Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Persoonlijke reactie op de uitspraak Willem Elias (victim-blaming)

maandag 6 april 2015
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Toen ik het nieuws vernam omtrent de heel ongelukkige uitspraak van Willem Elias, decaan Psychologie en Educatieve Wetenschappen aan de VUB, heb ik een videoboodschap opgenomen. Deze zou ik nu zeer graag willen delen met zoveel mogelijk mensen en het liefst ook met de heer Elias zelf, opdat hij beseft wat voor kwaads zijn uitspraak heeft gedaan. 

Via de volgende link kan je mijn persoonlijke reactie bekijken: 


Deze video werd rechtstreeks opgenomen vanuit mijn hart en met zoveel mogelijk respect voor iedereen. Het spijt me als dit niet zo overkomt.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

10 reacties

 • door André LEERS op maandag 6 april 2015

  Ik heb er 46 jaar over gedaan (zie Humo van 3 augustus 2010). Van een decaan had ik wel een groter ruimtelijk hersensvermogen verwacht.

  André LEERS

 • door Thomas Keirse op maandag 6 april 2015

  Deze samenleving heeft nog heel wat werk voor de boeg. Niet alleen hebben veel vrouwen het er zelf moeilijk mee een verkrachting aan autoriteiten aan te geven, omdat het moeilijk is voor mensen om onder ogen te zien dat ze een slachtoffer geworden zijn, diezelfde autoriteiten zijn ook niet altijd even ontvankelijk (geweest) voor aangiftes van verkrachting.

  Nog steeds zijn er mensen binnen de overheid - onder meer bij de politie - die niet gepast reageren, zelfs ridiculiseren. Wat als je aangifte wil doen en de agent blijkt je niet serieus te nemen? Een harde klap. Verkrachting binnen de relatie wordt overigens pas sinds 1989 officieel erkend door de overheid. Daarvóór moest je niet afkomen met 'ik ben verkracht door mijn man/vriend'. Vandaag dragen we nog de gevolgen van die uiterst trage verbetering in de positie van vrouwen.

  We hebben niet alleen te werken aan een samenleving die de verkrachting van vrouwen (en mannen) serieus neemt, maar ook aan een samenleving die vrouwen tout court serieus neemt. Dat de mening van een vrouw, dat zij verkracht is, soms in de wind geslagen wordt of gebanaliseerd wordt, is ook een uitdrukking van het ridiculiseren van de mening van vrouwen an sich.

  Op veel vlakken neemt de samenleving vrouwen niet serieus. Zelfs als het ging om het debat over vrouwelijk commentaar op televisie bij sport, hoorde ik linkse mensen - mensen die zich progressief noemen - zeggen: "vrouwen kennen niets van sport, dus het is een non-debat".

  Als wij als samenleving de mening van vrouwen in vele domeinen niet waarderen of ronduit gaan marginaliseren, dan is het niet te verwonderen dat er mensen en instanties zijn die de kop in het zand steken, of het slachtoffer de schuld geven, op het moment dat een vrouw wil vertellen dat ze is verkracht.

  • door Patrck op maandag 6 april 2015

   Beste Ashley, Een heel moedige getuigenis, jij hebt zeker m'n steun. Ik heb dit zondag avond om 18h00 beluisterd en zie dan ook dat dit om 12h00 gepost is. Na zes uur heeft nog niemand je aangrijpende getuigenis "geliked" op facebook. In wat voor een wereld leven wij......................... Ik wens anoniem te blijven omdat het zo een delicaat onderwerp is.

 • door Claxon op maandag 6 april 2015

  Goed gedaan! Men veroordeelt de media terwijl die niet meer hebben gedaan dan wat ze altijd doen. Maar ondertussen staat men wel al klaar om het mogelijk slachtoffer te veroordelen. Hypocriet. En ergerlijk ook. Ik heb nog nooit zo hard gewenst dat ik in een ander land woonde dan de afgelopen week. Ik heb me nog nooit zo erg geschaamd een Belg te zijn. We zijn het land van Dutroux en blijkbaar worden we nu ook een land dat mogelijke verkrachtingsslachtoffers gaat demoniseren.

 • door Linde Vancraen op maandag 6 april 2015

  Beste Ashley, Ik wou je toch graag even zeggen dat ik jouw moed enorm bewonder. Ik merkte toen ik jouw videoreactie bekeek dat je nog steeds met veel schuldgevoelens zit, zowel over de verkrachting (neen, tuurlijk ben je hem geen sex verschuldigt en je bent ons noch hem een verklaring verschuldigt waarom je dat niet wou) als over het feit dat je niet meteen naar de politie bent gestapt. Waarschijnlijk heb je tijdens je opleiding ook al meer dan genoeg verklaringen gezien waarom dat het geval is en zou je tegen een vriendin die hetzelfde voor had meteen hebben gezegd dat dat normaal is, dat haar geen schuld treft, dat ze helemaal niet laf is of niet straf genoeg in haar schoenen staat... Soms is het echter nogal moeilijk om voor onszelf even veel begrip te tonen als voor onze vrienden, hoeveel rationele argumenten ons schuldgevoel ook proberen te verminderen. Als je ooit getwijfeld hebt aan je eigen moed, neem het dan van mij aan, vandaag ben jij de moedigste vrouw in Vlaanderen. Jouw moed kan bergen verzetten en maatschappijen veranderen. Ik ben al vast heel erg onder de indruk en het helemaal met je eens. Vrijheid van meningsuiting, stelt je niet vrij van verantwoordelijkheid voor je meningsuiting. Dat je van een decaan psychologie meer psychologisch inzicht mag verwachten wanneer hij zijn mening uit voor 3300 mensen lijkt me duidelijk. Het is dan ook zeker niet ver gegrepen om om zijn ontslag te vragen wanneer hij zijn podium (want 3300 mensen is al een serieus publiek) gebruikt om psychologische schade te berokkenen in plaats van helen. Bovendien is van een man die dit soort dingen éénmalig durft te verkondigen elk ander moment ook te betwijfelen of hij inderdaad wel over de noodzakelijke psychologische kennis beschikt.

 • door lauris op maandag 6 april 2015

  Bedankt om ook mannen aan te moedigen aangifte te doen als ze het slachtoffer zijn van verkrachting of aanranding. Broodnodig... en een minstens even groot taboe als verkrachting van vrouwen.

 • door Philippus Neeri op maandag 6 april 2015

  Beste Ashley,

  Samen met mijn echtgenote heb ik naar je moedige en relevante getuigenis gekeken. Los daarvan zijn we er ook van overtuigd dat jij tot een uitstekende klinische psychologe zult uitgroeien, veel beter dan de decaan. Respect!

 • door Notitie op maandag 6 april 2015

  Moedig jouw getuigenis alle respect. Ik stel mij toch de vraag waarom Willem Elias in functie kan blijven ? Gelezen zijn recente reactie & gezien zijn facebook tijdlijn van 16 mei 2011, hoe Willem Elias denkt over DSK : Jongens jongens, waar gaan we naartoe, als een mens al het kamermeisje niet meer mag neuken, bij Louis XIV maakten ze daar geen spel van! Werkelijk prof. onwaardig.

 • door BartNu op dinsdag 7 april 2015

  Ashley... Je hele 22 minuten zijn eigenlijk te resumeren in de uitspraak die je op 16min 50sec doet, waarschijnlijk zonder het helemaal te beseffen: "er zal een veel betere decaan aan de "macht" komen". Macht, daar gaat het om. Macht geeft aanleiding tot machtsmisbruik. Op alle niveaus, op alle leeftijden, bij beide geslachten. Ook verkrachting is machtsmisbruik. In vele gevallen kan of durft het slactoffer zich op het moment zelf niet weren. Vaak net omdat de pleger een bepaalde macht over het slachtoffer heeft... Ook daarom komt de aangifte of de wraak pas later, als het slachtoffer zich aan de macht van de pleger heeft kunnen onttrekken. Vele mannen en vrouwen herkennen zich vast als ze dit lezen. Ik vrees dat dit fenomeen nooit uit de wereld te bannen valt. Sterkte met de gevolgen van je uiting en viraal gaan van je filmpje. Hopelijk kan jij en alle anderen die in een soortgelijke situatie zaten zich sterken uit het gebeurde en de wetenschap dat er velen 100% achter je staan!

 • door KellyBraemX op dinsdag 7 april 2015

  Hoe deze man reageert laat enkel blijken dag hij zelf geen miserie kent !! Ik ben zelf ook een slachtoffer van een verkrachtig en ik heb ook 2jaar gewacht !! En nee willem ik verwacht niet dat u gedachten veranderen en ook niet dat u het begrijpt maar de periode nadie ligt jz leven overhoop wordt je in alle richtingen geduwd door emotie's en schaamte en door de bedreigingen van de dader maalt het er niet gemakkelijker op !!

  Mensen die slachtoffer zijn van zoon gruwelijke daad hebben steun nodig en door jou reactie gaan er nog minder mensrn er mee naar buiten komen dus wees je zelf dank baar er zullen dus veel rotzakken ongestraft blijven rond lopen !!!

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties