Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

School bij Nablus herhaaldelijk aangevallen door Israël

zaterdag 21 februari 2015
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Een school in de bezette Westelijke Jordaanoever vlak bij de stad Nablus is herhaaldelijk aangevallen door Israël.

Op 4 februari schoten Israëlische troepen geluidsbommen in deze school voor voortgezet onderwijs voor leerlingen uit de Palestijnse dorpen al-Lubban en al-Sawiya. Het flinterdunne excuus dat als rechtvaardiging voor deze aanval op het recht op onderwijs werd gebruikt: Israëlische kolonisten beweerden dat leerlingen van de school stenen naar hen hadden gegooid.

Gegevens die een waarnemingsgroep van de VN organisatie OCHA publiceerde wijzen erop dat het in geen geval om een op zichzelf staande aanval ging. De groep registreerde in 2014 acht incidenten die de leerlingen troffen of de lessen op deze school ten zuiden van Nablus verstoorden.

Een vergelijkbaar incident vond een jaar geleden rond deze tijd plaats. Vijf volledig bewapende Israëlische soldaten drongen dezelfde school binnen. De officier die de inval leidde beweerde ook toen dat leerlingen stenen naar kolonisten hadden gegooid.

Conrector Abdelrahim Muhammad Suleiman sprak deze bewering tegen. Volgens hem waren alle leerlingen aanwezig in de les.

Verdrievoudiging van aanvallen

De school ligt bij de weg van Nablus naar Ramallah. Deze is ook bekend als Route 60 en is een van de hoofdwegen die door de kolonisten uit de Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever wordt gebruikt. Al deze nederzettingen zijn in strijd met het internationaal recht.

Volgens OCHA is het aantal Israëlische aanvallen op Palestijnse scholen in de Westelijke Jordaanoever is in de laatste twee jaar verdrievoudigd. In 2014 werden in het totaal 152 aanvallen geregistreerd tegen 46 in 2013.

In oktober vorig jaar werd bijvoorbeeld een docent van de Haj Ziad Jaber school in Hebron door Israëlische troepen aangevallen. De docent was aan het filmen hoe Israëlische troepen de school binnenvielen. Ook toen beweerden de militairen dat de leerlingen stenen hadden gegooid naar Israëlische voertuigen. De soldaten kwamen naar de school om drie leerlingen te arresteren.

Electronic Intifada schreef vorige week over hoe leerlingen in bezet Oost-Jeruzalem regelmatig worden lastig gevallen door Israëlische troepen. De troepen hebben een school en de omgeving van al-Tur, een wijk in Jeruzalem, meerdere malen belaagd met traangas, handgranaten en een smerig-stinkend wapen dat bekend staat als “stinkdier water”.

Traumatisch

De statistieken van UNICEF, het kinderfonds van de Verenigde Naties, wijzen erop dat 12.000 Palestijnse kinderen in 2013 werden getroffen door het onderbreken van de lessen en schade aan scholen.

Israël's offensief tegen de Gazastrook in 2014 richtte enorme vernielingen aan het schoolsysteem aan. Tweeëntwintig scholen werden volledig met de grond gelijk gemaakt. Nog eens 118 scholen werden beschadigd waaronder 75 scholen van UNRWA, het VN-orgaan voor Palestijnse vluchtelingen.

Omdat de aanval zo traumatisch bleek voor de kinderen van Gaza, hadden honderdduizenden van hen daarna bijzondere begeleiding nodig volgens OCHA.

Al-Haq, een Palestijnse mensenrechtenorganisatie, beargumenteerde onlangs dat aanvallen op scholen een oorlogsmisdaad zou zijn onder de Vierde Conventie van Genève. Het internationaal recht bepaalt dat het recht op onderwijs moet worden gerespecteerd en dat kinderen beschermd moeten worden tegen militaire acties. Beweringen dat er stenen gegooid zijn, zijn nog geen reden voor Israël om deze fundamentele rechten te negeren.

Dit artikel verscheen eerder op The Electronic Intifada

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

4 reacties

 • door Bertje op zondag 22 februari 2015

  We zijn weer lekker op ons favoriete stokpaardje aan het rijden: anti-Israëlische propaganda. Alsof er niets ergers gebeurd dan het gebruik van stun grenades, dat zijn geen bommen, maar een niet-dodelijk zelfs niet destructief wapen is wat wordt ingezet bij rellen. Bij dat verhaal plaatst men dan een foto met de schade aan een school tijdens de Israëlische defensieve actie van juli 2014 in Gaza, wat niets met Nablus te maken heeft. Pure misleiding.

  Wat lees ik ondertussen op dit moment in de online kranten: "IS paradeert met peshmerga's in kooien", "zelfmoordaanslagen in Lybië eisen minstens 44 doden", "Nederlandse Somaliër pleegde zelfmoordaanslag in Mogadishu" en "89 kinderen ontvoerd in Zuid-Soedan".

  Ga rustig door met uw selectieve verontwaardiging. Op den duur luistert er toch niemand meer...

  • door Marc De Prins op maandag 23 februari 2015

   Bertje zonder achternaam, leer nu eens alle artikels lezen dan zal je zien dat die niet zo selectief zijn als u beweerd, of doet Israël nooit iets fout misschien ?

   • door ria aerts op dinsdag 24 februari 2015

    Ik denk dat Bertje graag zou hebben dat we allemaal zwegen over dit soort feiten, want ergens verstoort het toch wel ons redelijk veilige leventje, momenteel op niveau 3 geloof ik. Laten we allemaal volgzame schapen worden. Heeft hij The Matrix ooit gezien?

 • door Gerrit Buunk op woensdag 25 februari 2015

  Het artikel laat zien dat de bezetting door Israel -van al zo vele jaren-, die volgens internationaal oorlogsrecht illegaal is, dagelijkse gevolgen heeft voor de bevolking en in dit geval specifiek voor de schoolgaande jeugd. Behalve OCHA zijn het ook de internationale vrijwillige waarnemers van EAPPI (permanent verblijvend in Yanoun, een ander dorp in de omgeving van Nablus) die wekelijks dezelfde bevindingen opdoen bij hun bezoeken aan de genoemde school in asSawiyah. Ik kan het persoonlijk bevestigen, ik was drie maanden in het team, begin 2013. Dat EAs genuanceerd verslag doen, niet anti-Israel, is te lezen bv. op mijn blog http://gerritenisrael.blogspot.be/2013/08/wie-zijn-slachtoffer-van-de-bezetting.html

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties