Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Britse geheime dienst kijkt binnen via webcams

Het lijkt eerder een scène uit een film of boek zoals George Orwells '1984', iemand die via een webcam de kamer binnen kijkt. Voor duizenden Yahoo-gebruikers blijkt het nu ook de realiteit te zijn. De Britse geheime dienst GCHQ verzamelde beelden van hun webcams zonder enige aanleiding of verdacht gedrag.
dinsdag 4 maart 2014

De documenten die het programma met de codenaam 'Optic Nerve' aan het licht brengen, dateren uit de periode 2008-2010. Daarin staat te lezen dat de Britse geheime dienst GCHQ fotobeelden verzamelde van webcamgesprekken via Yahoo. Deze beelden werden opgeslagen in een databank. De gesprekken die werden bespioneerd hadden geen veiligheidsaanleiding.

Het nieuws werd bekend gemaakt door de Britse krant The Guardian. De documenten over Optic Nerve zijn onderdeel van de NSA-dossiers die gelekt werden door klokkenluider Edward Snowden. Over de totale schaal van de operatie is niets geweten. De enige indicatie is dat er in 2008 over een periode van zes maanden beelden werden verzameld van zo'n 1,8 miljoen Yahoo-profielen.

Yahoo zelf is niet te spreken over het nieuws en ontkent elke betrokkenheid. The Internet Association, een organisatie met als leden de voornaamste internetbedrijven (zoals Google, Facebook, eBay, Amazon, Yahoo,etc..), veroordeelt in een persbericht de schending van de rechten van hun gebruikers.

“De onthullingen over deze privacyschendingen bevestigen alleen maar dat er nood is aan meer transparantie over de veiligheidsoperaties van geheime diensten. Overheden moeten zo snel mogelijk hervormingen doorvoeren die het verzamelen van informatie op het internet aan banden leggen en reguleren."

Ongewenste foto's van chatsessies

De keuze voor Yahoo is volgens de documenten gebeurd op basis van het feit dat veel van de 'doelwitten' van GCHQ gebruik zouden maken van het bedrijf. De intentie van Optic Nervewas het aanleggen van een databank om vlotter mensen op te sporen op basis van gezichtsherkenning. De bekeken personen zouden volgens de documenten willekeurig zijn geselecteerd.

In plaats van volledige gesprekken op te slaan nam Optic Nerve elke vijf minuten een foto van het gesprek, deels om niet 'volledig' in de privésfeer binnen te dringen maar ook om de servers niet te overbelasten. Een andere reden waarom men gebruik maakte van screenshots zou zijn dat het merendeel van de beelden geen belangrijke informatie bevatte. Eén specifiek document omschrijft het als volgt:

"Het blijkt dat een verrassend aantal mensen webcams gebruikt om intieme delen van hun lichaam te laten zien aan andere mensen. In feite maakt de software van Yahoo het mogelijk dat meer dan één persoon de beelden kan ontvangen. Het wordt dus gebruikt voor pornografische doeleinden."

Het document stelt volgens The Guardian dat tussen de 3 en 11 procent van de beelden die werden verzameld een zekere vorm van 'ongewenste naaktheid' bevat.

Samenwerking met de NSA

De Britse geheime dienst deed voor het opzetten van deze operatie een beroep op zijn Amerikaanse tegenhanger, de NSA. De wetgeving rond het bekijken van internetinformatie stelt dat een land niet zomaar zijn eigen 'inzittenden' mag bespioneren. Die regel is echter niet van toepassing op personen die zich bevinden in een van de vier andere landen van de 'Five Eyes'.

De 'Five Eyes' is een groep van vijf Angelsaksische landen (Canada, Groot-Brittannië, Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland en Australië) waarvan de veiligheidsdiensten reeds lang samenwerken. De NSA wou niet bevestigen of ze toegang hebben tot de databank van Optic Nerve, of zelf een soortgelijk programma hebben. Het agentschap zei wel dat het niet aan buitenlandse partners vraagt om operaties op te zetten waarvoor ze zelf strafbaar zouden zijn.

De Britse geheime dienst GCHQ zelf stelt dat ze op geen enkele manier de Britse wetgeving overtreedt. Bovendien benadrukt ze dat er te allen tijde toezicht is door verschillende parlementaire comités.  De meer dan vijftigduizend documenten die klokkenluider Edward Snowden in mei 2013 lekte aan onder andere The Guardian en The Washington Post blijven voor beroering zorgen. 

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

Eén reactie

  • door danielverhoeven op dinsdag 4 maart 2014

    >> De Britse geheime dienst GCHQ zelf stelt dat ze op geen enkele manier de Britse wetgeving overtreedt.

    GCHQ mag beweren wat het wil, volgens mij klopt dit niet. Het V.K. is lid van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en artikel 8 van dat verdrag stipuleert: "1. Een ieder heeft het recht op respect voor zijn privé leven, zijn familie- en gezinsleven, zijn woning en zijn correspondentie. 2. Geen inmenging van enig openbaar gezag is toegestaan in de uitoefening van dit recht, dan voor zover bij wet is voorzien en in een democratische samenleving noodzakelijk is in het belang van de nationale veiligheid, de openbare veiligheid of het economisch welzijn van het land, het voorkomen van wanordelijkheden en strafbare feiten, de bescherming van de gezondheid of de goede zeden of voor de bescherming van de rechten en vrijheden van anderen."

    Wel is het zo dat het V.K. geen traditie op het gebied van het beschermen van privacy. Het heeft ook geen specifieke privacy-wetgeving zoals België en bijna alle andere Europese landen.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties