Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Opinie

Beetje sneller of veel gezonder?

Morgen staat de Vlaamse regering voor deze keuze: bouwen we een snelweg door Antwerpen of kiezen we voor een bypass rond de stad? De snelweg door Antwerpen - het BAM-tracé - levert drie minuten tijdswinst op. Kiest de regering voor een paar minuten tijdwinst voor het verkeer of voor een betere gezondheid van 70.000 mensen?
donderdag 13 februari 2014

Morgen staat de Vlaamse regering voor deze keuze: bouwen we een snelweg door Antwerpen of kiezen we voor een bypass rond de stad? Volgens het milieueffectenrapport scoren beide opties goed voor de mobiliteit. Dankzij zijn locatie vlak bij het stadscentrum werkt het zogenaamde BAM-tracé wel beter dan het Meccanotracé dat door de haven gaat. Dat is geen verrassing, want het telt meer rijstroken en volgt de kortere route.

Maar weet u ook wat de geboekte tijdwinst is voor het doorgaand verkeer bij het BAM-tracé? Drie minuten ten opzichte van de Meccano. De tijdwinst van het bestemmingsverkeer, dat wil zeggen van en naar Antwerpen, is twee minuten.

Voor wie het wil zien, stelt het rapport de keuze dus op scherp: kiest de regering voor een paar minuten tijdwinst voor het verkeer of voor een betere gezondheid van 70.000 mensen? Dat is het aantal Antwerpenaren in zeven stadsdelen dat er volgens het rapport bij Meccano op vooruitgaat in vergelijking met BAM.

Welke politieke partij wil dus nog jubelen dat je met een autostrade dwars door de stad vlugger door die stad raakt dan met een bypass, en dat we daarom die autostrade moeten bouwen? Welke politicus denkt dit soort ‘oplossing’ aan een stad te kunnen opdringen? Finaal zal de mening van de stadsbewoner altijd weer doorwegen in de verdere procedures, en elke Antwerpenaar heeft familie wonen in een van de getroffen wijken. Zij zullen bezwaar mogen aantekenen tegen de plannen, en zullen terecht kiezen voor de gezondheid. Niet-Antwerpenaren, wees eerlijk: dat zouden jullie ook doen.

Het voorbije weekend schreef De Standaard in zijn redactioneel commentaar: ‘scheid expertise van politiek’. Dit is een moment waarop dit kan gebeuren. Regeringspartijen, lees het milieueffectenrapport goed en begrijp wat het zegt. De mensen buiten Antwerpen willen kunnen rijden als ze Antwerpen naderen. Welaan, met de Meccano zullen ze kunnen rijden. De mensen in Antwerpen willen kunnen ademen. Politiek kun je hen in snelheid proberen te pakken, met als agenda: de kaap van de volgende verkiezingen halen. Maar de waarheid komt altijd weer bovendrijven, zeker met nog jaren inspraakprocedures voor de boeg. Die waarheid is: je marchandeert niet met de gezondheid van mensen.

(Dit stuk verscheen ook in De Standaard)

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

5 reacties

 • door Piet De bisschop op donderdag 13 februari 2014

  Hoed af voor de Antwerpse Meccano's ...

 • door RH op vrijdag 14 februari 2014

  De Vlaamse regering is -ook- een lobbygroep van het grootkapitaal mede door het feit dat N-VA er deel van uitmaakt. Die partij komt uitsluitend op voor miljardairs en GMO, niet voor KMO, middenstand of consumenten. De VL regering is dus voor geldverslindende nutteloze projecten als de Langewapper en Uplace. De wegen en de kleuter- schoolgebouwen verkommeren, dat hebben ze grotendeels opgegeven. Als ze al redelijkheid laten prevaleren en de gezondheid van de Antwerpenaars laten meetellen, dan is het toch bij de keuze tussen door - of rond Antwerpen eerst en vooral om vriendjespolitiek te doen.

 • door tini07 op vrijdag 14 februari 2014

  Volgens de nieuwe peiling zou de N-VA boven de 31% komen. Blijkbaar hebben de Vlamingen het nog altijd niet door. De Antwerpenaren doen het dan toch beter. Vorige verkiezingen heeft een groot aantal van hen voor de PVDA, tegenstander van het BAM - tracé, gestemd.

  Heel wat Vlamingen stemmen dus voor iemand - ik ga zijn naam niet noemen. Hij ligt in het ziekenhuis- die onlangs nog beweerde dat fijn stof iets is dat tussen de oren van de mensen zit.

  Heel wat Vlamingen trekken dus ook geen lessen van wat er momenteel in Engeland gebeurt. Huizen die reeds sinds Kerstmis onder water staan. Een ver van mijn bed - show.

  Onlangs gehoord op een presentatie van een boek van een CD&V'er: 'op naar de volgende staatshervorming!' Kris Peeters en Wouter Beke glunderden. Tunnelvisie als antwoord op een staatshervorming die weleens letterlijk in het water zou kunnen vallen.

  Drie minuten tijdswinst. Laat ik het eens hebben over tijdverlies. 30 Jaar waarin we kostbare tijd verloren hebben om de klimaatsopwarming tegen te gaan. 30 Jaar waarin we onze moeder Aarde verder verpesten. 30 Jaar dat de Vlamingen de weg ingeslagen zijn van haat, cynisme en zelfbeklag. 30 Jaar die inderdaad zullen komen bovendrijven.

  • door hercegvagyok op vrijdag 14 februari 2014

   Beste Martin, ik zou het niet beter kunnen verwoorden hebben. Die zielige Vlamingen, die alles kennen met alcohol in hun lijf, maar zo dom zijn als er geen alcohol inzit, en voor de rest maar zagen als er niets veranderd, en als je iets wil veranderen zagen ze nog harder. Vriendelijke groeten

   • door markus fobelets op zaterdag 15 februari 2014

    Ik wilde vragen van wanneer is die peiling waarbij de Vlaams seperatistische partij N-VA meer als 31% haalt. Het is inderdaad verschrikkelijk. Zijn mensen blind. Hebben ze nu nog altijd niet gezien dat deN-VA een extreem rechtse partij is met een keihard neoliberaal beleid. Hun nationalisme is een eng vooroorlogs nationalisme dat gebaseerd is op een bloed en bodem nationalisme. Ja, ze doen daar een zogezegd civiel nationalisme. Personen van allochtoonse afkomst, zoals de N-Va zegt welkom. Maar dan enkel als ze zich assimileren aan wat zij de vlaamse cultuur noemen.

    De wever zei in 2011;" Buitenlanders zijn welkom als ze zich de Vlaamse identiteit aanmeten en spontaan assimileren bij voorkeur via het huwelijksbed." enzo.... .

    Ik schrijf dit niet om personen te viseren. Dat doe ik niet. Ik schrijft dit enkel om aan te tonen dat de ideologie van de N-VA niet aangenaam is.

   Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties