmorgen.be/blogs/janwillems/2012/08/19/de-rode-pet-van-bart-de-wever

 • door Flor op dinsdag 27 mei 2014

  Het grote probleem met de migranten is dat ze ofwel niet werken en als ze dan werken nemen ze onze jobs af. Het probleem is de integratie. Toen al die Turken en Marokanen naar hier werden gelokt, hebben ze gewoon een inschattingsfout gemaakt. Men had die mensen toen taallessen moeten aanbieden en rekenen moeten houden dat ze hier misschien gingen blijven. Op die manier stonden we vandaag gewoon veel verder. Als je dan van jongs af aan wordt geconfronteerd met diversiteit zal je er later ook minder problemen met hebben en er meer voor openstaan. Nu zie je dat ook bij de nieuwe Belgen dat ze gewoon beter worden opgevangen. Er is nog werk maar het gaat de goede kant uit. Voor alles wat je niet kent ben je bang.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties