Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Hoe Monsanto profiteert van het Trans-Pacific Partnership

Twaalf landen sluiten morgen naar verwachting een handelsdeal die het mogelijk maakt dat bedrijven overheden aanklagen voor wetten die burgers beschermen en bedrijfswinsten in gevaar brengen. Deze Trans-Pacific Partnership (TPP) wil het etiketteren van GGO-producten aan banden leggen. Met deze deal wordt het voor burgers onduidelijker wat ze eten en waar hun voedsel vandaan komt, ten voordele van GGO-giganten als Monsanto, Syngenta en DuPont.
dinsdag 10 december 2013

TPP staat voor Trans-Pacific Partnership, het akkoord dat de VS wil afsluiten met het merendeel van de kustlanden rond de Stille Oceaan. WikiLeaks lekte teksten van het TPP, die eruit zien alsof ze rechtstreeks van de tekentafels van multinationals vandaan komen.

De teksten bevestigen het beeld dat geschetst wordt in het onlangs verschenen rapport 'Profiting from injustice' van Corperate Europe Observatory. Dit rapport stelt dat er de laatste twee decennia sprake is van "de stille opkomst van een machtig investeringsregime dat honderden landen heeft verstrikt in een systeem dat bedrijfswinsten boven mensenrechten en het milieu stelt."

Zo willen de onderhandelaars aan Amerikaanse zijde graag dat landen hun markten opengooien voor gemanipuleerde gewassen, onder meer geproduceerd door de omstreden Amerikaanse multinational Monsanto. Met het TPP in hand, kunnen Amerikaanse multinationals landen dwingen hun wetgeving die burgers moet beschermen tegen schadelijke voedingsmiddelen op te geven ten voordele van de internationale handel.

Het toekomstige vrijhandelsakkoord tussen de VS en de EU, het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), voorziet eveneens gelijkaardige mechanismen van arbitrage, die sociale rechten en bescherming van de volksgezondheid en het leefmilieu zullen ondermijnen.

Voormalig Monsanto-lobbyist onderhandelt aan Amerikaanse zijde

Barbara Chicherio, journalist van de website Nation of Change duidt de impact van het TPP: "Het TPP heeft de potentie om de grootste vrijhandelszone in de geschiedenis te creëren ... De belangrijkste onderhandelaar voor de VS op het gebied van landbouw in deze deal, is de voormalige Monsanto-lobbyist Islam Siddiqui."

Siddiqui is, zoals zijn eerdere functie doet vermoeden, fervent voorstander van GGO's voor menselijke consumptie en verwerpt de mogelijke gezondheidsrisico's. In 1999 zette hij zich in tegen de verplichte etikettering van GGO-voedsel in Japan, omdat etikettering "een risico voor de gezondheid impliceert dat er niet is." In 2003 bekritiseerde hij de bezwaren die de EU uitte ten opzichte van GGO's. Een Europees verbod stond volgens Siddiqui gelijk aan "hongerlijdende mensen voedsel ontzeggen." In 2009 riep Siddiqui nog op tot een "tweede groene revolutie" door middel van bio-en gentechnologie.

Monsanto, DuPont en Syngenta hebben baat bij deal

Chicherio: "Als TPP geratificeerd wordt, kan het bestraffende regelgeving opleggen die multinationals een ongekend recht geven om compensatie van belastingbetalers af te dwingen voor wetgeving die de winst van bedrijven belemmert. TPP wordt dusdanig vormgegeven dat de burgers van de betrokken landen geen controle meer hebben over de veiligheid van hun voedsel, wat ze eten, waar het wordt verbouwd, de voorwaarden waaronder voedsel wordt verbouwd en het gebruik van herbiciden en pesticiden."

Eerdere handelsovereenkomsten tonen aan welk effect TPP op de landbouw zou kunnen hebben. Tien jaar na ondertekening van NAFTA (North American Free Trade Agreement), zijn meer dan een miljoen Mexicaanse boeren failliet gegaan omdat ze niet op konden concurreren tegen gesubsidieerde Amerikaanse (GGO) maïs die werd ingevoerd op de Mexicaanse Markt. Amerikaanse agro-multinationals Monsanto, DuPont en Syngenta hebben er nu 57 procent van de commerciële levensmiddelenmarkt in handen.

Wetgeving die winst schaadt aanklagen

TPP legt namelijk bepalingen vast rond de bescherming van investeerders in een zogenaamd investor-to-state dispute settlement (ISDS), dat bepaalt hoe bedrijven landen kunnen aanklagen als zij menen dat bepaalde wetgeving hun investering schaadt." Via specifieke arbitrageovereenkomsten in vrijhandelsverdragen of in internationale investeringsverdragen, wordt zo vastgelegd wat de rechten van investeerders op elkaars grondgebied zijn. 

Vermogende bedrijven gebruiken deze arbitrageovereenkomsten om overheden aan te klagen indien zij hun beleid op een dergelijke manier veranderen dat de verwachte winst lager zou kunnen uitvallen – zelfs als deze aanpassingen tot doel hebben de publieke gezondheid of het milieu te beschermen.

Juridische sector profiteert

Volgens het raport 'Profiting from injustice' van Corporate Europe Observatory (CEO) en Transnational Institute (TNI), waren er eind 2011 wereldwijd meer dan 3.000 internationale investeringsverdragen, die een enorme groei aan juridische claims bij internationale hoven van arbitrage tot gevolg hadden.

De kosten van deze juridische zaken kunnen enorm oplopen voor overheden, wat tot gevolg heeft dat sociale en milieuwetgeving wordt afgezwakt en de belastingdruk wordt verzwaard, vaak in landen met zorgwekkende sociaal- economische omstandigheden. 

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

4 reacties

 • door B JP Indigno op dinsdag 10 december 2013

  Ben (altijd) zeer blij als er over TPP en TTIP geschreven wordt op DWM, en het plan was wel degelijk van TPP voor het jaareinde rond te krijgen. Maar de "waarschijnlijk morgen" van het artikel, waar is dat op gebaseerd?

  Er zijn wel plannen om Obama fast-track bevoegdheid te geven, bekend als TPA - Trade Promotion Authority - waardoor het amerikaanse congres over een eventueel akkoord versneld moet beslissen en geen amendementen kan indienen.

  "Senior US lawmakers have moved closer to a deal to grant President Barack Obama the authority to pass trade agreements swiftly and without changes through Congress, bolstering the White House’s position ahead of a key round of trade negotiations with Pacific nations.

  The breakthrough in recent days could lead to the presentation of so-called “fast track” legislation before the end of the year, and possibly as early as next week, say people familiar with the discussions. " bron FT, achter betaalmuur. Maar ook te vinden op NYT: http://www.nytimes.com/2013/12/06/business/house-and-senate-are-near-deal-to-speed-trade-pact.html?ref=politics&_r=1&

 • door Veerle VV op woensdag 11 december 2013

  Als mensen dit mee willen aanklagen, er is een petitie op Avaaz gestart: http://www.avaaz.org/en/no_champagne_for_monsanto_loc/?byXJYab&v=32207

 • door iez op woensdag 11 december 2013

  ... zijn natuurlijk ook voor een groot deel tégen GGO's.

  • door Selma Franssen op donderdag 12 december 2013

   ik pas het aan.

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties