Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Opinie

Antwerpen, ik hou van u, ik walg van u

"Ik hou van je, Brussel. Maar, ik kots ook op je", schrijft VRT-journalist Riadh Bahri in De Standaard die enkele jaren geleden naar de hoofdstad verhuisde. "De tolerantie en verdraagzaamheid maken plaats voor woede, frustratie, angst en soms zelfs een tikkeltje racisme." Samira Azabar verhuisde in 2008 naar Antwerpen. Haar repliek.
dinsdag 7 januari 2014

Met dank aan Riadh Bahri (DS 7/01/2014)

Juni 2008. Ik zet eindelijk de grote stap en verlaat mijn thuisstad Mechelen voor de metropool. Voor Antwerpen.
Wat was ik meteen verliefd. Antwerpen beroerde me onmiddellijk. Een smeltkroes van culturen, geuren, kleuren en smaken. Van de Ierse pub tot het Congolese restaurant. Van de heerlijke bruine Vlaamse kroeg tot urenlang uitwisselen met mensen vanuit alle uithoeken van dit continent.

Ik hou van je, Antwerpen. Maar, ik kots ook op je. Vaak. En de laatste jaren té vaak. Ik heb het intussen allemaal gehad en gezien. Ik ben aangevallen op straat. Weggestuurd van een terras. Uitgescholden en vernederd omdat ik moslima ben.

Twee maanden geleden nog zag ik hoe een onschuldige jonge vrouw uitgescholden werd. De vrouw was met haar kinderwagen vast komen te zitten tussen de deuren van de bus. Toen het licht op groen sprong, vonden de inzittenden dat het allemaal niet snel genoeg ging. Waarop ze haar misnoegd aankeken en iemand haar toeriep dat ze moest terugkeren naar haar land. Ze was nota bene geboren in België. Mijn hart brak.

Of die ene keer dat ik het aandurfde om 's avonds op 'het Zuid' iets te gaan drinken met vriendinnen op een terras. Op de tram onderweg zat iemand ‘Alle makkaken moeten dood’ te zingen. Aangekomen op het terras, terwijl ik het verhaal vertelde aan de rest, vroeg de serveerster of we ergens anders naartoe wilden gaan. Mijn hoofddoek zou de klanten wegjagen. Mijn hart brak.

Ik ben het beu. Het achterom kijken als ik ’s avonds ergens naartoe wil niet wetende of ik en mijn moslimcentjes welkom zijn. Het niet altijd durven gebruik maken van het openbaar vervoer, want te onveilig. Ergens te gaan solliciteren en te horen dat ik in aanmerking kom, maar dat die hoofddoek in de weg zit. Te horen dat moslims een gevaar zijn voor de staatsveiligheid. Gevraagd worden of ik terreur ondersteun, want Osama las ook in de Koran.

Ik ben het beu dat ik me niet langer thuis voel in mijn stad. Dat ik me op den duur afvraag of dit nog België is. Waar ik in de onderdrukking word geduwd door een grote groep mensen. En het doet pijn om het te zeggen, maar het gaat maar al te vaak om witte Belgen. Autochtonen. Ik walg van mezelf dat ik zoiets zeg.

Ik ben zelf een witte Belg. Ik ben zelf het product van deze samenleving. Ik leef voor verdraagzaamheid. Maar Antwerpen kan soms hard zijn. De tolerantie en verdraagzaamheid maken plaats voor woede, frustratie, angst en soms zelfs een tikkeltje racisme. Wanneer ik mezelf erop betrap dat ik in de wagen brul ‘bleekscheet’, dan weet ik dat ik niet goed bezig ben. Is dat de tol? Moet ik dat ervoor over hebben om in Antwerpen te kunnen wonen?

De politiek heeft ook boter op het hoofd. Een grote groep jongeren wordt continu gediscrimineerd, vernederd, uitgespuwd. Het rauwe racisme wordt genormaliseerd. Doe iets met en voor die jonge gasten. Een hele generatie dreigt verloren te gaan.

Moeten er doden vallen?

Politici, ruim uw straten op. Maak dat we weer de bus en tram kunnen nemen zonder ongemakken, zonder achtergelaten te worden aan de halte. Maak dat ik ongestoord kan eten en drinken waar en wanneer ik dat wil. Maak dat mensen hier opnieuw graag wonen, leven, werken, dansen, feesten,…

Antwerpen heeft zoveel potentieel. Jullie zien dat toch ook? Het is meer dan ellende, racisme en uitsluiting. De kruidenier om de hoek, van Nederlandse origine, is de vriendelijkste man ter wereld. Die ene leerkracht die nog gelooft in gelijke kansen, de opbouwwerker die uitgeslotenen een stem wil geven, de activisten die de stad beter willen maken. Er is nog hoop, laten we dat vooral niet vergeten.

Daarom is Antwerpen, Vlaanderen, België verlaten geen optie. Echte liefde roest niet. Ook niet bij mij. Weglopen zou maar al te makkelijk zijn. En laf. Wanneer we België met zijn allen de rug toekeren, dan is het definitief voorbij.

Een gepensioneerde man van allochtone origine werd enkele maanden geleden zonder aanleiding hardhandig aangepakt door politie (niet in media vermeld). De burgemeester reageerde dat hij geen uitspraken wilde doen over het racisme in het politiekorps maar dat er wellicht een foutje gebeurde. Misschien zou hij eens duidelijk een standpunt moeten innemen tegen racisme. Want moeten er écht doden vallen alvorens er iets zal veranderen in deze stad?

Antwerpen. De stad waar ik enkele jaren geleden de liefde van m’n leven vond. Alleen daarom al zal ik je altijd graag blijven zien. Maar het is soms verdomd moeilijk.

Geef me mijn stad terug.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

22 reacties

 • door zinzoeker op dinsdag 7 januari 2014

  Gelieve ook eerlijk te zijn en de vele misdaden en gepest te vermelden die autochtonen dagelijks moeten ondergaan in 'hun' stad. In plaats van de oude Belgen steeds maar aan te vallen, kijk eerst eens naar uw eigen bevolkingsgroep en overtuig hen dat ze zich in hun nieuwe land een aangepast gedrag moeten vertonen. Dan worden Antwerpen, Mechelen, Brussel en andere steden terug leefbaar. Steek niet steeds de schuld op racistische 'blanken'. Zelf ex-buitenlander zijnde, maar volledig aangepast, heb ik nog nooit last gehad van racisme.

  • door Meera op dinsdag 7 januari 2014

   dus mevrouw mag niet spreken over het racisme dat ze meemaakt omdat anderen met wie ze dezelfde achtergrond deelt het verknoeien ? dan zal ze vrees ik eeuwig moeten zwijgen. dat komt ons goed uit denk ik dan.

 • door Kenmoo op dinsdag 7 januari 2014

  Voor wat moet dit een repliek zijn? Om te laten merken dat de BBB's zich ook onbeschoft kunnen gedragen? Ok dan. Punt gemaakt. Maar de situatie in Brussel vergelijken met die in Antwerpen? Wat gejengel vergelijken met mensen die in elkaar worden geslagen en beroofd? Neen. Daar kan ik niet over. Straw man artikel in zijn puurste vorm.

  • door christophe op dinsdag 7 januari 2014

   "Brussel de stad waar mensen worden in elkaar geslagen en beroofd". Bent u ooit al in Brussel geweest? Of ligt dat te ver van uw fermette?

   • door Kenmoo op dinsdag 7 januari 2014

    Sorry, ik kon je niet horen van hier boven in mijn ivoren toren. "Fermette", dat is een goei. Ik ben vroeger regelmatig in brussel geweest ja. Lang genoeg in vilvoorde gewoond en vanuit mijn huidige woonplaats ( Leuven ) trek ik nog regelmatig naar brussel. Of ik zelf veel last heb gehad in brussel? Neen dat niet. Ik denk dat het wel helpt dat ik daar dan ook meestal rondhang met een vriendenkring. Heb ik al veel dingen zien gebeuren? Dat wel. Al "sale flamand" genoemd geweest? Dat ook. Zoals je merkt hang ik dus niet in brussel rond tijdens de kantooruren. Of is dat een must mischien om een veilig brussel-gevoel te hebben? Ik ga niet zeggen dat elke dag het leven is in de jungle, Maar ontkennen dat er grote problemen zijn? Toe maar, je moet maar durven :)

 • door JanVE1984 op dinsdag 7 januari 2014

  Beste Samira,

  Zou je me eens kunnen uitleggen waarom je de tekst hierboven precies als een "repliek" beschouwt op de tekst van Riadh Bahri?

  Eerst en vooral wil ik wel weten waarom je eigenlijk een repliek schrijft op zijn tekst, want hij spreekt over enkele specifieke problemen met slecht geïntegreerde inwoners van de stad Brussel. Hij geeft ook duidelijk aan dat de overheid ook boter op zijn hoofd heeft om deze problemen beter aan te pakken en dat er dan ook stappen ondernomen moeten worden om álle inwoners van de stad kans te geven op een mooie toekomst. Voel je je persoonlijk aangesproken door de tekst? Dat zou me verbazen, want je woont niet in Brussel en hebt volgens mij weinig te maken met de asociale gevallen die in het artikel van Riadh aan bod komen. Misschien ben je het gewoon niet eens met de inhoud van de tekst van Riadh? Met welke stukken precies? Heb je ervaringen met Brussel die de zijne tegenspreken?

  Wat de inhoud van je tekst betreft, ben ik het volledig met je eens. Ik begrijp enkel niet waarom je niet een tekst schrijft die op zichzelf staat. Echter, door de tekst van Riadh over te nemen lijkt het wel of je even intellectueel lui was? Of misschien was het bedoeld als een persiflage van zijn tekst? Als dat het geval is dan geeft het de indruk dat je zijn tekst in het belachelijke wil trekken, of zelfs de problemen - die hij als inwoner van Brussel die van zijn stad houdt terecht wil aankaarten - zou bagatelliseren. Waarom is dat dan nodig?

  Het zou me veel helpen indien je me een antwoord kan geven op deze vragen, want zoals velen waarschijnlijk met mij ben ik het gewoonweg eens met de inhoud van de beide teksten. Het asociale gedrag van heel wat mensen moet strenger aangepakt worden, of het nu gaat om zinloos geweld of om plat racisme. Ik vind het ontzettend triest als iemand wordt geslagen omdat zij even te lang voor een groen licht blijft staan en net zo triest wanneer iemand wordt uitgescholden voor het dragen van een hoofddoek. Ik vind het afschuwelijk als iemand wordt weggejaagd van een terras vanwege zijn religie en net zo afschuwelijk wanneer iemand meppen krijgt vanwege zijn seksuele geaardheid.

  Misschien heb je het helemaal niet bedoeld als een repliek? Maar eerder als een aanvulling op de tekst van Riadh? Dat zou het allemaal een heel stuk duidelijker voor me maken... Veel dank,

  Een Gentenaar, die altijd houdt van zijn stad en ook al eens graag in Antwerpen en Brussel komt

  • door christophe op dinsdag 7 januari 2014

   De intro is een toevoeging van de redactie en werd niet geschreven door Samira Azabar.

   Los daarvan is het stuk van Bahri het slechtste egocentrische geneuzel dat ooit geschreven werd over Brussel.

   • door JanVE1984 op dinsdag 7 januari 2014

    Iemand die problemen in zijn leefomgeving aankaart beschuldigen van "egocentrisch geneuzel" vind ik een beetje te gemakkelijk...

    Bedoel je dat de problemen die hij aankaart irrelevant zijn? En zo ja, kun je me op een treffelijk onderbouwde manier uitleggen waarom?

    • door christophe op dinsdag 7 januari 2014

     In 2012 is in Brussel diefstal en afpersing met 6,6% gedaald. Fysiek geweld -10,1%; schaden aan eigendom -14,7% en drugs -19,2%. In het algemeen daalt de criminaliteit er met 6,4 procent. Die daling zet zich al enkele jaren door.

     Riadh Bahri mag er gerust voor kiezen om in een moeilijke en extreem drukbevolkte wijk te gaan wonen met veel werkloosheid en veel armoede omdat de koopprijzen van appartementen er heel laag zijn en het toch nog dicht bij het leuke centrum is, maar dan moet hij wel consequent zijn en niet beginnen te zeuren over de problemen. De problemen van zijn buren zijn veel schrijnender. Maar dat ziet hij misschien niet doorheen zijn flitsende zonnebril.

     • door JanVE1984 op dinsdag 7 januari 2014

      Ik weet dat de criminaliteit daalt in Brussel en dat is een goede zaak, maar dat wil niet zeggen dat alle problemen daarmee opgelost zijn. Een jongeman die 's nacht wordt neergeschoten met de bedoeling om te doden en politie die niet ingrijpt wanneer een homoseksueel koppel fysiek wordt aangevallen op de Grote Markt, dat zijn nog altijd zaken waar ik persoonlijk misselijk van word als ik ze lees.

      Zelf woon ik niet in Brussel, dus ik zou nooit beweren dat ik een beter zicht heb op de leefomgeving daar, maar ik vind wel dat iedereen het recht heeft om de problemen die hij of zij ervaart aan te kaarten. Ook als die persoon graag een flitsende zonnebril of een hoofddoek draagt. Misschien neemt ook het racisme af in Antwerpen, maar dan nog zou ik niemand het recht ontzeggen om het racisme aan te kaarten waar iemand persoonlijk mee in aanraking komt.

     • door rvdl op dinsdag 7 januari 2014

      Ik weet niet waar u vandaan haalt dat criminaliteit in Brussel 'al enkele jaren daalt'; het klopt in elk geval niet met de cijfers van de federale politie (zie bv http://tinyurl.com/qbn87jm pg 3)

 • door sookie op dinsdag 7 januari 2014

  het erge is dat er bij alle bevolkingsgroepen in meerdere en mindere mate rascisme te bespeuren valt... Ge zult er maar het slachtoffer van zijn.... Er mag stillekes aan een stop aan komen. Verschillen ts kleur, man, vrouw, homo, lesbo.. man man man toch, ge leeft maar ene keer. Laat de mensen toch in hun waarde. Antwerpen, Brussel... ik ken beide steden wel. Ik ben niet wereldvreemd. Aan sommige toestanden raak je niet gewoon. Zoals intolerantie.

 • door rvdl op dinsdag 7 januari 2014

  Ik heb als buitenlander ook mijn portie racisme mogen ondergaan in Antwerpen, maar het gedrag, de willekeurige beschimpingen en agressie door bepaalde groepen allochtone jongeren vind ik toch van een andere categorie hoor. Ik snap niet hoe je het een met het ander probeert te rechtvaardigen in deze overigens nogal kinderlijke persiflage van het oprechte artikel van Riadh Bahri.

 • door Hij op dinsdag 7 januari 2014

  Wat dit eenzijdige opiniestuk écht wil zeggen gaat me volledig voorbij... de topic van Bahri had niets met racisme te maken, maar met integratie en het toenemende geweld door migranten, waardoor er een groeiende onverdraagzaamheid wordt ontketend. Als u enkel het platte racisme ziet in Antwerpen, door enkelingen, want durf mijn stadsgenoten als een racistisch volk te omschrijven(!), is dat vooral voor u een gemiste kans. Want als Antwerpenaar die zelf (erg) veel in contact kom met allochtonen geef ik je op een briefje dat het gros heus niet van uw gedacht zijn. Kif Kif gaat wederom erg manipulatief en unfair om met informatie...schuif de oorzaak maar weeral op een ander.

  • door zinzoeker op dinsdag 7 januari 2014

   Het zijn juist die organisaties zoals Kif Kaf en consoorten die er blijkbaar lol in scheppen om de wig tussen allochtonen en autochtonen steeds groter te maken en continu olie op het vuur gooien om meer racisme uit te lokken. Ik vraag me af wat de verborgen agenda's zijn?

 • door Erwin23579 op dinsdag 7 januari 2014

  Ik begrijp je gevoelens volledig. De arrogantie van bepaalde mensen tart elke verbeelding. Je hoeft tegenwoordig zelfs geen moslim meer te zijn om openbaar geschoffeerd te worden. Vorige week hoorde ik iemand tegen een man in een supermarkt in Asse het volgende zeggen: "Je weet toch dat je hier geen Frans mag praten". Deze "dame" sprak een wildvreemde oudere man op zijn taalgebruik aan omdat hij het aandurfde om tegen zijn metgezel, zijn echtgenote?, onderling in het Frans te praten in een supermarkt.

  Als Bert zegt dat hij het als ex-buitenlander nog nooit last gehad heeft en dat toeschrijft aan zijn volledige aanpassing, dan heb ik daar bewondering voor. Al kan ik me niet van de indruk ontdoen dat je met een naam als Bert eerder uit een niet zover buitenland komt en dat je huidskleur niet al te veel zal verschillen met die van een "oude" Belg. De vraag is dan misschien niet hoe goed je aangepast bent, maar eerder hoe gelijkaardig je was om te beginnen.

  Om een voorbeeld te geven; Ik ken een 53 jarige die hier woont sinds zijn 2de levensjaar als adoptiekind uit Congo. Opgevoed en in een Vlaams gezin met 3 of 4 andere 'witte kinderen' op de zelfde manier dan zijn broers en zussen. Toch wordt hij regelmatig op racistische wijze uitgescholden. Want zo tolerant en gastvrij zijn we als Vlamingen. Ik ben er van overtuigd dat een groot deel van de 'problemen' die we met 'vreemdelingen', 'allochtonen', 'moslims' , 'Roma', 'Roemenen', 'Oostblokkers' of hoe we die anderen ook willen "afbakenen" , aan ons zelf te danken hebben. plaats vervangend voor al deze onbeschofte autochtonen ben ik dan ook diep beschaamd.

  • door Kenmoo op dinsdag 7 januari 2014

   [title]Als reactie op erwin: Ik wil[/title]Als reactie op erwin:

   Ik wil u anders wel eens aan een kennis van me voorstellen: Jan Janssens ( is niet zijn echte naam, die is zo mogelijk nog "vlaamser"), een geadopteerde congolees :) , Namen zeggen niet veel.

 • door barth op dinsdag 7 januari 2014

  Prijs u gelukkig dat u Fientje Moerman niet bent, want die heeft het pas echt zwaar. Alle gekheid op een stokje: een moedige getuigenis. Misschien hebt u meer geluk dan Nabela en Naima, die elk op hun manier onze superieure westerse waarden zoals godsdienstvrijheid en het recht op een eerlijk proces verdedigden, en daarvoor zoals bekend stank voor dank kregen omdat de superieure autochtonen en vooral hun superieure media niet verder konden kijken dan hun hoofddeksel. Europa houdt immers enkel van moslima's die hun vooroordelen bevestigen en de rol van (ex-)slachtoffer van de islam met verve spelen. Ex-moslima's mag ook, op voorwaarde dat ze luid en onophoudelijk hun beklag doen over de islam en zijn machistische, reactionaire, tirannieke, intolerante en met de adem afsnijdende zweetpatees gezegende belijders. Voor iets daartussen is er geen ruimte. Daarom zijn Benaissa en Amzil kaltgestelt. En daarom lees je in alle kranten dat een of andere journalist een uurtje was opgesloten in een moskee in Parijs, en lees je nergens waarom die journalist daar was: omdat een stelletje conservatieve minaretbijters de vrouwelijke gelovigen naar de kelders van de moskee wilde verbannen. En omdat die vrouwen daarop gewoon de portier opzij schoven - ze hebben zelfs Etienne Vermeersch niet eerst gebeld -, en de gebedsruimte innamen. Waarop een gevecht in de regel ontstond. Dat beeld, van weerbare vrouwen die tegelijk gelovige moslima's zijn (en een potje kunnen knokken), dat past niet in de westerse blik op de moslimvrouw. En daarom zal u het jammer genoeg niet makkelijk hebben om uw stem te laten horen. Maar laat dat u niet ontmoedigen om het te blijven proberen.

  • door Meera op dinsdag 7 januari 2014

   U hebt niet meer dan gelijk, u vat het gevoel dat zoveel moslimvrouwen hebben goed samen. wanneer ik tegen mijn vrienden zeg dat mijn moeder - die moslima is en een hoofddoek draagt - thuis de plak zwaait, dan kijken ze me raar aan. wanneer ik zeg dat twee tantes al midden dertig zijn, niet getrouwd, en één tante gescheiden, dan zie ik de verbazing in hun ogen : "Kan dat?! Mogen jullie scheiden ??!" toen een klasgenootje me enkele jaren geleden vroeg hoeveel broers of zussen ik had, en ik zei : twee broers, antwoordde ze : "ik dacht dat jullie allen veel kinderen kregen." kijk, dit alles is onschuldig. maar ik wordt dergelijke reacties echt wel beu. zelf heb ik gelukkig nooit hard racisme meegemaakt. maar ik woon niet in antwerpen en draag ook geen hoofddoek. mijn tante werkt in antwerpen, en heeft wel vaak te maken met het racisme waar mevrouw in haar artikel over spreekt. Kijk, de arrogantie en luiheid van heel wat allochtone jongeren (altijd jongens for some reason) is meer dan frustrerend, maar hou op te doen alsof racisme daar een logisch gevolg van mag zijn, dat is wat bovenstaande reacties bijna impliceren. "zeur niet over racisme, uw eigen soort deugt ook niet." sorry maar dan mag ik racistisch zijn tegen alle brusselaars, allochtonen of autochtonen, iedere keer dat ik er kom heb ik niet anders dan arrogante a**holes meegemaakt, sorry voor mijn taalgebruik. Trouwens, heel wat allochtonen zélf zijn niet te spreken over het gedrag van sommige jeugd. heel vaak hoor ik in onze gemeenschap de reactie : "wat moeten de vlamingen niet denken" en mijn islamleerkracht zei ooit : "ik ben echt niet trots op onze jeugd." en dat is erg, want er zijn er die wel echt hun best doen, en het deksel op de neus krijgen. allochtonen zijn geen homogeen blok, die hetzelfde denken, hetzelfde doen, etc. het zou fijn zijn als de vlaming dat eindelijk eens zou accepteren. wij verschillen onderling OOK wel al eens van mening. we houden niet per se van dezelfde dingen, dragen niet allen dezelfde kleren, etc.

 • door Kris Slegers op dinsdag 7 januari 2014

  Blijkbaar trad dhr. Bahri op enkele lange tenen met het stuk over zijn ervaringen in Brussel. Dit terwijl iedereen die in Brussel woont of werkt kan getuigen hoe de sfeer er is: als autochtoon waan ik me in een Noord-Afrikaanse stad, waar ik door allochtone jongeren regelmatig wordt nageroepen in een taal die ik niet begrijp; waar mijn vriendin schunnige blikken en opmerkingen moet verduren; noem maar op. Dit stuk toont een deel van het probleem: dat er een huizenhoog taboe heerst in ons land. Het probleem mag niet genoemd worden, de boodschapper wordt onmiddelijk aan de schandpaal genageld: vbn. te over: dhr. Bahri; dhr. Van der Taelen; de maker van de reportage van "Femmes de la rue"; de dame uit de Brusselse culturele sector die haar ervaringen over een concentratieschool deelde; ... Wie volgt?

 • door Meera op dinsdag 7 januari 2014

  ik begrijp uw gevoel volkomen maar ik begrijp niet zo goed hoe dit 'een repliek op..' is.. Riadh Bahri mag de problemen in zijn stad toch aankaarten ? Alleen vind ik het wel spijtig dat hij blijkbaar naar eigen zeggen soms weleens 'kutmarokkaan' roept. Ik heb toch ook al wat arrogantie gezien, en ik heb nog nooit 'kutkosovaar' of 'kutvlaming' geroepen hoor.. :)

 • door simon.deschepper@yahoo.com op woensdag 8 januari 2014

  Haat, liefde verhoudingen of zwart wit denken, een genuanceerd verhaal. Een stad leeft, heeft voordelen en nadelen. Zelf heb ik al wereldwijd verschillende steden bezocht. Van urenlange files, ongeziene armoede, lawaai, vervuiling, massa's sluikstorten. Ja ik heb het over Delhi en Bombay. In San Paolo en Salvador de Bahia hoorde ik in de nacht geweerschoten en werden we in die korte tijd gewelddadig overvallen. In de Bronxs was het ook niet bepaald een gevoel van veiligheid. Dichter bij huis, Amsterdam of Athene loop je ook gevaar. In Athene moet je oppassen om niet aangevallen te worden door extreemrechts. De opgelegde armoede maakt dat de bevolking extreem wordt. Onlangs had een vriendin problemen in Leuven. In juli werd haar huis helemaal leeggeroofd en in augustus werden haar banden kapotgestoken. Zelf ken ik mensen die een gevoel,van onveiligheid ervaren in dorpen. Volgens mij is er een algemene malaise en worden mensen terug conservatiever en rechtser. Dat hoor je ook in het artikel, zowel dat van Brussel of Antwerpen. Ikzelf woon al 30 jaar in de stad en ben éénmaal lastig gevallen. Maar in de discutie hoor ik dikwijls heel oppervlakkige analyses in beide groepen. Veralgemenen is schering en inslag. En zo vorm je een beeld van de maatschappij in crisis. En ze wordt aangewakkerd door politieke partijen die er een rechts discours op na houden. Als we dat beeld niet keren , ook in de media, zal dit niet goed aflopen. Maar ook de moslimgemeenschap moet durven in eigen boezem kijken en zien wat er aan de hand is en of ze samen niet kunnen het beeld keren. Het kan niet dat ik in Brussel kinderen zie rondlopen van 10-12 jaar om middernacht zonder ouders. Misschien moeten ze ook wel eens kijken naar de manier hoe ze hun jongens opvoeden. En langs onze kant moeten we goed beseffen dat er heel wat fijne mensen zijn onder de moslims.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties