Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Vakbonden naar Grondwettelijk Hof tegen GAS-wet

De vakbonden ACV en ABVV vragen het Grondwettelijk Hof om de GAS-wet te vernietigen. "De actievrijheid kan in onaanvaardbare mate beknot worden door de nieuwe GAS-wet", klinkt het.
vrijdag 3 januari 2014

"Met de nieuwe GAS-wet zal een burgemeester, eenzijdig zonder verwittiging en zeer makkelijk kunnen beslissen om gedurende een maand een plaatsverbod op te leggen voor openbare plaatsen. Dit verbod kan tot tweemaal verlengd worden. Dit verbod kan opgelegd worden “in geval van verstoring van de openbare orde veroorzaakt door individuele of collectieve gedragingen”", schrijven de twee vakbonden in een persbericht. 

De Raad van State had eerder ook al kritiek op deze bepaling. Zij zou niet voldoen aan de nauwkeurigheidsvereiste die voorgeschreven wordt door het Europees verdrag voor de rechten van de mens.

De GAS-boetes liggen al een tijd onder vuur, maar dit aspect bleef relatief onderbelicht. Tot nu richtte de kritiek zich vooral op de schier eindeloze reeks absurde gevallen zoals de man die aan zee afval verzamelde om in een vuilnisbak te gooien maar die een GAS-boete kreeg voor sluikstorten. 

De vakbonden vroegen aan het advocatencollectief Progress Lawyers Network om de procedure te voeren. 

Eerder beslisten ook de Kinderrechtencoalitie en de Liga voor Mensenrechten om naar het Grondwettelijk Hof te stappen tegen de nieuwe GAS-wet van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH).

Volgens de organisaties miskent de nieuwe wet het Kinderrechtenverdrag en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Ook de Liga voor Mensenrechten heeft kritiek op het plaatsverbod. 

De wet werd in mei met een grote meerderheid goedgekeurd. Alleen Groen en LDD stemden tegen. Het massale protest van 231 middenveldorganisaties mocht niet baten. 

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

Eén reactie

  • door huracan op zaterdag 4 januari 2014

    De Gas-wetgeving : met dank aan alle "sociaal geïnspireerde politici". Enkel LDD en Groen stemden tegen lees ik. Doe zo voort Tobback en de uwen . Goed bezig op de weg naar zelfvernietiging van de partij. Let wel : de Pvda voert actie tegen de Gaswet. Het is dringend nodig eens een referendum te houden over dat onderwerp. Eens kijken hoe democratisch gesteund die wetgeving is. Ervaring : op oudejaarsnacht heb ik mij tussen onze jeugd begeven. Massaal waren ze aanwezig. Ik heb daar niets gezien dat niet door de beugel kon. Integendeel : een paar invaliden werden door verschillende jongeren op verschillende momenten spontaan geholpen. Op de stadsbus werd plaats gemaakt voor oudere mensen .De jongeren onderhielden zich op uitermate aangename wijze met de ouderen. Wij , ik en mijn vrouw, werden door een groepje zelfs uitgenodigd om hen , die jongeren , te vergezellen op hun uitstap, spontaan en belangloos. Daar kunnen veel " volwassenen" heel veel van leren. Momentopname , ja , maar toch zoveel zeggend , niet ?

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties