Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Promofilmpje Antwerpen moffelt helft van de bevolking weg

Het nieuwe promofilmpje dat de troeven van de stad Antwerpen in de verf moet zetten, toont een bijna volledig blanke bevolking. Hebben de makers de helft van de bevolking uitgewist?
woensdag 19 maart 2014
doc

Er is een nieuw promofilmpje - getiteld Moving Antwerp - van de stad Antwerpen. In het filmpje, gemaakt door New Impact, worden de troeven en bezienswaardigheden van Antwerpen in de verf gezet: van het MAS, over de kathedraal tot de haven, de diamantsector en de modewereld. Met het filmpje wil de stad organisatoren van congressen en bedrijven warm maken voor Antwerpen.

Opvallend is vooral dat het flitsende fimpje een bijna compleet blank Antwerpen toont. De enige personages die wat kleur brengen zijn de clichématige zwarte ober en twee joodse zakenmannen.

Dat lokt reacties uit op sociale netwerksites. Hoe kan je nu met ons belastingsgeld een filmpje maken over de stad waar je de helft van de bevolking uit beeld houdt, klinkt het verontwaardigd. Uit de recente lokale inburgerings- en integratiemonitor van de Vlaamse overheid blijkt dat 42 procent van de Antwerpenaren vreemde roots heeft. Antwerpen is daarmee de vierde meest gekleurde stad van Vlaanderen. Bovendien telt Antwerpen na Amsterdam de meest verschillende nationaliteiten ter wereld.

"'Moving Antwerp' wil Antwerpen tonen als een stad in beweging", zegt de woordvoerder van toerismeschepen Koen Kennis (N-VA) in het Laatste Nieuws. “Er is in het filmpje veel aandacht voor nieuwe verwezenlijkingen van de laatste jaren.”

Maar de straatbeelden tonen vooral een compleet blanke stad. Dit is een greep uit de reacties op die monoculturele bril:

Youssef K.: Prachtige video van een prachtige stad. Geweldig hoe ze circa 50% van de bevolking vakkundig uit het filmpje hebben geknipt. De natte droom van Vlaams Belang en Vlaams Belang Light, Antwerpen eindelijk verlost van haar 'kleurlingen'. Hoe geloofwaardig is een promofilmpje voor de stad Antwerpen zonder minderheden? Een kaakslag voor elke Antwerpenaar met een migratieachtergrond. #fail

Hasna A.: Waar ligt deze versie van whites-only Antwerpen? 1 blik op het centrum en tis bijna onmogelijk om een donkere huidskleur te zien of een hoofddoek, maar de videomakers deden hun best om dat te verstoppen (en dit met belastingsgeld van diezelfde onzichtbare Antwerpenaren?).

Imade A.: Knappe beelden maar te artificieel, te nep. Zoals heel wat mensen hierboven aanhalen : waar blijft de gewone Antwerpenaar in beeld? Waar blijft de diversiteit die we dagdagelijks zien? Geboren en getogen in Antwerpenaar kan ik mij er alleszins al niet in herkennen. Jammer.

Sander V.: Volledig eens met Juliane. Het viel mij ook meteen op dat ik nog nooit zoveel bleekscheten in Antwerpen gezien heb als in dit filmpje. Een enorm verschil met hoe aangenaam Antwerpen eruitziet in mijn kop.

Gert R.: Knap filmpje. Wel bizar dat er nauwelijks allochtonen getoond werden ... Op Amsterdam na, telt Antwerpen het meest aantal nationaliteiten.

Leen M.: Superknappe beeldvorming! Alleen wonen en leven er blijkbaar geen allochtonen en ouderen in tstad... Ook mis ik hier en daar wat groen... Maar nu helemaal overtuigd dat al de rest parking is

Bettina V.: Inderdaad, visueel mooi, maar niet echt realistisch. Antwerpen is geen stad vol blonde (rijke) mensen, maar als je ziet wie de opdracht gegeven heeft, snap ik het wel.

Yasmine Kherbache ( Antwerps gemeenteraadslid SP.A) tweet: Ah oef. Wààr is iedereen? dacht ik toen ik het filmpje zag. Alsof de straten vooraf "gesweept" werden.

Als reactie op de promofilm werd een alternatieve Facebookpagina opgericht https://www.facebook.com/peopleofantwerp waar mensen foto’s en filmpjes kunnen posten van het echte Antwerpen.

Het is niet de eerste keer dat Antwerpen de helft van haar bevolking buiten beeld houdt. In de door de stad gesponsorde film van Jan Verheyen “Zot Van A” zijn de makers er ook in geslaagd om een film te maken die zich afspeelt in de straten van Antwerpen met geen enkele gekleurde Antwerpenaar in het straatbeeld.

 

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

8 reacties

 • door moemiesnoes op woensdag 19 maart 2014

  Het kan ook anders én korter: http://vimeo.com/32920357

 • door Heleen36 op woensdag 19 maart 2014

  Toch wel overdreven... zet het filmpje regelmatig stil en je ziet vele allochtonen. Niet alleen die ober en die twee joden. En ook niet alle allochtonen zijn donker, he, dus er lopen waarschijnlijk massa's allochtonen rond in 't filmpje. Vind het toch wel een knap filmpje! Moeten we daar nu echt iemand voor op de vingers tikken? Reactie van een trotse Antwerpenaar, die blij is met de verschillende nationaliteiten, en geen probleem heeft met het filmpje.

 • door nicolasmertens op woensdag 19 maart 2014

  Wa is dit voor zever. op 0:08 seconden, eerste beeld dat er mensen getoond worden, drie jonge niet-blanke kinderen op een fiets door een plas... WEG credibiliteit auteur!

 • door Michael Wouters op donderdag 20 maart 2014

  Liefste DeWereldMorgen, het is niet omdat iemand geen hijab draagt of rondloopt in een djellaba dat het geen persoon is met roots van een andere origine. Zowat in het allereerste openingshot zie ik meteen 3 Antwerpse jongens met andere roots. Een paar seconden later 3 mooie jongedames waarvan één, again, waarschijnlijke geen Belgische roots heeft. Wat mij vooral opvalt is dat ik ondertussen al +20 jaar in deze stad woon en ik ze vooral ervaar als een stad die vuil & saai is en een afschuwelijke stadsplanning heeft. Antwerpen lijkt precies wel Kopenhagen in dit filmpje en dat is vooral de grote leugen.

 • door gerdwillemen op donderdag 20 maart 2014

  Ik denk dat de meeste opmerkingen door echte Antwerpenaren geschreven zijn. Altijd maar zeuren.... Wanneer gaan die "echte Antwerpenaren" nu eens begrijpen dat je met al dat negativisme echt nergens niet komt... Ik begrijp dat je opmerkingen hebt met bepaalde aspecten, (hoewel ik het eerder eens ben met Heleen) maar probeer dan u opmerkingen eens positief en opbouwend te formuleren. Aan ieder nog een fijne dag toegewenst...

 • door Patrick C op donderdag 20 maart 2014

  “Er is in het filmpje veel aandacht voor nieuwe verwezenlijkingen van de laatste jaren.”... Onze "gekleurde medemens" met Photoshop 'gebleached'? Bleaching is sedert jaren een geliefde bezigheid in kapperszaken en, sedert Michael Jackson zaliger's 'witwaspraktijken' misschien ook in andere zaken? Wie zal het zeggen? Computerbeeldmanipulatie is natuurlijk 'not the real thing' maar wel stukken goedkoper... PS: voor alle duidelijkheid, dit is niet racistisch bedoeld. Ik heb Heleen's methode ("zet het filmpje regelmatig stil en je ziet vele allochtonen") nog niet uitgeprobeerd maar ze kan best wel gelijk hebben. Wie herinnert zich het psychologisch experiment waarin een in gorillapak uitgedoste figuur temidden een groepje spelende basketters gewoon "onzichtbaar" bleek? Selectiviteit van de waarneming kan soms zeer ver gaan... Nu, hadden de makers het anders aangepakt zouden ze ook op kritiek onthaald zijn, maar dan waarschijnlijk van een andere soort. 't Is nooit goed genoeg...

 • door Emmanuel_Paulus op zaterdag 22 maart 2014

  Het is wel niet de helft maar 99%. Of denkt men nu echt dat na dwang via zowel Vlaamse overheid als stad Antwerpen onder leiding van NVa iedereen de klotentaal heeft afgezworen en niet meer spreekt. 100 jaar geleden stierven er jongeren van alle kleuren maar waarbij hen vooral werd toegeschreewd in een taal die niet de hunne was. Ze mochten creperen voor wat niet hen was zelfs hun taal. En in hun naam verkrachten we nu Hun taal en gaan we oorlogsmisdadigers vereren op hun graf. Het is niet te verbazen dat de bommen nu loskomen, zelfs doden kunnen dat niet pikken.

 • door Piet De bisschop op maandag 24 maart 2014

  Plus zondag het Vlaams Blok gekrijs in de havenstad : minder, minder, minder (wie maakte daar weer de vergelijking tussen Wilders en Goebbels ?). Het A'pens promofilmpje (inclusief Jan Verheyen's 'Zot van A') drukt ons op de werkelijkheid : democratie is nogal eens slechts getrukeerde dicatatuur.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties