Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Onderzoek raketten gifgasaanval Syrië weerlegt beweringen VS

De experts die de brokstukken van de raketten, gebruikt bij de gifgasaanval in Syrië op 21 augustus 2013, onderzochten, besluiten dat ze niet vanuit stellingen van het Syrische leger konden zijn afgevuurd. De stelling van de VS dat dit wel zo zou zijn wordt daarmee onderuit gehaald.
donderdag 16 januari 2014

Uit het onderzoek van de in het puin gevonden brokstukken van de lanceerprojectielen voor gifgas werd vastgesteld dat het om geïmproviseerde raketten met een loop van van 330 tot 350 millimeter doorsnede gaat. Op de neus van deze raketten was een vat gemonteerd met chemicaliën.

De experts omschreven de raketten als ‘vuilbakken op een vuurpijl’, die na afvuring door hun weinig aerodynamisch profiel zeer onstabiel vlogen en maximaal 2 kilometer ver konden geraken.  Op de map die de VS opstelde van de stellingen van het Syrisch leger op de dag van de aanval staat de dichtst bijzijnde positie van het regime echter op minstens 5,8 kilometer van de plaatsen waar de raketten neerkwamen.

Zowel het ontwerp van de raketten en de vaten als hun lanceertraject wijzen er op dat dit geen projectielen waren die vanuit stellingen onder controle van het Syrisch leger konden zijn afgevuurd. De VS heeft daarentegen altijd de stelling verdedigd dat het onmogelijk om projectielen kon gaan vervaardigd, ingezet en afgevuurd door de rebellen.

Het nieuwe rapport weerlegt niet de mogelijkheid dat het toch om wapens van het Syrische regime zou gaan, maar stelt dat de bewijzen evengoed wijzen op het tegendeel. Dit spreekt de stelling van de VS tegen, die het regime als enig mogelijke dader aanduidt.

Richard Lloyd, een voormalig wapeninspecteur van de VN, en Theodore Postol, professor technologie aan het Massachussetts Institute of Technology argumenteren in het rapport ‘Possible Implications of Faulty US Technical Intelligence’ dat de beperkte reikwijdte van de raketten het pleidooi van president Obama voor militaire actie ernstig verzwakt.

Volgens Postol – die aan het onderzoek deelnam vanuit de vaste overtuiging dat de beweringen van president Obama juist waren – hebben de rebellen wel degelijk de capaciteit om dit soort wapens te maken. Minister van buitenlandse zaken John Kerry had beweerd dat de ontploffingen van deze projectielen op satellietbeelden te zien waren. Volgens Postol waren de vuurkracht van de detonaties voor deze raketten echter te licht om op satellietbeelden zichtbaar te zijn.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

Eén reactie

 • door CharlesO op vrijdag 17 januari 2014

  Meer dan een 60-tal “21 augustussen” zijn aan mij voorbij gegaan zonder dat ik daar enige herinnering aan overhoud… totdat 21 augustus 2013 eraan kwam. Eéntje die ik nooit van m’n leven zal vergeten… Ook deze woensdag startte als een doodnormale dag; rond 6 u op, PC aan, kopje koffie drinken en eventjes het wereldnieuws bekijken…

  Vreemd, pakweg een 60 à 70 meer boodschappen dan normaal en bij nader inzien allemaal uit Syrië, uit de Oost-Ghouta regio nabij Damascus. En allemaal van “burgerjournalisten” die hun best deden hun paniek te verbergen om zo objectief mogelijk verslag uit te brengen over wat zij meemaakten. Daarbij waren er 5 of 6 die ik reeds van eerdere berichten kende… Maar het was chaos, zowel in hun berichtgeving als in de 6 getroffen dorpen. Zoals elke dag waren er die nacht ook artilleriebeschietingen, deze maal echter veel later en met een munitie die enkel een doffe plof maakte en veel te laat riepen de megafoons van de minaretten op om de ondergrondse schuliplaatsen te verlaten en zo hoog mogelijk te gaan om aan het gif te ontsnappen...

  Voor meer dan duizend mensen was het reeds te laat en de beelden daarvan zijn gekend maar de chaos van die eerste uren is nu reeds grotendeels van het internet gewist. Achteraf in het nieuws sprak men over “ziekenhuizen” maar het gaat hier om een zone die al een jaar afgesneden was van de buitenwereld en in die ad hoc “veldhospitalen” ontbrak het aan alles waarbij enkel de hygiënische omstandigheden nog voor de gasaanval alleen al levensbedreigend waren. En daar moesten dokters, in een fractie van een seconde, beslissingen nemen over leven en dood, ook van mensen die (nog) niet het slachtoffer waren van de gasaanval.

  Zo vroegen vrijwilligers in dorpen die niet onderhevig waren aan de aanval of zij met ambulances of met eigen wagen mochten uitrijden om te helpen en of hun papieren masker hen zou beschermen. De meeste dokters lieten hen gaan, sommigen lieten het aan de vrijwilligers zelf over, maar gezien niemand wist over welk gas het ging wisten ze niet eens of ze hun medewerkers niet de dood ingejaagd hadden. Zeker voor één vrijwilliger was dit wel het geval en ook een andere zal ik nooit vergeten; hij had 3 vrouwen bij z’n “ziekenhuis” gebracht met z’n eigen wagen (gered, dat weten we niet eens) en hij was een depressie nabij want hij had daarbij een man doodgereden… en net daardoor leefde hij nog want een uurtje later werd buiten z’n minivan door een MIG-bom tot schroot herwerkt….

  Sommige “ziekenhuizen” hadden wat atropine, moesten soms vrij vlug overschakelen op atropine voor vee (zonder te weten wat dit voor mensen zou betekenen), en moesten zich vrij vlug beperken tot met water afwassen of bespuiten en toekijken of de stuiptrekkingen dodelijk zouden zijn of niet…. In al die verslagen van de 21ste was er niet één die sprak over de verantwoordelijkheid daarvoor.

  Die vraag kwam niet eens in hun hoofd op; hoe zouden hun vaders of zonen die op een paar km afstand hun dorp verdedigden gasraketten op hun vrouw, kinderen, buren en vrienden kunnen afschieten? Met de weinige kennis die ik over Ghouta had vermoed ik dat zo iemand ter plaatse zou gelyncht geweest zijn... Deze mensen waren ELKE DAG artilleriebeschietingen gewoon tot de 20ste en op de avond van de 20ste kwamen er geen en hoopten ze op een break. Niet dus, maar de 21ste, midden in de hulpopeaties, waren de klassieke beschietingen er al opnieuw… en niemand twijfelt er ter plaatse aan waar al die beschietingen vandaar kwamen...

  Oei, veralgemening; één stringer was na één week de bron van de bewering die wereldwijd rond ging (en ook bij ons de pers en “alternatieve” pers haalde). Het was een “false flag operatie van de rebellen”. Maar binnen de week viel iedereen die daar ook maar enigzins bij betrokken was over elkaar om er zo vlug mogelijk afstand van te nemen.

  Sinds die 21ste augustus weet ik met 99% zekerheid hoe de vork in de steel zit… Zo ook de UN, US, Rusland, China, de UK, Frankrijk, Italië, België, Noorwegen enz… die al hun beschikbare middelen inzetten om de chemische wapens van Assad te vernietigen zonder aan het “rebellen” gif enige aandacht te besteden… En daarnaast zijn er wereldwijd pakweg een honderdtal “experten” die op basis van fragmenten van bewijs openlijk zoeken naar wat theoretisch mogelijk is. God zij dank dat ze er zijn.

  En het is een wereldje waar academici, mensen uit staats of internationale middens en uit privé bedrijven maar bv. ook een Britse werkloze, elkaars inspanningen respecteren en gebruiken om er, soms in onderling overleg, verder op te bouwen. Maar voor zover ik hen opvolg is er bij diegenen die openlijk spreken niet één:

  a. die over “eerste hands” bewijsstukken beschik of deze kon onderzoeken b. die beweert dat Ghouta een “false flag” operatie van de rebellen zelf zou zijn.

  En waarschijnlijk heeft niet één van hen problemen met de recentste studie van Richard Lloyd en Theodore Postel… Deze studie slaat op één soort raket en sluit helemaal niet uit dat de lancering ervan vanuit regeringsgebied kwam. Enkel dat het niet vanuit het “hartgebied”, ttz te zeggen de bergketen die Damascus domineert, kwam… en waarvan dit de besluiten zijn:

  THE BOTTOM LINE: x The Syrian Improvised Chemical Munitions that Were Used in the August 21, Nerve Agent Attack in Damascus Have a Range of About 2 Kilometers x This Indicates That These Munitions Could Not Possibly Have Been Fired at East Ghouta from the “Heart” or the Eastern Edge of the Syrian Government Controlled Area Depicted in the Intelligence Map Published by the White House on August 30, 2013. x This faulty Intelligence Could Have Led to an Unjustified US Military Action Based on False Intelligence. x A Proper Vetting of the Fact That the Munition Was of Such Short Range Would Have Led to a Completely Different Assessment of the Situation from the Gathered Data x Whatever the Reasons for the Egregious Errors in the Intelligence, the Source of These Errors Needs to Be Explained. x If the Source of These Errors Is Not Identified, the Problems That Led to this Intelligence Failure Will Go Uncorrected, and the Chances of a Future Policy Disaster Will Grow With Certainty.

  Als wereldburger en als US belastingsbetaler kan je niks anders dan daarmee instemmen…

  Verder stel ik vast dat:

  a. het Vrije Syrische Leger thans door het Assad leger in het defensief gedrongen is… b. dat het Vrije Syrische Leger en de Jihadistische rebellenbewegingen een strijd op leven en dood voeren c. dat in Syrië (en ook erbuiten voor zover ik weet) zich niemand zorgen maakt over de eventuele mogelijkheid dat deze rebellen daarbij gifgas zouden gebruiken om te overleven. d. het theoretisch misschien mogelijk is met beperkte middelen gifgas en toeleveringsraketten ineen te knutselen maar dat dit in de praktijk en op dergelijke schaal gans wat anders is voor een regio die in augustus al 11 maanden onder beleg lag en waar geen elektriciteit is (een beperkt aantal noodgenerators uitgezonderd) en de bevolking gras moet eten en de Imans hen de toelating moeten geven om hun honden en katten op te eten om te kunnen overleven….

  In mijn ogen verdienen deze mensen beter dan te beweren dat ze beschoten werden door hun eigen vaders en zonen… en zou je van “burgerjournalisten” wereldwijd iets meer respect mogen verwachten voor hun collega’s die in levensbedreigende omstandigheden daarover verslag uitbrengen….

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties