Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

“De polarisatie tussen (kans)arm en (kans)rijk drijft een wig in onze samenleving”

De verwachtingen van jongeren voor onze samenleving zijn gitzwart, stelt een onderzoek van Mark Elchardus (VUB). Al zijn het niet enkel jongeren die onze maatschappij zien verschuiven naar een genadeloze en onverbiddelijke gemeenschap
maandag 12 oktober 2015
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

In aflevering zes van De Nieuwe Start, spreekt Jos Vandikkelen, directeur bij fietsherstelbedrijf Vélo, zich uit over de veranderingen die hij waarneemt.

“We leven in een tijd die hoe langer, hoe meedogenlozer wordt, is mijn indruk. Mensen worden behandeld alsof ze instrumenten zijn, en moeten mee kunnen in deze samenleving. Maar er zijn een aantal mensen, die om zeer diverse redenen, minder makkelijk mee kunnen. De kansen die zij krijgen om toch aan te pikken, worden moeilijker. En het verwijt dat hun eigen fout is, wordt steeds maar luider als het hen niet lukt.”

“Het is op dat snijpunt, tussen een samenleving die heel hoge eisen stelt en mensen die stommiteiten doen of geen kansen gekregen hebben, dat Velo probeert mensen op te pikken en op een niveau te brengen dat ze toch kunnen participeren aan deze samenleving.”

Jos heeft gelijk.

Failliet gegaan? ’t Is enkel en alleen je eigen schuld. Je land moeten ontvluchten? Profiteur. Niet meer kunnen werken omdat je ziek bent? Pech. Niet dezelfde kansen gekregen als een medeburger? Eigen schuld, dikke bult.

De huidige politieke meerderheid toont weinig begrip voor mensen die om welke reden dan ook niet mee kunnen in deze maatschappij, die willens nillens niet kunnen voldoen aan de hoge eisen en verwachtingen die deze regering hen oplegt. Zoek het zelf uit, is de teneur. En die teneur besmet de burgers, de polarisatie tussen (kans)arm en (kans)rijk drijft een wig in onze samenleving.

Organisaties en bedrijven zoals Vélo, Wonen en Werken, het Spit of IGO richten zich net op die mensen die het moeilijker hebben. Om kansen te bieden aan de mensen zelf. Los van de individuele waarde dat de sociale economie biedt aan elk van die mensen, biedt het de maatschappij de kans om waardig en nuttig werk aan te reiken. Om te erkennen dat niet elke mens dezelfde kansen in het leven gekregen heeft, dat elke mens een tegenslag kan kennen. En dat de overheid, en bij uitbreiding de samenleving, er staat om te helpen. Het maakt me woedend dat de huidige regering dat stelselmatig afbouwt, volhardend in de doctrine van de eigen maakbaarheid, dat mensen hun eigen succes moeten creëren.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

2 reacties

  • door Stef Hublou op dinsdag 13 oktober 2015

    Schitterende visie. Verlinden, is zij visionair? Waarom is dit soort stemmen & analyses nog zo zeldzaam? Is onze politiek misschien nog zo mannelijk van genie? Is er een vrouw nodig met het verstandige vermogen tot compassie met wie niet (meteen) succesvol is? De ideologie die mensen opdeelt in winnaars en losers is zo dom als een kei, natuurlijk. Iedereen is nu en dan een mislukkeling, toch? Leven doen wij met vallen en opstaan. Ik ken Jos Van Dikkelen. In een vorig leven was hij actief als hoofdredacteur voor een christelijk tijdschrift. Ik hoop dat menselijke krachten zich gaan bundelen, over partijgrenzen of oude ideologische barrières heen. In dienst van mensen die vaak veel doorzettingsvermogen hebbenen zeer creatief te werk gaan, om te overleven! Mensen voor wie er meer problemen op het bord komen elke dag, dan er oplossingen zijn. Een jonge vriend, schrijver en actief als vrijwillig leraar Nederlands voor inwijkelingen met exotische origine in Leuven, typeerde de voorzitter van de N-VA onlangs heel treffend: "Die man is een misantroop". Wij moeten ons losrukken uit het krachtenveld dat hij opwekt.

  • door Stef Hublou op woensdag 14 oktober 2015

    ... Natuurlijk is Bart De Wever niet veel meer dan de trieste Incarnatie van iets veel groters. Van wat ik zou noemen "een Boze Geest" die mede de Tijdsgeest van vandaag uitmaakt. Dat bestaat. De wreedheid en het misprijzen voor Waarheid onder de Nazi's blijft een helder voorbeeld van een Kwaadaardige Geest. De waarschuwing van politicoloog Elchardus dat onze jongeren een gitzwarte toekomstverwachting hebben... dat heeft natuurlijk veel te maken met het feit dat onze ouders al een à twee generaties als hoofdwaarden heel andere dingen kiezen dan waarachtig vader en moeder zijn. Het economisme, het arbeidsethos dat dagelijks slachtoffers maakt, (onwerkbaar werk, geen gevoel voor Waarheid meer...) zou nooit zo hebben kunnen ontsporen als onze cultuur... Kindvriendelijker was gebleven, toch? De klacht van Jos Van Dikkelen is alarmerend én terecht. Mensen worden gebruikt als tuigen. Hij is nederig van hart én intelligent & heeft de vinger aan de pols van de Tijd in atelier Vélo. Dat zeg ik ook als historicus. En als ervaren opvoeder. Lees in dit verband ook het cursiefje http://community.dewereldmorgen.be/blog/stefaanhublou/2015/10/12/weer-een-zieltje-gered. In de blog http://community.dewereldmorgen.be/blog/stefaanhublou/2015/07/22/gasboete-voor-een-vuurpot denk ik verder na over dit thema. Ik verwijs naar onderzoekers die trachten de ogen te openen voor onterecht in onbruik geraakte Waarden. Voor de waardevolle, kosteloze vruchten die inheemse culturen plukken. Hun kinderen zijn in vergelijking met de onze "gemakkelijke kinderen", als volwassenen zijn zij goedlachs en tevreden. Het geheim? Dat hangt samen met de Wijze Waarden van die mensen, sommigen radicaal tegengesteld aan deze van ons Consumptiekapitalisme. Die Megamachine voedt ons, maar tegen welke prijs ?

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties