Lokale radio maken in Katanga
Nieuws, Afrika, Congo, Katanga, RITS, Lokale radio, Haut-Lomami, Luena, Oka Kyondo, NGO Kanyundu -

Lokale radio maken in Katanga

vrijdag 10 februari 2012 14:50

RITS-student Vincent Van Ryssegem trok voor zijn masterproef vorige zomer gedurende vijf weken naar de provincie Katanga in het zuidoosten van Congo. Het doel van de reis was hulpverlening bij lokale radio’s of pas opgerichte lokale radio’s. Met een docent en enkele medestudenten bezocht hij een lokaal radiostation in Katanga: Oka Kyondo, beheerd door de Congolese NGO Kanyundu.

De radio-uitzendingen hebben er een uitgesproken educatieve functie: medische bulletins, gezond koken, milieubehoud en aandacht voor emancipatie en vrouwenrechten. Het land kampt immers al geruime tijd met een golf van seksueel misbruik en verkrachtingen als gevolg van de oorlog. De stations van de NGO Kanyundu, zoals Oka Kyondo in Luena (territoire de Bukama, Haut-Lomami), werken met zeer bescheiden middelen. Dat levert bij momenten charmante, maar af en toe ook beklijvende radio op.

Dit project was een samenwerking tussen de Erasmushogeschool Brussel, UCOS (de derdewereldwerking van de VUB) en de NGO Kanyundu (Congolese NGO die instaat voor het naburige natuurreservaat nationaal park van Upemba en meewerkt aan de opstart van de lokale radiozenders).

DeWereldMorgen.be

Het lokale radiostation ‘Oka Kyondo’.

take down
the paywall
steun ons nu!