about
Toon menu

Papieren? Nee. Kogels? Ja.

vrijdag 24 november 2017
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.


Dat politie-agenten met rubberkogels kunnen schieten op mensen die een nieuwe woonplaats betreden is het nieuwe normaal. Razzia´s op mensen die slapen in een park. Razzia´s van hooligans op mensen die in een armtierige woning verblijven (bij gebrek aan iets beter).  Omdat deze mensen geen papieren hebben, ze een andere huidskleur hebben, ze op een gegeven moment naar België kwamen. Daarom zijn ze minder waard in dit Belgisch kapitalisme. Geen politieke haan die er naar kraait. Ik had het, jammer genoeg, niet anders verwacht. Een interview met iemand zonder papieren die er afgelopen zaterdag bij was toen de politie hen beschoot …

Een spandoek van mensen zonder papieren. De inkom van Hotel Astrid.

Hoe begon de situatie zaterdag?

Zoals in elke verhuis: in de ochtend zijn we al het materiaal naar beneden, naar de inkom, aan het brengen. We bereiden ons voor om te verhuizen met vsp, ik help een vriend zijn kleren in te pakken... We vertrekken in de vroege namiddag dan met een zestigtal met het idee om in dat nieuwe pand in te trekken. We gaan er van uit dat er een overeenkomst is met de gemeente en de eigenaar. We denken dat het legaal is, de verhuis heeft het karakter van een kleine betoging: er was muziek, een eerder ontspannen sfeer,... Vanaf dat we bijna aan het adres toekomen horen we een geluid van achter de hoek (waar het exacte adres is). We gaan de hoek om en zien twee mensen met geweren op ons gericht. Het zijn agenten in burger, zonder enige duidelijkheid dat het agenten waren. Ze willen verhinderen dat we binnen geraken.

Het is toch niet aan de politie om te beslissen wie er in iemand anders zijn gebouw naar binnen kan?

Blijkbaar belt een buur naar de politie omdat die denkt dat er een inbraak gaande is. Hetgeen niet klop gezien het gebouw al is opgeëist door de gemeente en er een akkoord is met SOS Migrants. We zijn op dat moment dan ook niet echt bang omdat we gewoon onze nieuwe verblijfplaats intrekken.

Hoe komt het tot de schoten?

Die twee politie-agenten verhinderen ons dus de toegang. Ze beginnen tegen ons te schreeuwen en ons te beledigen en een van de agenten geeft een trap op de achterkant van iemands´ knie. Die man duwt daarop dan de agent weg. Dan beginnen de twee politie-agenten te schieten op de mensen. Er ontstaat paniek en velen beginnen weg te lopen. Sommigen onder ons duwen de voordeur van het pand open. De politie-agenten gooien een traangasbom binnen. Sommigen blijven buiten, anderen zijn gevlucht bij het tumult en sommigen -zoals ik- zijn binnen in het gebouw. Na kort te bekomen, blokkeren we dan de deuren. We beginnen het gebouw te bekijken. We realiseren ons vrij snel dat het gebouw niet bewoonbaar is (geen mogelijkheid tot electriciteit, wateraansluiting, verwarming of toiletten,…) en het niet bewoonbaar gemaakt kan worden.  

Kan je even ingaan op de overeenkomst met de gemeente waarover je net sprak?

De verantwoordelijke van SOS Migrants die er bij is, belt dan naar de gemeente om te vernemen wat er is misgelopen. Hij hoort dan pas dat de eigenaar beroep heeft aangetekend tegen het opeisen van het gebouw door de gemeente. Wij komen dit pas te weten als we al binnen zijn, waardoor er dus grote onnodige risico´s genomen zijn die dag. Eigenlijk zijn er veel actoren die gefaald hebben.

Het was vooral een grote fout van de gemeente in haar communicatie naar ons toe, maar ook de mensen die het gebouw zochten hadden moeten weten dat het eigenlijk niet echt bewoonbaar is. En dan hebben we nog niet gesproken over het politie-geweld.

Anti-woonwet* leidt tot dakloosheid

De huidige verblijfplaats

Wat zal de impact zijn van de anti-woonwet op de levenscondities van mensen zonder papieren?


Toen wij van deze wet hoorden waren we met  La coördination des sans-papiers de eersten die in paniek schoten. Het is duidelijk dat deze wet ons direct zal raken. Er zijn andere europeanen die kraken maar als deze opgepakt worden, kunnen ze meer steunen op een netwerk of op bepaalde rechten. Wat zullen diegenen doen -mensen zonder papieren – die niets hebben? Ik heb zelf vrienden, maar de meeste anderen? Ze hebben geen geld, geen familie en geen vrienden.... Zij belanden op straat. Dat is de overgrote meerderheid van de mensen zonder papieren. Als er geen kraakpanden meer zijn, dan slapen we niet meer. De mensen die nergens iets vinden waar ze kunnen logeren, zullen op straat slapen. Of veeleer: proberen slapen.

Hoe is de situatie nu dan als er iets gekraakt wordt?

Als je een gebouw binnengaat om een dak boven je hoofd te hebben is er opeens een project gelinkt  aan dat gebouw. Een gebouw staat al vier jaar leeg en als je een lege ruimte betrekt zijn er opeens plannen mee. Het wordt nu al niet getolereerd dat mensen zonder papieren leegstaande ongebruikte ruimtes gebruiken om te leven, om de kou te trotseren. Zelfs in de winter wordt dat niet meer toegestaan.

Is de repressie verhoogd het laatste jaar?

Zeker in vergelijking met een jaar geleden. Vorig jaar werd er in Ixelles gekraakt en heeft men ons daar laten overwinteren. Nu wordt dat niet meer toegelaten. Integendeel, panden waar mensen zonder papieren leven werden het laatste jaar systematisch ontruimd.

Andere gevolgen van de nieuwe anti-woonwet?

Die wet zou, naar ik heb vernomen, betekenen dat je de eerste keer een boete krijgt. De tweede keer een boete en een gevangenisstraf,… en zo loopt het dan verder op. Tegelijkertijd denk ik dat sommige mensen zonder papieren misschien wakker geschud zullen worden door de wet. Dat ze misschien meer tot actie zullen overgaan. Het is moeilijk om je te organiseren als je geen papieren hebt. De laatste betoging in Brussel was er een heel goede opkomst. Misschien is de nieuwe wet iets dat mensen zonder papieren in beweging zal brengen. Wat als we met honderden mensen die vanwege deze wet uit hun verblijfplaats gezet worden, iets blokkeren en weigeren nog weg te gaan? De staat voorziet geen opvangplaats maar laat ons ook geen lege ruimtes gebruiken om te wonen, hoe kunnen wij leven…

Er is het moordende beleid van francken rond migratie. Daarnaast heb je zoiets als de nieuwe anti-woonwet. Op het politieke halfrond blijft het rond beide heel stil. Hoe kunnen mensen met papieren solidair zijn?

Wat me tegelijkertijd is opgevallen met alle anti-migratiewetten die naar buiten komen: ze laten ons in de praktijk ook deels begaan. Ze weten waar we wonen en zouden ons morgen kunnen komen oppakken. Ze gaan niet alle mensen uitwijzen, vanuit economische motieven.

Gisteren ging ik naar een lezing van een professor, Abdeslam Marfouk, die heel duidelijk stelde: als mens zonder papieren draag je meer bij aan de economie (zwart werk, consumptiegoederen,…) dan dat je haar kost, ook al wordt dat niet erkend. Hij stelde, gestaafd met statistisch materiaal: ´Jullie brengen de samenleving veel meer op dan dat jullie haar kosten´. Daarnaast kost het veel te veel geld om ons allemaal uit te wijzen. En last but not least: mensen zonder papieren zijn heel goedkope arbeidskrachten want kunnen heel gemakkelijk uitgebuit worden omdat ze hier geen papieren hebben.

Hoorde je de reactie van francken over het politiegeweld in Brussel?

Nee.

Hij haalde dit aan om te stellen dat zijn idee van een Fast-Team politie, een politie gericht op migranten, een goed idee is?

Dat verwonderd mij totaal niet. Moest iemand van hier (iemand zonder papieren) hem vriendelijk goeiedag zeggen, dan zou hij waarschijnlijk in de pers zeggen dat hij beledigd geweest is.

Nog iets anders?

We moeten met onze vierhonderd die nu geaffilieerd zijn allemaal op een centrale locatie gaan zitten en eisen dat er een oplossing komt. We trekken onze plan dagdagelijks maar krijgen geen recht om te werken, geen recht op een woonst,… We moeten eisen om als mens erkend te worden.

We zitten als mens zonder papieren, vluchteling, dakloze,... in een gelijkaardig schuitje en moeten solidiar zijn. Ik ben hoopvol dat minder en minder burgers in België dit beleid pikken. Bij de laatste betoging van de mensen zonder papieren kwamen er tweeduizendvijfhonderd mensen protesteren. Dat was een veel grotere opkomst dan dat we gewoon zijn.

Wat kunnen mensen met europese papieren doen?

Er zijn veel mensen die solidair zijn. De beste manier is het directe menselijke contact. Ga naar het Maximiliaanpark of kom naar dit hotel. Ga rechtstreeks naar de mensen, zonder tussenpersonen. Je praat met mensen en hoort, voelt, ziet wat er nodig is. De laatste keer dat ik in het Maximiliaanpark was, zag ik mensen met hun kinderen langskomen. Hun kinderen hebben dan speelgoed gegeven aan kinderen die in het park sliepen. Dat is heel goed, op die manier leren kinderen direct wat het betekent om solidair te zijn met anderen in moeilijke situaties.

Andere dingen die je nog wilt meedelen?

Kom zeker langs om te helpen en op 12 en 13 december wordt er een Europees-Afrikaanse Tegentop gehouden tegen het europese migratiebeleid.Er werd door SOS Migrants een klacht ingediend tegen het gedrag van de politie op de bewuste 18 november 2017.

*Er wordt gesproken en geschreven over de zogenaamde nieuwe anti-kraakwet. Onderstaand zullen we dit een anti-woonwet noemen. Omdat het een aanval is tot het recht op een woonplaats voor diegenen die het geld niet hebben om  iets te huren. Omdat het iedereen die zich onderaan op de woonmarkt bevindt in een zwakkere positie plaatst. De precairste groepen eerst.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.