Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Nieuwe website wil verhalen over seksisme in academische wereld naar boven halen

Academici uit Belgische universiteiten lanceren een website waarop slachtoffers van seksisme in de academische wereld hun verhaal kwijt kunnen.
woensdag 5 maart 2014

De Belgische universiteiten scoren ondermaats op vlak van gendergelijkheid. De Europese Commissie berekende in 2012 dat slechts 12,2 procent van de gewoon hoogleraren in ons land vrouwen zijn. Dat is ver onder het Europese gemiddelde van 19,8 procent. Slechts twee landen doen het slechter dan België.

Dat is opmerkelijk aangezien bijvoorbeeld aan de KU Leuven meer vrouwen dan mannen een universitair diploma behalen (58 procent). Er loopt dus iets grondig fout in de doorstroming.

Enkele academici aan beide kanten van de taalgrens zetten de website Sharing academic sexism stories (Sassy) online. Daar kunnen slachtoffers van seksisme anoniem hun verhaal kwijt.

“We vangen allemaal wel eens verhalen op in de wandelgangen over seksisme. Om de slachtoffers de kans te geven hun verhaal te vertellen, lanceren we deze website”, zegt Anya Topolski van KU Leuven.

“Het is een eerste stap. Voor velen is het niet evident om er over te vertellen uit angst voor de impact op hun loopbaan. Door de website gaan slachtoffers ook zien dat ze niet alleen zijn”, zegt Anya Topolski. In een volgende fase wil de groep ook naar buiten komen met eisen en voorstellen om het seksisme aan te pakken.

Seksisme is soms heel subtiel. Kan dat gevat worden in getuigenissen? “De verhalen die we nu al verzamelden zijn redelijk expliciet. Maar ik denk dat we ook de subtielere getuigenissen zullen krijgen, als de website wat bekend raakt. We hopen ook de implicit bias bloot te leggen. Dat zijn de soms heel onbewuste vooroordelen die meespelen”, zegt Topolski.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

2 reacties

  • door froels op woensdag 5 maart 2014

    Om dit op een academisch niveau te doen, zou een goede definitie van seksisme op zijn plaats zijn. Ik lees op de nieuwe site een klacht waar het seksisme van vrouwelijke collega's komt. Is het voldoende dat een slachtoffer zich onheus behandeld voelt? En wat dan, als het een slachtoffer een man is?

    • door EVT op vrijdag 7 maart 2014

      M.i. kan het wel nuttig zijn om dit soort getuigenissen te verzamelen, ook al blijft het onvermijdelijk vaag wat hier nu precies met sexisme wordt bedoeld. Interessant is vooral dat het zicht biedt op praktijken die in een bepaalde wereld als totaal vanzelfsprekend worden gezien, maar dat eenmaal daarbuiten helemaal niet meer zijn. Idee dat alleen mannen echte academici kunnen zijn is zeker zo'n idee. Een ander is de vanzelfsprekendheid waarmee in vlaanderen nog altijd academische posities aan interne favorieten worden ‘gegeven’ op basis van volslagen intransparante criteria. Open vacatures, met een open strijd tussen de beste binnen- en buitenlandse kandidaten blijven de uiterste uitzondering. Zorgelijk en ethisch niet ok is dat.

    Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties