about
Toon menu

Militaire ontruiming van de ZAD in Notre-Dames-des-Landes. Wereldwijde solidariteit!

zaterdag 14 april 2018
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Een oproep tot wereldwijde solidariteitsacties, overal, om de vernietiging van de ZAD van Notre-Dames-des-Landes te beeindigen. Dit is een letterlijke vertaling van de oproep die de mensen uit de ZAD, een bezet territorium van 22 vierkante kilometer, doen (https://zad.nadir.org/?lang=en).

Woensdag 11 april 2018


We schrijven met de geur van het traangas dat onze vingers bedwelmt. De symfonie van vogelgezang in de lente wordt onderbroken door de explosieve echo´s van stungranaten. Onze ogen druppelen van de tranen, minder van het gas dan van het verdriet; omdat de huizen van onze vrienden, onze schuren en onze biologische boerderijen worden vernietigd. Bulldozers, gesteund door 2500 agenten van de militaire politie, gepantserde voertuigen, helikopters en drones, razen door deze bossen, weilanden en natte gebieden om de toekomst te verpletteren die we hier aan het bouwen zijn in de ZAD (Zone A Defendre).

We roepen op om overal solidariteit te organiseren, dat kunnen betogingen zijn bij uw plaatselijke Franse ambassade of consulaat, of acties die je onderneemt tegen elk geschikt symbool (zakelijk of iets anders) van Frankrijk!

Ben je niet te ver weg? Begeef je met je ongehoorzame lichaam dan snel naar ons, hier in de ZAD. Als de Franse regering de ZAD ontruimt, ontruimt ze de Hoop.

Vijftig jaar lang was dit unieke schaakbordlandschap de plaats van een meedogenloze strijd tegen een zoveelste klimaatvernietigende infrastructuur:

- een nieuwe luchthaven voor de nabijgelegen stad Nantes. Boeren en dorpelingen, activisten en naturalisten, krakers en vakbondsmensen weefden een onbreekbare ecologie van strijd samen en drie maanden geleden op 17 januari kondigde de Franse regering aan dat het luchthavenproject zou worden opgegeven. Maar deze ongelooflijke overwinning, gewonnen door een verscheidenheid aan creatieve tactieken, van petities tot directe actie, juridische uitdagingen tot sabotage, had een donkere schaduw. In dezelfde adem dat de regering het failliet van het luchthavenproject verklaarde, kwam er de aankondiging dat de mensen die deze 4000 hectare bevrijd gebied bezetten, de 300 van ons die hier leven en aan landbouw doen in 80 verschillende collectieven, zouden worden ontruimd. Omdat we niet alleen tegen de luchthaven durfden te zijn, maar ook tegen haar WERELD.

Sinds die overwinningsdag heeft de strijd zich getransformeerd en gaat het nu niet langer over een destructief infrastructuurproject, maar ook over het delen van het grondgebied dat we bewonen. We hebben verhinderd dat deze plek plat gebetonneerd wordt en daarom is het ook aan ons om voor de andere toekomst te zorgen. De beweging houdt vol dat we het recht moeten hebben om het land te beheren als een commons (zie de verklaring The Six Points for the Zad because there will never be an Airport).

Vandaag is dit de strijd van de ZAD (Zone A Defendre) van Notre Dame des Landes.

De zad werd gelanceerd in 2009 nadat een brief verspreid werd die was geschreven door de lokale bevolking(verspreid tijdens het eerste Franse klimaatkamp hier). Deze brief nodigde mensen uit om de zone te bezetten en de verlaten boerderijen te gebruiken. Nu is de zone een van Europa's grootste laboratorium van commoning geworden. Met bakkerijen, piratenradiostation, tractor-reparatieworkshop, brouwerij, architecturale hutten, feestzaal, medicinale kruidentuinen, een rapstudio, zuivelverwerking, groentetuinen, een weekblad, een korenmolen, een bibliotheek en zelfs een surrealistische vuurtoren.

Dit is een concreet experiment geworden om de controle over ons dagelijks leven terug te nemen.

In 2012 kwam er op de poging van de Franse staat om de zone te ontruimen, om de luchthaven te bouwen, hevig verzet. Ondanks talloze sloopacties kwamen 40.000 mensen opdagen om het te herbouwen en trok de regering zich terug. De politie heeft sindsdien geen voet meer gezet op de ZAD gezet, tot dus maandagochtend. Om 3 uur drongen de gendarmes toen de zone binnen.

Op de eerste dag vernietigden ze enkele van de mooist gebouwde hutten en schuren, maar gisteren weerhielden we de politie ervan om naar de Vraies Rouge te gaan, toevallig een van de plekken waar een van onze onderhandelaars met de regering woonde. U vernietigde het huis van degenen die overeenkwamen om samen met u aan tafel te gaan zitten, dat was een strategische fout. Het fantastische pers-team van de ZAD gebruikte dit naar de media toe en vandaag winnen wij de strijd om het verhaal. Als er de komende dagen genoeg mensen naar de zone komen, kunnen we ook de strijd op het territorium winnen. We hebben allerhande rebellen nodig, van koks tot medici, vechters tot getuigen. We betwijfelen of deze landelijke opstand voor het weekend zal zijn voltooid, wanneer we de mensen ook oproepen om te komen en alles te herbouwen.

Er hebben al solidariteitsdemonstraties plaatsgevonden in meer dan 100 steden in heel Frankrijk, terwijl de stadhuizen van verschillende steden bezet werden. Zapatistas demonstreerden in Chiapas Mexico. Er waren acties in Brussel, Spanje, Libanon, Londen, Polen, Palestina en New York en het ondergrondse parkeerterrein van de Franse ambassade in München werd gesaboteerd. Ze zullen onze solidariteit nooit kunnen uitbannen.

Plaats uw rapporten op twitter @zad_nddl #zad #nddl en op onze e-mail voor solidariteitsacties: soutienzad@riseup.net. voor meer info in het Engels, zie www.zadforever.blog en bekijk deze video om te zien wat er wordt vernietigd: https: // www. youtube.com/watch?v=lqrtUkBmv8s

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.