Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Journalisten vogelvrij in Brussel?

Tien uur lang werd onze journaliste Lesley Arp vastgehouden. Dat gebeurde gisteren in de marge van de protestacties tegen de Europese top. Wij zijn ongerust. Zijn journalisten vanaf nu vogelvrij in Brussel?
vrijdag 20 december 2013

De hele dag kregen we op onze redactie korte updates over de acties in Brussel. Maar de laatste keer dat Lesley Arp ons belde om 15u08 werd het gesprek abrupt afgesloten. Lesley werd in het Jubelpark omsingeld door agenten en gearresteerd.

Ze werd meegenomen naar de kazerne in Etterbeek en daar opgesloten met tientallen activisten. De redactie heeft onmiddellijk de woordvoerder van de Brusselse politie gecontacteerd om hem te wijzen op de vergissing. Luttele tijd later heeft ook de Vereniging van Vlaamse Journalisten (Journalistenbond in de volksmond) contact opgenomen met de Brusselse politie.

De politie kreeg dus ruim de tijd om de fout in te zien en om Lesley snel vrij te laten. Het mocht niet baten. Pas om 1u 's nachts werd Lesley ergens gedropt in Brussel. Om 2u geraakte ze eindelijk thuis. Al die tijd moest ze het stellen met een suikerwafel en een klein flesje water. Een medegevangene die naar het toilet moest, heeft uiteindelijk in een hoekje van de kille cel moeten plassen. De aanwezige agenten bleven doof voor haar smeekbede.

We hebben het hier niet over een tafereel dat zich afspeelt in één of ander ver dictatoriaal land. Dit gebeurde in de hoofdstad van Europa.

Het voorval legt meteen ook één van de pijnpunten van de erkenning van journalisten bloot. Lesley werkt voltijds voor ons. Ze is hier in het kader van een Europees uitwisselingsproject. Ze is dus één van de vaste journalisten van een erkend medium, maar heeft toch geen recht op een journalistenkaart. Dat ding is er enkel voor journalisten die kunnen bewijzen dat journalistiek al drie jaar hun hoofdinkomen vormt. Daarnaast is er ook een stagekaart maar ook daar geldt dat je die pas krijgt na drie maanden als journalist gewerkt te hebben.

Wie daar buiten valt, lijkt door de politie vogelvrij verklaard. Die kan slachtoffer worden van willekeurige arrestaties en bijna een etmaal achter de tralies vliegen.

Voor een democratie is de vrijheid van nieuwsgaring essentieel. Dat wordt ook erkend door het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Journalisten moeten kunnen spitten, vragen stellen en toekijken op de handelingen van de overheid. Ook als ze niet over het juiste kaartje beschikken.

Bij gevestigde journalisten leeft soms wat wrevel over die vele amateurs die met hun fototoestel in de weg lopen als zij een foto willen nemen op een persactie of cultureel evenement. Daar gaat deze discussie echter niet over. Lesley Arp is een journaliste en liep in niemands weg. Behalve blijkbaar in die van agenten die - na een hele ochtend gefrustreerd te hebben toegekeken hoe activisten de Europese top blokkeerden - nog snel even de spierballen wilden laten rollen.

We dienen alvast klacht in bij het Comité P. Politici, journalisten en ieder die het goed voor heeft met de democratie mogen zich door het bovenstaande aangesproken voelen. Als dit zo maar straffeloos kan gebeuren, is niemand nog veilig.  

En de woordvoerder van de Brusselse politie mag ons nog altijd bellen. 'Wij houden u op de hoogte', beloofde hij kort na de arrestatie. Daarna kregen we hem ondanks herhaalde pogingen niet meer aan de lijn. 

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

12 reacties

 • door Radoveden op vrijdag 20 december 2013

  Ten eerste wil Lesley feliciteren met haar verslag over die dag, zowel voor als na haar arrestatie. Ten tweede hoop ik dat er aan die alles een staartje komt, niet alleen voor de persvrijheid, maar ook voor de vrijheid van meningsuiting in het algemeen.

 • door barth op zaterdag 21 december 2013

  Wie bij een interventie van de oproerpolitie op het verkeerde moment op de verkeerde plaats is, wordt administratief aangehouden op verdenking van ordeverstoring en moet maximaal 12 uur vrijheidsberoving ondergaan. Zolang je niet minderjarig bent, of ziek, of illegaal, of gezocht wordt voor iets anders, maakt het niet uit om welke reden je daar bent. De prioriteit van de politie op zo'n moment is om de manifestanten uit de openbare ruimte te krijgen. Pas als dat gedaan is, nemen ze de tijd om de 'vangst' te beoordelen.

  • door Lode Vanoost op zaterdag 21 december 2013

   Heel mooi in theorie.

   In de praktijk klopt er ongeveer niets van. In de realiteit wordt dat compleet willekeurig gedaan. Er waren niet eens rellen in het Jubelpark. De arbitraire aanpak van de politie is zonder meer een vorm van pesterij. Het is vooral een boodschap aan de maatschappij. Je gewoon correct gedragen voor, tijdens en na een betoging beschermt je niet tegen onze willekeur. Impliciete boodschap: blijf thuis, blijf passief, consumeer en onderga de beslissingen die je sociale rechten beetje bij beetje afbreken.

   Er wordt ook helemaal geen moeite gedaan om 'de vangst' (uw term, niet de mijne) achteraf te beoordelen. Als het echt om de openbare orde te doen zou zijn, zetten ze die betogers gewoon af aan Brussel-Noord, de overgrote meerderheid was toch al op weg naar huis. Dat is veel goedkoper, even efficiënt voor de 'openbare orde' maar niet zo spectaculair om de massale inzet van mensen en middelen te verantwoorden.

   De groep die werd aangehouden, waar onze reporter mee naar de metro liep, had niets met de betoging in het Jubelpark te maken. Zij kwamen van een andere actie en gingen naar de metro in het Jubelpark. Het is ook logisch om die 'vangst' niet te beoordelen. Niets zo vervelend als een PV opstellen waarbij je moet toegeven dat voor de zoveelste keer 99 procent van de aangehouden personen compleet onschuldige omstaanders zijn die gewoon pech hebben. Dat laat je dus maar beter zo.

   Overigens, dat weten die politieagenten ook wel. Dat oppakken van 'een paar relschoppers' (het officiële excuus) is voor hen gewoon een oefening, iets om de dag 'zinvol' mee af te sluiten. Iets om hun cijfers mee te halen en hun massale inzet van mensen en materiaal goed te praten. Altijd goed om de begroting van het volgend jaar mee te verantwoorden.

   • door barth op zaterdag 21 december 2013

    Het is vast verleidelijk om voor even "enemy of the state" te spelen: iemand wiens simpele aanwezigheid zo bedreigend overkomt op het regime dat dit van pure angst niet anders meer weet te reageren dan met pure repressie. De waarheid is prozaïscher. Er zijn in Brussel elke dag tientallen betogingen. De risicotaxatie van een manifestatie bepaalt welk veiligheidsplan wordt gebruikt. Bijvoorbeeld een veiligheidsplan dat rekening houdt met ordeverstoring buiten de tijd en plaats van de eigenlijke betoging en preventief ingrijpt. Dat is wat hier gebeurd is. Niet meer, niet minder. Leuk is anders: opgepakt worden is een vervelende, vernederende, frustrerende, intimiderende en soms pijnlijke ervaring. Maar als je even verder kijkt dan je neus lang is, en de verleiding weerstaat om het persoonlijk te nemen, begrijp je dat je gewoon een risico hebt genomen, en pech hebt gehad. Net als tientallen anderen. Volgende keer beter.

    • door Lode Vanoost op zaterdag 21 december 2013

     Het vervroegd vrijlaten van iemand om allerlei redenen gebeurt regelmatig en kan perfect. Overigens, meestal worden dergelijke massa-aanhoudingen beëindigd om 20 uur 's avonds. Als het echt daar om te doen zou zijn, zouden ze die mensen aan een treinstation afzetten, dan zijn ze nog sneller weg. Mensen om 1 uur 's nachts vrijlaten en ze dan ergens in de stad vrijlaten is gewoon een vorm van intimidatie. De boodschap van dergelijk arbitrair optreden is niet 'volgende keer beter', het is duidelijk 'volgende keer thuisblijven'. Dat is de boodschap die van dergelijke acties uitgaat. Echte relschoppers en (politie)provocateurs laten zich trouwens hier niet door afschrikken, integendeel.

 • door zinzoeker op zaterdag 21 december 2013

  Dit is ook een gevolg van het internetfenomeen. Heel wat mensen schrijven een blog en 'denken' daarom journalist te (kunnen) zijn. Concerten, persvoorstellingen en dergelijke worden overstelpt door zogezegde journalisten die een persaccredidatie willen. Vroeger had je in België enkel de 'gekende' landelijke kranten en wat lokale. Nu duiken overal maar meer en meer digitale media-omroepen op. Zelfs de grapjassen van JIMTV, Ketnet, ... en soortgelijk drama, geven zich uit voor volwaardige journalisten. En daardoor ziet men door de bomen het bos niet meer. Het is fenomeen, helaas. Maar dit kan ook zo'n gevolg zijn voor deze krant. Wat natuurlijk niet wegneemt dat de behandeling van opgesloten mensen, heel wat beter kan. Misschien kan Jan Blommaert hier nog een stukje over schrijven, nadat hij de link tussen Brussel en Bart De Wever gevonden heeft om de NVA nog wat te bashen.

  • door JorisL op zaterdag 21 december 2013

   Bloggers zijn vaak betere journalisten dan professionele journalisten (dat geldt althans heel erg sterk voor cultuur). Niet in de eerste plaats omdat bloggers niet spelen volgens de verstikkende regeltjes van zogezegde kwaliteitsjournalistiek (alsof die nog zou bestaan voor cultuur). Wat mij betreft noemt iedereen zich journalist, zodat het concept volledig uitgehold wordt. Who cares? Lees de inhoud, niet het label.

  • door barth op zaterdag 21 december 2013

   Dat klopt. Al zie ik geen reden waarom de oproerpolitie een voorkeursbehandeling zou geven aan journalisten: ik heb altijd gezworen bij participerende journalistiek (toegegeven, meestal bij gebrek aan beter, omdat ook ik geen perskaart had en dus wel creatief moest zijn). Aan Mandela wordt de uitspraak toegeschreven dat de beschaving van een samenleving te meten is aan de manier waarop ze haar gevangenen behandelt. Dan lijken we hier niet erg beschaafd, al kan je onze veroordeelden niet op één lijn zetten met mensen die bij een manifestatie een nachtje in de amigo belanden.

   • door Lode Vanoost op zondag 22 december 2013

    Neen, die uitspraak is oorspronkelijk van Dostojevski.

    • door barth op maandag 23 december 2013

     Typerende reactie. Ter zake: dat iedere administratief aangehoudene na een manifestatie op hetzelfde uur zou vrijkomen, klopt niet. Omdat de gegevens van de arrestanten verwerkt moeten worden, waarna bijvoorbeeld minderjarigen direct uit de cel worden gehaald (het is dus ook niet waar dat er geen 'triage' van de 'vangst' zou plaatsvinden na de arrestatie. Die gebeurt direct op geslacht, en dan op meerderjarigheid en op andere criteria, bvb "profiling" op grond van uiterlijke kenmerken, om te vermijden dat bvb na voetbalrellen de hooligans elkaar verder afkloppen in de cel). Het zou ook nogal onnozel zijn dat iemand die om negen uur 's morgens opgepakt wordt, en iemand die om zeven uur 's avonds opgepakt wordt, allebei om acht uur 's avonds mogen vertrekken. Het verstrijken van de tijd is sowieso moeilijk te meten als je geen daglicht ziet en je uurwerk en gsm in beslag genomen zijn, maar de mensen die er al zaten toen jij erbij kwam, zullen altijd eerder vertrekken dan jij. Dus die "regel" van "om 20h vrijgelaten", vergeet die maar. De kern van de zaak is, dat je bij een manifestatie altijd een confrontatie met de ordediensten riskeert. En uit die confrontatie kan een administratieve aanhouding volgen met vrijheidsberoving van ten hoogste 12 uur (er is voor gelobbied om daar 24 uur van te maken maar ik weet niet of dat gelukt is). Wie vindt dat die regel voor hem of haar niet opgaat omdat hij of zij een journalist is, moet zich maar voorzien van een perskaart, een accreditatie en een paar goeie argumenten voor de bevelvoerende officier. Of een manier van actievoeren zoeken die hem of haar meer ligt. Veel succes.

 • door B JP Indigno op zondag 22 december 2013

  "In Belgium, protesters opposed to austerity and so-called free trade shut down traffic in parts of Brussels on the opening day of the European Union summit Thursday. Some 10,000 protesters took to the streets to oppose secretive negotiations for a massive trade deal between the United States and Europe, which they say would favor corporations and undermine protections, from food safety to workers’ rights. Pascoe Sabido of the Corporate Europe Observatory spoke at Thursday’s action.

  Pascoe Sabido: "So, we’re here today to block the EU summit, where our so-called leaders are meeting, to make sure that two treaties — the Transatlantic Trade and Investment Partnership, the free trade deal with the U.S., as well as the TSCG, which is basically a treaty of austerity — make sure they don’t go forward and to make sure that actually our voices here in the streets, across society, are not just listened to, but make sure we’re not complicit in this. So we’re here to say, 'No, this will not happen, and enough is enough.' And we’re going to try and build a Europe from below." http://www.democracynow.org/2013/12/20/headlines#122010 en vanaf 8.14 in de bijhorende video.

  Er is ook over het protest (en de opmerkelijke discrepantie tussen nationale en internationale verslaggeving) geschreven hier: http://www.democraticunderground.com/10024200489

  Ongelooflijk wat er gebeurde met Lesley Arp. Veel moed aan wie de waarheid durft zoeken en schrijven, en doe zo voort. Heb al geweldig genoten van haar bijdrages en ben blij dat jullie haar zo verdedigen.

 • door robke op dinsdag 24 december 2013

  deze maatschappij is zwaar ziek en "men" wordt overal zenuwachtig want de kritische massa (ofte het tipping point) ligt binnen bereik = bijna 20pct van de (wereld)bevolking is wakkergeschud en dan komt er een totale ommekeer en de rest (de kudde) volgt wel = ook het pareto principe legt dit uit - enzovoort ;-) Spijtig dat Lesley deze "ervaring" heeft dienen te beleven maar naar mijn gevoel heeft ieder 'nadeel' zijn voordeel! en kan hierdoor weer wat meer wakker geschud worden... Schouderklopje voor Lesley en laat je niet intimideren = je bent niet alleen!

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties