about
Toon menu

Open brief aan politieke partijen, voorstel tot legalisatie van cannabis

vrijdag 16 september 2016
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Geachte Burgemeester, Leden van het Schepencollege,

Het gevoel besluipt me dat ik, en vele mensen met mij, als medicinaal cannabisgebruiker gediscrimineerd word. Het is een gevoelig onderwerp, daar ben ik me van bewust. 

De wereldbevolking gaat meer en meer op zoek naar natuurlijke manieren om gezondheidsproblemen aan te pakken en mensen worden zich meer en meer bewust dat we gezonder moeten leven.

De landbouw gaat erop achteruit, en landbouwers krijgen het steeds moeilijker om het hoofd boven water te houden. De crisis laat zich voelen, vooral bij de modale medemens. Besparingen worden alsmaar meer doorgevoerd om de begroting in orde te krijgen. Maar hennepteelt en cannabis worden nog steeds als illegaal beschouwd in België. Terwijl hierop, net als bij alcohol en tabak, accijnzen kunnen geheven worden. Ook worden nieuwe jobs gecreëerd door legalisatie, wat de economie ten goede komt.

De resultaten in de USA liegen er niet om. Honderden miljoenen dollars op jaarbasis, en dit enkel door de legalisatie van industriële hennep en cannabis… De groene revolutie gaat gestaag verder, maar ik kan me niet van de indruk ontdoen dat de beleidsmakers in België er blind voor wensen te blijven.

Verdere criminalisering, politionele diensten en het gerecht, dewelke kostbare tijd gebruiken om kleine thuistelers te berechten. Het kost allemaal de nodige mankrachten, uren en veel centen welke kunnen gebruikt worden om bedreigingen van andere aard aan te pakken.

Het wordt hoog tijd om de standpunten inzake cannabis te herzien.

U moet weten, ik lijd reeds 14 jaar aan chronische spier- en zenuwpijnen, spierspasmen en slapeloosheid ten gevolge hieraan. Deze laesies liep ik op bij het uitvoeren van mijn werk.

Ik ben sinds 1996 aan het werk als verpleegkundige en heb ten gevolge van mijn werk de nodige rug- en gewrichtsproblematiek.  Ik ben ook gediagnostiseerd met ADHD en hypersensitiviteit. 

Hiervoor werd door verscheidene artsen de nodige medicatie voorgeschreven, dewelke ik jaren tot mij genomen heb als een brave burgervader. Het probleem is dat ik vreselijke bijwerkingen heb van al deze medicatie; tachycardie, prikkelende darm, maagproblemen, slapeloosheid en allergieën om er maar enkele op te noemen.
Ik sukkelde door het leven en vond geen harmonie meer.

Tot ik  in contact kwam met medicinale cannabis. Ik gebruik dit door het te verdampen en maak zelf mijn CBD- en THColie. Natuurlijk rook ik ook wel eens een joint.

De cannabis die door mezelf geteeld wordt, wordt volledig biologisch/organisch geteeld. Geen insecticiden, pesticiden en andere kwalijke producten.
Mijn arts is op de hoogte van mijn medicinaal cannabisgebruik, evenals mijn psychologe. Ook zij steunen me hierin.

Mijn arts wenst cannabis voor te schrijven, zodoende kan ik in Nederland in de apotheek terecht, maar dan heb ik de kans om aangehouden te worden wegens invoer. De zwarte markt is helemaal geen optie, wegens slecht kwaliteit. Vandaar dat ik sinds enkele jaren mijn eigen plantjes kweek, enkel en alleen voor eigen gebruik.

In juni dit jaar werd ikzelf slachtoffer van beroving van mijn planten door de overheid in het kader van het Klima Supplies dossier. De heren van de recherche luisterden naar mijn verhaal, en begrepen me, maar moesten hun werk doen.

Het was hen duidelijk dat ik kweekte voor eigen medicinaal gebruik, en dat ik geen commerciële doeleinden had. Het was met tegenzin dat de heren mijn planten en materiaal in beslag namen.De binnenserre met ander geneeskrachtige planten mocht blijven staan. 

Waarom een onderscheid gemaakt wordt wat betreft legaliteit tussen verschillende planten voor medicinaal gebruik, begrijp ik niet goed. Cannabis is een wonderbaarlijke plant. Cannabis is een totaal medicijn. 

Waar is mijn vrijheid in dezer? Mag ik dan zelf mijn behandelingskeuze niet maken? Is dit geen inbreuk op de mensenrechten? 

Dat  cannabis illegaal is, lijkt me een totaal foute zaak.  Aangezien Mevr. De Block goedkeuring heeft gegeven voor Sativex, moet er toch onderzoek zijn geweest naar de geneeskrachtige werking van cannabis door de beleidsvoerders van dit land. Ik begrijp niet dat  mensen worden uitgesloten om deze plant te gebruiken voor hun gezondheid.

Het is algemeen geweten dat de mens reeds duizenden jaren in symbiose leeft met zowel hennep als cannabis. U zal ook wel reeds gehoord hebben van het endocannabinoïd systeem, dat in zowat alle organismen aanwezig is.
  
Ik gebruik nu ongeveer 4 jaar medicinale cannabis en ik heb sindsdien terug levenscomfort. Ik hoef geen pijnmedicatie, anxiolitica en benzodiazepines meer te gebruiken. De problemen met mijn maag zijn beter en problemen van allergische aard slinken als sneeuw voor de zon.

Het gebruik van medicinale cannabis is intussen aan een wereldwijde opmars bezig, de nodige onderzoeken werden en worden nog steeds gedaan. Ik ben er zeker van dat ook U de ogen hiervoor niet kan sluiten. Vandaar dit schrijven aan Uw persoon.

Ik had graag gehad dat U eens goed nadenkt over volgende maatregelen die ik U wil voorstellen. U kan ervoor zorgen (naar analogie met Burgemeester Noordanus van Tilburg in Nederland) dat wij, medicinale cannabisgebruikers, in België niet langer als crimineel en paria worden beschouwd. 

In 2018 wordt er terug gestemd in ons land. Bij deze stemgerechtigden zijn er veel kiezers die U door het legaliseren van cannabis gelukkig kan maken. En gelukkige mensen, die brengen graag hun stem uit in 2018, nietwaar?

Hiernavolgend vindt U een voorstel van te treffen voorwaarden voor het legaliseren van (medicinaal) cannabisgebruik en (medicinale) cannabisteelt. 

Wat betreft gebruik:

Cannabisgebruik niet alleen decriminaliseren, maar legaliseren.
Door deze maatregel alleen, kan U de zwarte markt uitschakelen, met minder straatcriminaliteit en dus minder overlast tot gevolg.
Creëer erkende verkooppunten of regel gewettigde verkoop via Cannabis Social Clubs. In dit verhaal zouden Cannabis Social Clubs centraal moeten staan.

Wat betref de teelt:

 • Er mogen niet meer dan vijf planten geteeld worden, binnenshuis of buitenhuis;
 • De kweekruimte mag maximum 2m2 bedragen met een maximum aan één lamp;
 • Deze planten mogen niet groter dan drie meter zijn;
 • De elektrische installatie dient gekeurd te worden op brandveiligheid door de hiervoor verantwoordelijke instanties;
 • De cannabis is strikt voor eigen gebruik;
 • Verkoop aan derden is niet toegestaan met uitzondering cannabis die door  wettelijk geregistreerde kwekers voor Cannabis Social Clubs geteeld wordt.
 • Beroeps- of bedrijfsmatig handelen is niet toegestaan met uitzondering van de kwekers voor Cannabis Social Clubs;
 • Controle op het product via steekproeven;
 • De teler moet meerderjarig zijn.

Mocht bij controle blijken dat aan één van deze voorwaarden niet voldaan wordt, wordt de politie ingeschakeld. Daarnaast kan de overheid, bij overschrijding van bovenstaande voorwaarden, overgaan tot passende bestuursrechtelijke sancties

Ik wacht geduldig op Uw antwoord.

Met vriendelijke groeten,

Alain Bollen

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

5 reacties

 • door agnesmi op vrijdag 16 september 2016

  Als je de informatie leest over cannabis is het zeker de moeite waard. Er zijn al veel wetenschappelijke studies hierover gedaan. Hopelijk blijft België niet achter. Deze week heeft de gemeente Tilburg de medicinale cannabis voor eigen teelt met voorwaarden goedgekeurd?

 • door Jef tef op zaterdag 17 september 2016

  Hoe erg ook om hier te vertellen, maar het Belgisch gezondheidssysteem is in 1967 gepatenteerd door enkele Franstalige politiekers,gezondheidsverkrachters, in opdracht van.... dewelke vele mensen nu nog geneesheren noemen, in opdracht van de pillen, ziekteproduceerders. Deze doktors,politiekers hebben toen zelfs de handtekening van voormalig Koning Boudewijn vervalst. Enkele franstalige onderzoeksjournalisten hebben dit vermeld in een krant die onze toenmalige koning in juli 1993 in Motril dagelijks las, en het gevolg van einde juli kent iedereen. Het gaat hier over een miljardenindustrie die in totaal meer dan 20 % van onze begroting omvat. Geld en macht is belangrijker dan gezondheid.en de onwetendheid is momenteel nog meer dan 90 % En onwetendheid, omdat zijn 90 % is, regeert altijd, zelfs in onze i democratie. Onder andere legaliseren van cannabis zou de kostprijs voor onze gezondheid gegarandeerd gedeeld door 10 laten gaan . Helaas hebben geneesheren hier helemaal geen economische boodschap aan... Proficiat nog voor uw eerlijk wetenschappelijk artikel

 • door Hakke op zondag 18 september 2016

  Helemaal akkoord. Op één ding na: rijden onder invloed van eender welke vorm van geestverruimende substantie is geen goed idee. THC blijft lang on het bloed zitten, ook als je psychisch niet meer onder invloed bent. Hoe hierop controleren? Hierover lees ik niets in uw uiteenzetting. Bestaan daar waterdichte oplossingen voor?

 • door ILLUMINATOR op zondag 18 september 2016

  Beste Alain,

  Proficiat dat u de indoctrinatie, die u tijdens uw opleiding werd ingeplant, hebt doorbroken. U bent nu een ervaringsdeskundige en het levende bewijs dat (dure) medicijnen niet alleen niet werken maar ook leiden tot nieuwe aandoeningen.

  Uw redenering dat dit de economie van ons land een duwtje in de rug kan geven klopt, het kan enkele miljoenen opbrengen. De grote probleem om dit te legaliseren is evenwel dat medicijnen miljarden opbrengen waarbij de miljoenen die wij voor ogen hebben werkelijk verbleken. Jammer genoeg gaan die miljarden alleen naar de farmaceutische industrie en niet naar onze economie.

  De media doen hier ook een serieuze duit in het zakje door de mensen dagelijks foute inlichtingen te verstrekken wellicht aangegeven door de farmaceutische industrie. Want werking van cannabis (en nog tal van andere natuurlijke planten) is krachtiger en met minder bijwerkingen dan de medicijnen die ze ons aanpraten.

  De kanker-hype die we dit weekend hebben gezien is in hetzelfde bedje ziek. Er hoeft niet langer onderzoek gevoerd te worden naar middelen om kanker te bestrijden. Ze bestaan al jaren en doen het veel beter dan chemo- en radiotherapie. Maar ook hier weer beschermt men de belangen van de industrie, niet van de patiënt noch van de gemeenschap die voor die nodeloze kosten opdraait.

  Onze kennis wordt jammer genoeg bepaald door de propaganda in media en zelfs in wetenschappelijke tijdschriften waar steeds meer vervalste onderzoeken gepubliceerd worden door de farmaceutische firma's. Trek je conclusies uit dit wetenschappelijk artikel https://www.google.be/search?q=The+contribution+of+cytotoxic+chemotherapy+to+5-year+survival+in+adult+malignancies.&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=ROTeV_SdB8HG8AfHraL4Dw.

 • door Wernerr op maandag 19 september 2016

  Legalisering van cannabis voor medische doeleinden is natuurlijk een evidente zaak, die eigenlijk zelfs geen argumentatie vereist. Het probleem begint wanneer recreatieve gebruikers van cannabis dit thema gaan aangrijpen om een algehele legalisering te bepleiten. De gevaren van regelmatig en/of overdadig gebruik van cannabis zijn genoegzaam bekend en meer en meer studies wijzen erop dat het product helemaal niet zo onschadelijk is als men wel eens durft voor te stellen. Dit hoeft ook niet te verwonderen, de natuur staat vol met planten die ons medicinaal vooruit helpen maar die je niet voor je plezier gaat innemen. Men bestraalt kanker suksesvol dmv radioactieve isotopen, maar ik denk niet dat het een goed idee zou zijn die isotopen vrij beschikbaar te stellen voor recreatief gebruik. De moraal: laat ons ervoor zorgen dat onze jongeren helder van geest blijven in plaats van zich stoned af te sluiten van deze wereld. Op die manier zullen zij ook beter kunnen vechten voor een betere wereld.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties