about
Toon menu

Apache.be gaat met nieuwe hoofdredacteur op zoek naar 200.000 euro

De nieuwssite Apache.be maakt een doorstart met een nieuwe hoofdredacteur en een crowdfundingcampagne. De nieuwe hoofdredacteur Karl van den Broeck wil 200.000 euro ophalen. Dat geld wordt geïnvesteerd in onderzoeksjournalistiek. “Met 11.000 abonnees kunnen we een redactie met 8 journalisten betalen.”
woensdag 12 februari 2014

Apache.be – voorheen De Werktitel – ontstond vijf jaar geleden toen de mediacrisis een deel van de redactie van De Morgen wegvaagde. De nieuwssite koos voor een paywall en heeft nu 700 abonnees. De nieuwe hoofdredacteur Karl van den Broeck – ex-hoofdredacteur van Knack – wil groeien tot 11.000 abonnees.

“We streven naar een ploeg van 8 tot 10 mensen, waaronder ook medewerkers voor IT en voor het zakelijke reilen en zeilen. Dat is wat we minimaal nodig hebben om voldoende aanbod te genereren. Met 11.000 abonnees kunnen we het redden”, zegt Karl van den Broeck.

Met een eerste crowdfundingactie hoopt Apache.be 200.000 euro op te halen. “Het plan dat we hebben uitgedacht is niet even snel op een bierviltje gekrabbeld, maar is een doordacht werkstuk. Ambitieus, maar we geloven erin. Tot nu toe kon Apache te weinig artikels brengen om een breed publiek warm te maken. Dus hebben we meer arikels nodig, en dat betekent ook meer mensen”, zegt van den Broeck.

“Om ons plan te realiseren hebben we 1,5 miljoen euro nodig. We geven onszelf 3 jaar om dat bij elkaar te krijgen. Als we 200.000 euro kunnen ophalen in dit eerste jaar, kunnen we een goede start nemen.” Apache.be spreekt ook adverteerders uit de private sector en het middenveld aan.

De nieuwssite wil verder inzetten op onderzoeksjournalistiek. Van den Broeck: “Dat wordt bijna niet meer beoefend in Vlaanderen. Als ik vaststel dat een dossier als dat van de Fyra niet wordt opgepikt en uitgezocht door de kranten, nochtans een flagrant voorbeeld van de nood aan onderzoeksjournalistiek, dan vind ik dat opmerkelijk.”

De betaalmuur slopen zit er niet in. “We zien dat de tendens om nieuws gratis aan te bieden intussen wat aan het keren is. De grote kranten bieden hun diepgaandere artikels ook enkel nog betalend aan. Enkel bij DeRedactie en DeWereldMorgen.be vind je nog diepgravend nieuws waarvoor je niet hoeft te betalen”, zegt van den Broeck.

Met Mo.be dat voluit voor internet gaat, DeWereldMorgen.be die in maart met een volledig vernieuwde website en redactie uitpakt en Apache.be zijn er nu drie progressieve nieuwssites in Vlaanderen. “Wij zijn in de eerste plaats onafhankelijk, niet zozeer progressief. Wij zijn alleszins voorstander van samenwerken. Hopelijk staat koppigheid dat niet in de weg”, zegt van den Broeck.  

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

6 reacties

 • door Robrecht Vanderbeeken op woensdag 12 februari 2014

  - “Wij zijn in de eerste plaats onafhankelijk, niet zozeer progressief." Wat een heilige schrik alvast om toch maar ergens voor te staan.

  Dat het woord 'links' gevoelig ligt om adverteerders en beleggers af te schrikken is nog enigszins te begrijpen van een ex-De Morgen, maar bibberen om het etiket 'progressief'? En wie staat er in de vitrine? Stany Crets, Hemmerechts en Brusselmans. De hoge keur van de onderzoeksjournalistiek. BV-soap kan alweer beginnen. Ik heb mijn abo alvast geschrapt.

  • door EVT op donderdag 13 februari 2014

   Robrecht, soms ben je echt een zeurpiet. Onderzoeksjournalistiek steun je alleen maar als die 100% op jouw politieke lijn zit? Dan hoef hje überhaupt toch geen journalistieke platformen meer te lezen? Dan kan je je toch gewoon tevreden stellen met de partijkrant van het groepje waarmee je je het meest verwant voelt? Dik ok, maar wel jammer dat je op die manier interessante nieuwe journalistieke initiatieven als mediapart.fr of ftm.nl totaal moet missen. Nochtans brengen die wel een en ander in beweging: mediapart was de site die Jérome Cahuzac heeft doen vallen owv zijn belastingontduiking. En Ftm heeft goede rol gespeeld in blootleggen SNS-fraude en fraude bij woningcorporaties... Hopelijk kan apache ook in die richting doorgroeien. Ik steun in ieder geval.

   En beroep doen op Herman Brusselmans... je gebruikt toch de steun die je kan vinden... Beetje raar toch om een platform niet te steunen, alleen omdat het OOK gelezen wordt door vervelende mensen. Got news for you: de twitteraars van VOKA en VKW lezen... DeWereldMorgen. Vluchten maar - ook van hier?

   • door Robrecht Vanderbeeken op donderdag 13 februari 2014

    Je ontwijkt het punt: angst om 'progressief' genoemd te worden. 'Progressief' is naar mijn weten geen politieke strekking. We merken hier alweer die fabel van 'neutraliteit' die gewoon volksbedrog is.

    Apache wil het verschil maken met 'echte onderzoeksjournalistiek' prima, ik geloof dat graag, maar een nieuw profiel uithangen met typetjes als Stanny Crets? Wie willen ze voor de zot houden eigenlijk? 'Kom dat zien, hier gaan we lachen jongens... hier is dat feestje.' Is niet net die BV-cultuur het begin van mediagenieke sensatie, hipper de hipster, de ziekte van de commerciële media?

    Iemand die geen weerwoord heeft op kritiek, moet dan maar de emotionele toer op gaan, die 'zeurpieten' toch, zo zuur, etc.

    • door EVT op donderdag 13 februari 2014

     Over kritiek: ik ben gewoon een lezer van apche, heb er verder niets professioneel mee te maken.

     En verder heb je volste recht om apache niet leuk (of nee: te leuk, verkeerd leuk) te vinden.

     Ik vind alleen dat de grond waarop je je abo opzegt, wat flauw. Je zou de artikels moeten afkraken. Niet de politieke positionering van de hoofdredacteur. Die natuurlijk duidelijk niet conservatief IS - maar het precies niet zo nodig vindt om daar groots en op één mee uit te pakken. Vind ik ok.

     • door Karl van den Broeck op donderdag 13 februari 2014

      Mag ik even verduidelijken dat het bovenstaande interview de neerslag is van een kort telefonisch interview. Met grote dank aan de collega's van De Wereld Morgen, overigens.

      Wat er staat heb ik ook gezegd, maar ik wil wel verduidelijken wat ik bedoel. Voor zover dat nodig zou zijn.

      Apache.be is een journalistiek project en geen politiek project. Dàt is de kern van de boodschap. Voor het overige noem ik mezelf - als burger - zonder schroom 'progressief' en 'links' ook al heb ik geen lidkaart van een politieke partij. Welk bolletje mijn jounalisten kleuren in het stemhokje, weet ik niet. Dat ze niet met een gestrekte rechterarm op kantoor verschijnen, heb ik al mogen vaststellen. Gelukkig maar.

      Maar als u daaruit wil concluderen dat we enkel onderzoek gaan doen naar dingen die fout lopen in 'conservatief' en 'rechts' Vlaanderen, dan moet ik u teleurstellen.

      Wij hebben maar één bijbel en dat is de Verklaring van München. U kunt ze hier nalezen. http://www.journalist.be/sites/default/files/pdf/verklaring_rechten_en_plichten.pdf Punt 9 is me nogal dierbaar. De andere punten ook.

      Karl van den Broeck Hoofdredacteur Apache.be

      • door Robrecht Vanderbeeken op donderdag 13 februari 2014

       Het gaat mij om de framing. Apache was sowieso goed bezig. Alleen wat dunne spoeling aan materiaal. Nu lijkt het alsof het helemaal anders moet. Waarom?

       Wat is het nieuwe imago dan? Wij zijn ‘onafhankelijk’. Wat betekent dat? Apache komt uit de traditie van mediakritiek, genre Mediawatch, dus onafhankelijk betekende ‘onafhankelijk van de nieuwsgroepen’. Nu wordt dat imago uitgetrokken naar een of ander dubieus objectivisme. Het zou om een ideologisch ongebonden groep gaan… de echte journalistiek. ‘Open van geest, scherp als een mes, etc.’ Wij pakken links en rechts aan.

       Daaruit volgt automatisch de flauwe suggestie dat andere sociale media wel ‘afhankelijk’ zouden zijn. Rekto:verso? Dat zijn die culturo’s die vergaderen in een bakfiets en vooral hun achterban bewieroken. Kif kif? Moslimknuffelaars. DWM? Dat is zijn die vakbondsjihadi’s. Etc. Ook hierboven lees ik de suggestie dat sommige andere sociale media alleen 'rechts' zouden aanpakken. Ik ben er anders wel zeker van dat kritische stukken (zinnige kritische stukken, geen moddercampagnes) op vakbonden en consequent links hier als eerste te lezen zullen zijn, al was het maar om het 'verwijt' een linkse kerk te zijn, een pvda-boekske, te vermijden.

       Verder: ‘Onafhankelijk’ wordt vervolgens ingevuld door de suggestie van neutraliteit: dan eens een linkse en dan weer een liberaal/rechtse column. Verder teksten die alleen ‘feitelijk’ zouden zijn. Geen opinie, want dat zou er al teveel zijn. Zo lijkt Apache alles netjes op orde te hebben, niet-ideologisch. ‘Kijk naar Doorbraak: dat zijn rechtse paters, kijk naar DWM, dat zijn die linkse kletswijven. Wij nemen afstand van ideologie en gaan voor de Waarheid’.

       Klopt niet: ze combineren gewoon de twee (columnisme) en het valt te vrezen dat er een hellend vlak is naar neutraliteit onder de vorm van middelmaat en die is op zich eigenlijk bijzonder ideologisch, net door de pensee unique altijd maar te herhalen. Ik vrees er voor dat de nieuwe redacteur, met zijn koudwatervrees een groot publiek af te schrikken net op die middelmaat en amusement zal aansturen. Ik hoop natuurlijk dat ik ongelijk heb. Het kan best zijn dat je als breed medium dan door Voka en weet ik wie allemaal gelezen wordt, dat maakt het daarom nog niet interessant, uiteraard.

       Kijken we even naar het nieuwe stuk over Cultuur van de hoofdredacteur. Meteen valt op dat Churchill hier als rolmodel wordt genomen – toch een rechtse zak en iemand die best wat oorlogsmisdaden op zijn conto heeft, moeten we echt oorlog voeren voor cultuur? Bommen gaan gooien voor de kunst, of bedoelde hij iets anders, een benadrukken van het superieure Westen? Het is een bevlogen oproep voor ‘cultuur’, dat wel, zoals die van Anciaux: de sociaal-economische vraag wordt helaas angstvallig vermeden.

       Mijn vraag: hoe ga je meer cultuur mogelijk maken als je de besparingswaanzin en neoliberalisme niet in vraag durft stellen? Kijk eens naar de uitdagingen die de auteur vermeldt: “Voor diezelfde uitdaging staan we vandaag. Onze cultuur wordt bedreigd. De oorlog tegen terrorisme, tegen hebzucht, tegen klimaatopwarming en tegen overbevolking woedt in alle hevigheid.”

       Toch een mooie illustratie van de flauwe mantra van 'progressieve' liberalen: kapitalisme en zijn systeemcrises komt zelfs niet aan bod. Nee, het zijn de terroristen die cultuur bedreigen? De klimaatopwarming en de overbevolking? hé? Beetje verder lezen we dan de EU-mantra: cultuur is niet alleen interessant voor het aanwakkeren van de economie, het is ook een interessante economie op zichzelf. Laat dat nu net de bedreigen van de cultuur zijn. De vermarkting, de recuperatie voor de 'groei'. Het klopt alvast dat deze opinie dan wel onafhankelijk maar niet links-progressief is. (Er staan los daarvan wel een paar interessante punten in en natuurlijk zal ik het ook niet kunnen laten dadelijk dan toch mijn abo te verlengen, zodra die stomme kopjes van Crets en Hemmerechts uit beeld zijn verdwenen). Veel succes gewenst overigens!

      Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties