Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Glenn Greenwald: "Het doel van de NSA is om een einde te maken aan persoonlijke privacy wereldwijd"

Onafhankelijk journalist Glenn Greenwald sprak de Europese Commissie op18 december via livestream toe over wat hij beschouwt als de "kern" van zijn verslaggeving over de NSA. Volgens Greenwald moeten Europese ministers - en de wereld - weten dat het uiteindelijke doel van de NSA "niets minder is dan het elimineren van persoonlijke privacy wereldwijd." Dat staat in geheime NSA documenten, maar wordt ook in het openbaar door spionagedienst NSA verkondigd.
donderdag 19 december 2013

Greenwald zei in het videogesprek: "Dit inlichtingensysteem van de National Security Agency (NSA) en zijn meest loyale junior partner, de Britse dienst GCHQ, is met een reden opgezet. Het doel van dit systeem is niets minder dan het uitschakelen van de persoonlijke privacy overal ter wereld."

Collect it all

"Op het eerste gezicht lijkt dat misschien een beetje hyperbolisch of melodramatisch, maar dat is het niet. Het is een letterlijke beschrijving van wat de NSA en zijn naaste surveillancepartners proberen te bereiken. De reden dat ik dit weet, is dat ze het zelf voortdurend zeggen. Af en toe zeggen ze dit publiekelijk en herhaaldelijk zeggen ze het in hun geheime documten, die werden geschreven toen ze dachten dat niemand zou kunnen lezen wat ze zeiden."

Verwijzend naar het vaak geciteerde "collect- it-all" mandaat van overheidsspionagediensten, vervolgde Greenwald, "De NSA heeft geen specifieke reden nodig om alle mogelijke communicatie te verzamelen. Het feit dat mensen met elkaar communiceren, is reden genoeg."

Spionageschandaal breidt zich nog steeds uit

"Elk verhaal dat we gebracht hebben, werd gedreven door dit overkoepelende thema," geeft hij aan. "De betekenis van deze verslaggeving, van wat Edward Snowden geopenbaard heeft, kan niet worden overschat."

Greenwald zei diezelfde dag in een interview met ABC dat er nog meer onthullingen over de Amerikaanse spionagedienst zitten aan te komen.

Het videogesprek met Greenwald kan hier bekeken worden: 

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.