Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Na de aanval op de werklozen volgen de vakbonden

donderdag 16 april 2015
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Zuhal Demir (N-VA, beter bekend van P-Magazine) verspreidt haar desinformatie, ondanks duidelijke antwoorden van de RVA zelf. De desinformatie wordt geblokletterd weergegeven in de nationale pers. De lezer moet echter ver zoeken naar correcte informatie. Ik doe hier een poging voor hen die geïnteresseerd zijn in dit onderwerp.

Mevrouw Demir beweert dat er 291 miljoen € verloren is. Daarnaast meent ze dat de vakbonden die 'put' zelf moeten vullen. Voor alle duidelijkheid worden die gelden wel degelijk teruggevorderd bij de mensen die teveel ontvingen (en hun dossiers verjaren vooralsnog niet!). Iedereen die met deze materie bezig is, weet dat het onmogelijk de verantwoordelijkheid van de uitbetalingsinstelling kan zijn om de juistheid van de informatie te controleren. Het controlemechanisme van de RVA is modern en werkt hyperefficiënt. Mocht de fiscus even grondig kunnen (en mogen) controleren, met 5 minuten politieke moed, zouden al snel de nodige miljarden (!) gevonden worden...


Hoe gaat het allemaal in zijn werk?

De uitbetalingsinstelling van de vakbond maakt werkloosheidsdossiers aan de hand van de gegevens die zij van het individu, de (ex-)werkgever, het ziekenfonds of de kruispuntbank ontvangen. Is de vakbond dan verantwoordelijk voor de informatie die zij daarmee wel (of net niet) ontvangt? Na controle van het werkloosheidsdossier geeft de RVA (!) een geldigheidscode. Het dossier is dan al dubbel gecheckt. Aan de hand van de geldigheidscode van de RVA kan de uitbetalingsinstelling van de vakbond de uitbetaling verrichten. Enkele maanden later doen computers hun werk en vergelijken zij nieuwere trimestergegevens in de kruispuntbank met elkaar (je kan mensen onmogelijk 3 maand laten wachten op een uitkering). De anomalieën worden er uitgefilterd waarna er door de RVA een derde controle wordt gedaan. Hier kan een terugvordering uit ontstaan. Vanuit welke logica, buiten de 'pest'-logica, kan je dan vakbonden verantwoordelijk stellen? De uitbetalingsinstelling van de vakbond werkt trouwens goed samen met de RVA om de terugvordering volgens de wettelijke normen terug te vorderen.

Je kan in de logica van Zuhal Demir al net zo goed een advocaat verantwoordelijk gaan stellen, mocht hij in de overtuiging van de onschuld van zijn cliënt, een echte fraudeur kunnen vrijpleiten. Wie zou dan nog advocaat durven worden?

De toelage die de vakbonden krijgen voor het verwerken van die dossiers is quasi de helft goedkoper als hetgeen de 'Hulpkas Voor Werklozen' (overheidsdienst) kost. De vakbonden passen de rest bij uit eigen middelen waardoor de overheid heel wat bespaart. Het is bovendien onmogelijk dat vakbonden zich zouden 'verrijken' met de toelagen die zij van overheidswege krijgen voor het verwerken van dossiers (zie ook het antwoord op de parlementaire vraag hierover).

Wie de logica van Zuhal Demir doortrekt zou overigens eerder ministers in persoon verantwoordelijk kunnen stellen voor de nalatigheden van hun uitvoerende organen dan vakbonden voor foute uitbetalingen. Zullen we de ministers van Energie en Binnenlandse Zaken gelijk vragen om het onderzoek naar de berging van kernafval en de uiteindelijke berging ervan (if possible :-P) uit eigen zak te betalen?

Zuhal Demir doet graag uithalen naar werklozen en vakbonden. Waarom haalt ze uit naar de zwaksten in de samenleving, en tegelijk naar de organisaties die opkomen voor de belangen van die zwaksten?

Ik laat de vraag open voor u.

Wim Vereeken 
ACV Vakbondsverantwoordelijke  Zuhal Demir desinformeert op kap van de zwakstenPajottenland & Zennevallei


Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

2 reacties

 • door inge op maandag 20 april 2015

  Zuhal Demir haalt niet alleen uit naar de zwakkeren ; dat doet ze in het journaal en waar ook ze de daartoe de kans krijgt ( in veel kranten dus ook ) . Met die uithalen zet ze , samen met haar partij , de werkenden op tegen de werklozen en andere zogenaamde 'profiteurs' .

  Ondertussen halen zij en haar partij in alle stilte ook uit naar de werkenden , de 'hardwerkende Vlaming' waar ze 'het zo voor hebben' . Want op slinkse manier , met allerlei 'kleinere' maatregeltjes ( waarvan zij en haar partij denken dat niemand ze ziet : indexsprongen die ze minimaliseren , zogezegde tax-shift , geplande btw-verhogingen , lastenverlagingen voor de werkgevers etc ) tasten ze zowel het loon en de uitkeringen aan , en maken ze tegelijk bepaalde publieke diensten maar ook private prijzen duurder .

  Ook de KMO , die zich nu door de peptalk van deze partij en haar vertegenwoordigers laat verblinden , zal uiteindelijk hiervoor de rekening betalen , want werkenden , gepensioneerden , zieken zowel als werklozen zullen gewoon minder te besteden hebben ...

  De multinational zoekt , als hier niets meer te rapen valt , wel andere oorden op , of zit daar al langer , om 'nieuwe markten' te ontdekken .

  KMO's laten zich door de NVA en haar woordvoerders als Zuhal Demir opzetten tegen o.a. vakbonden , maar beseffen zelf ook te weinig dat zij zelf op lange termijn helemaal niet gediend zijn met het verdwijnen ervan .

  • door Carlos Pauwels op maandag 20 april 2015

   Inge, loopt u niet een beetje te hard van stapel. Welke VNA'r heeft gezegd dat hij/zij de vakbonden weg wil? Niemand zal bezwaar hebben dat vakbonden bestaan en de belangen van de werknemers verdedigen. Ik ben geen NVA-lid maar deel wel sommige van hun standpunten. Geef mij bv. één goede reden waarom vakbonden werkloosheidsuitkeringen moeten uitbetalen en de gemeente dat niet even goed zou kunnen doen en bovendien neutraal. Geef mij één goede reden waarom er blauwe, groene en rode vakbonden moeten zijn. Eén niet gekleurde vakbond kan dat ook. "Eendracht maakt macht!" Of klopt dat niet langer? Wat met België dan? Of klopt het in het ene geval wel en in het andere niet naargelang het iemand goed uitkomt? En wat besparingen betreft (ook voor mij), het Stevaert feest is over en niet omdat hij overleden is. En ja, terloops, ik kijk uit naar het eventuele programma van Maus en andere technocraten. Alleen al om eens het verschil te zien.

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties